Τι να κάνετε την ώρα του καβγά
Στην αρχή, προειδοποιήστε τα
«Έχετε ένα λεπτό ακόμα ν' αποφασίσετε ποιος θα παίξει με την κούκλα. Μετά, θα την πάρω και θα τη βάλω στη θέση της.» Πριν ακόμα ο καβγάς βγει εκτός ορίων, μία ακίνδυνη προειδοποίηση σαν κι αυτή μπορεί να φανεί θαυματουργή. Έτσι, εμμέσως τα «αναγκάζετε» να σταματήσουν, αφού καταλαβαίνουν ότι θα βγουν και οι δύο χαμένοι αν συνεχίσουν.
Ωστόσο, μην δώσετε μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να επιδεινώσετε την κατάσταση.
Επέμβετε πιο ενεργά μόνο όταν η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει
Μην επεμβαίνετε όσο ακόμα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Κάποιες φορές- έστω και ελάχιστες- είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να λύσουν μόνα τους το πρόβλημα και η δική σας παρέμβαση να κάνει τα πράγματα χειρότερα αντί να ηρεμήσει τα πνεύματα. Αυτό που πρέπει να «διδαχθούν» είναι να δίνουν μόνα τους λύση στα προβλήματά τους, χωρίς να περιμένουν τους γονείς να γίνουν «διαιτητές».
Μπείτε στη μέση μόνο όταν δείτε ότι η κατάσταση ξεφεύγει. Ανάλογα με την ηλικία και τον χαρακτήρα τους, αυτή μπορεί να είναι διαφορετική στιγμή- όταν ένα εκ των δύο αρχίζει να κλαίει, όταν εκτοξεύουν πράγματα στο σπίτι και φυσικά όταν κάποιος από τους δύο σηκώσει χέρι!
Χωρίστε τα
Μόλις τα πνεύματα οξυνθούν, απομακρύνετε τα δυο αδέλφια από το δωμάτιο που έγινε ο... πόλεμος και, αν βρίσκεται και ο σύζυγος ή άλλος ενήλικας σπίτι, χωρίστε τα και πηγαίνετε μαζί τους σε διαφορετικά δωμάτια. Η αλλαγή σκηνικού πάντα βοηθάει τα παιδιά να ηρεμήσουν, ή ακόμα και να ξεχάσουν το συμβάν.
«Επανενώστε» τα όταν ηρεμήσουν
Αφού οι φωνές πάψουν, τα κλάματα σταματήσουν και τα παιδιά- επιτέλους- ηρεμήσουν, φέρτε τα πάλι στο ίδιο δωμάτιο. Στην ελάχιστη πιθανότητα που έχουν ήδη ξεχάσει το σκηνικό, είστε τυχεροί! Διαφορετικά, θα χρειαστεί ν' αναλάβετε περαιτέρω δράση.
Προτείνετε συμβιβασμό
Ρωτήστε τα ποιος ήταν ο λόγος ή και η αφορμή του καβγά τους και προτείνετε ένα συμβιβασμό, με τον οποίο και τα δύο παιδιά θα μείνουν ευχαριστημένα. Αν για παράδειγμα μαλώνουν για το ίδιο παιχνίδι, μπορείτε να τους προτείνετε να παίξετε όλοι μαζί- κάτι που σίγουρα θα τα ηρεμήσει- ή να μοιράσετε τον χρόνο μεταξύ τους. Σίγουρα προτιμούν να παίξουν από ένα τέταρτο με το ίδιο παιχνίδι από το να μην παίξουν καθόλου.
Ένας θα κόψει, ένας θα διαλέξει!
Μία... σοφή φράση που θα σας γλυτώσει από πολλές φωνές και θα συνετίσει τα παιδιά. Όταν έρθει η ώρα τα παιδιά να μοιραστούν για παράδειγμα μια σοκολάτα, αφήστε τα να επιλέξουν ποιος από τους δύο θα την κόψει και ποιος θα διαλέξει μετά το πρώτο κομμάτι. Έτσι, το παιδί που θα την κόψει θα προσπαθήσει να την χωρίσει στη μέση για να μην αδικηθεί και πάρει το μικρότερο κομμάτι όταν διαλέξει το αδελφάκι του. Και τα δύο αδέλφια βγαίνουν κερδισμένα! Πόσα ήξεραν οι παππούδες μας...
