Δυστυχώς για τον ιό δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ή αγωγή. Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1947 σε πιθήκους στην Αφρική. Από τότε εμφανίστηκαν μικρά βραχύβια ξεσπάσματα σε ανθρώπους στην Αφρική, σε περιοχές της Ασίας και σε νησιά του Ειρηνικού. Ωστόσο, εξαπλώθηκε σε μαζική κλίμακα στη Λατινική Αμερική -για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Βραζιλία τον Μάιο του 2015.
Μεγάλοι αριθμοί κουνουπιών που φέρουν τον ιό και έλλειψη φυσικής ανοσίας εκτιμάται ότι βοηθούν στη γρήγορη εξάπλωση της λοίμωξης. Ο Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού Aedes που βρίσκεται σε όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή.
Ο Pan American Health Organization (PAHO), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως θεωρεί ότι ο ιός Ζίκα θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και είναι πιθανό να φτάσει σε όλες τις χώρες και τις περιοχές της περιοχής όπου υπάρχουν κουνούπια Aedes. Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ιός έχει εντοπιστεί στο σπέρμα και υπάρχει ένα περιστατικό πιθανής μετάδοσης μέσω σεξουαλικής επαφής. Ωστόσο χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.
Περίπου το 80% των λοιμώξεων δεν έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η πιθανή επίπτωση στα έμβρυα. Υπάρχουν περίπου 3.500 περιστατικά μικροκεφαλίας στη Βραζιλία μόνο, από τον Οκτώβριο.
Ο PAHO προειδοποίησε τις εγκύους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να βλέπουν τον γιατρό τους πριν και μετά την επίσκεψη περιοχών που έχουν επηρεαστεί από τον ιό. Η Κολομβία, ο Ισημερινός, το Ελ Σαλβαδόρ και η Τζαμάικα, την προηγούμενη εβδομάδα σύστησαν οι γυναίκες να καθυστερούν την κύηση μέχρι να γίνουν περισσότερα γνωστά, για τον ιό.
Πηγή: Iatronet.gr