Μην κατηγορήσετε τον... ένοχο
Κάποιες φορές είναι δύσκολο να μην πέσετε στην παγίδα και να μην κατηγορήσετε το παιδί που προκάλεσε τον καβγά. Ωστόσο, είναι η πιο λανθασμένη τακτική. Ακόμα και όταν εντοπίσετε ποιο από τα δύο αδέλφια ήταν η... πηγή του κακού, μην το κατηγορήσετε! Εξηγήστε του το λάθος που έκανε και πείτε του ευγενικά να ζητήσει «συγγνώμη» από τον αδελφό του.
Σε καμία περίπτωση, μην φωνάξετε!
Φωνές πάνω στις φωνές; Δεν πρόκειται να δείτε φως στο τούνελ έτσι. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις κακές στιγμές μας, αλλά με τα παιδιά οι φωνές δεν έχουν πιάσει ποτέ στο παρελθόν και ούτε πρόκειται να πιάσουν στο μέλλον. Μιλήστε τους με σταθερή και ήρεμη φωνή, χωρίς ν' ακουστείτε αναποφάσιστη ή τρωτή.
Τι μπορείτε να κάνετε καθημερινά
Προσπαθήστε να δίνετε το καλό παράδειγμα
Είναι δεδομένο ότι κάποιες φορές τα παιδιά θα σας δουν εκνευρισμένους ή θα είναι μάρτυρες ενός καβγά με τον μπαμπά. Ωστόσο, τότε θα πρέπει να τους δείξετε ότι λύνετε τις διαφορές σας με ψυχραιμία , ηρεμία και... αγάπη, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό!
Μην τα συγκρίνετε μεταξύ τους
Η σύγκριση, καλή ή κακή, θα φέρει ζήλεια και η ζήλεια θα φέρει καβγάδες. Δεχθείτε ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και αποφύγετε τις μεταξύ τους συγκρίσεις. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να βλέπουν ότι τ' αντιμετωπίζετε ίσα και δίκαια!
Εξαφανίστε τα βίαια παιχνίδια και αποφύγετε την βίαιη τηλεόραση
Τα παιδιά λειτουργούν μιμητικά. Όταν, λοιπόν, βλέπουν ταινίες με βίαιο περιεχόμενο ή παίζουν βιντεοπαιχνίδια με τέρατα και μάχες, το πιθανότερο είναι να υιοθετήσουν την ίδια συμπεριφορά και στην καθημερινότητά τους. Γι' αυτό, ελαττώστε τα, ή ακόμα καλύτερα, εξαλείψτε τα!
Να περνάτε χρόνο με το κάθε παιδί ξεχωριστά
Οι συνεχείς καβγάδες των παιδιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ζήλιας που αισθάνονται μεταξύ τους. Το κάθε παιδί δεν μπορεί να καταλάβει ή ν' αποδεχτεί ότι δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των γονιών του. Έτσι, αν περνάτε περισσότερο χρόνο με το «μικρό» της οικογένειας για να το φροντίσετε, προσπαθήστε ν' αφιερώνετε καθημερινά κάποια ώρα μέσα στη μέρα με το μεγάλο παιδί.
Οι μαμάδες προσπαθούν να κρατούν τις ισορροπίες για να μένουν όλοι ευχαριστημένοι. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Πρέπει να είστε προετοιμασμένη ότι, τις περισσότερες φορές, κάποιος θα δυσαρεστηθεί, ίσως ακόμα και εσείς. Εξοπλιστείτε με πολλή υπομονή και δεχτείτε ότι κάποιες καταστάσεις- ελπίζουμε λίγες- δεν μπορεί να τις ελέγξει κανείς... Όποτε τα πράγματα δυσκολεύουν, πάρτε μια βαθιά ανάσα, θα σας βοηθήσει!