1. Λευκή σοκολάτα με γεύση αμύγδαλο
Υλικά (για 1 μερίδα)
1 φλιτζάνι φρέσκο, πλήρες γάλα
1/4 φλιτζανιού κομματάκια λευκής σοκολάτας
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Μισή πρέζα αλάτι
Μισό κουταλάκι του γλυκού σιρόπι με γεύση αμύγδαλο
Και για το στόλισμα...
Σαντιγί
Σταγόνες λευκής σοκολάτας
Ψιλοκομμένα λευκά αμύγδαλα
Εκτέλεση
Σε μία μικρή κατσαρόλα, αναμίξτε το γάλα, την σοκολάτα, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και ν' αρχίσει να σιγοβράζει. Μην αφήσετε το ρόφημα να βράσει εντελώς γιατί η σοκολάτα και το γάλα θα καούν. Μόλις το μίγμα σιγοβράσει, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το σιρόπι αμυγδάλου. Σερβίρετε στα ποτήρια, γαρνίρετε και απολαύστε!
*Αν δεν είστε λάτρης του αμυγδάλου, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποια άλλη γεύση.
2. Όταν το φυστικοβούτυρο συνάντησε τη σοκολάτα...
Υλικά (για 1 μερίδα)
1 φλιτζάνι γάλα
½ φλιτζάνι σαντιγί
½ φλιτζάνι σοκολάτα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο
½ φλιτζάνι mashmellows (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ζεστάνετε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει κανονικά, προσθέστε την σοκολάτα. Έπειτα, ανακατέψτε συνεχώς μέχρι η σοκολάτα να λιώσει εντελώς. Στη συνέχεια, προσθέτετε το φυστικοβούτυρο μέχρι ν' αναμιχθεί εντελώς με την σοκολάτα και ανακατεύετε έως ότου το μίγμα γίνει εντελώς λείο . Προαιρετικά, και για έξτρα... γλύκα γαρνίρετε με mashmellows.
3. Για... μεγάλες γλύκες ζεστή Nutella
Υλικά
2 κουταλιές της σούπας Nutella
1 φλιτζάνι γάλα
Και για το γαρνίρισμα...
Σαντιγί
Σιρόπι σοκολάτας
Σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση
Ζεστάνετε το γάλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέστε τη Nutella και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Σερβίρετε αμέσως για να μην «χαθεί» η γεύση της στη σοκολάτα. Προαιρετικά γαρνίρετε με σαντιγί, σιρόπι σοκολάτας ή «σταγόνες» σοκολάτας.
4. Μεθυσμένο κακάο
Υλικά (για 4 έως 6 μερίδες)
1/3 του φλιτζανιού κακάο
¾ του φλιτζανιού ζάχαρη
3 ½ φλιτζάνια γάλα
Μία πρέζα αλάτι
170 ml ουίσκι (περίπου μισό φλιτζάνι)
Και αν θέλετε να φτιάξετε τη δική σας σαντιγί...
Υλικά
½ φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη
1 βανίλια σε σκόνη
Κανέλα ή κακάο σε σκόνη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό σκεύος αναμείξτε το γάλα, το κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι το μίγμα να γίνει λείο και κρεμώδες. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το ουίσκι. Σε ένα ξεχωριστό μπολ «χτυπήστε» την κρέμα γάλακτος, την ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι η κρέμα να γίνει πιο στιφή και στερεή.
Σερβίρετε σε τέσσερις ή έξι κούπες, βάζοντας από πάνω την σπιτική σαντιγί σας.
5. Η καραμέλα στο ποτήρι σας!
Υλικά
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
4 ½ φλιτζάνια γάλα
225 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος κομμένη σε μικρά κομματάκια
55 γραμμάρια πικρή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομματάκια
Μία πρέζα αλάτι
Σαντιγί
Σιρόπι καραμέλας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει ένα κολλώδες μίγμα. Στη συνέχεια, αφήστε μία μικρή κατσαρόλα να ζεσταθεί και, μόλις είναι αρκετά ζεστή, προσθέστε τη ζάχαρη και αρχίστε ν' ανακατεύετε, χωρίς να σταματάτε ούτε δευτερόλεπτο για να μην «κολλήσει», μέχρι ν' αποκτήσει ένα έντονο κίτρινο χρώμα.
Ενώ συνεχίζετε ν' ανακατεύετε, αρχίστε να ρίχνετε λίγο-λίγο το γάλα και δυναμώστε τη φωτιά. Τότε, η ζάχαρη θα σχηματίσει μικρά κομμάτια καραμέλας. Μόλις το γάλα ζεσταθεί αρκετά, η καραμέλα θα λιώσει και θα μετασχηματιστεί σε ένα πιο λείο μίγμα.
Μόλις δείτε ότι το γάλα αρχίζει να σιγοβράζει, απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά. Προσθέστε μέσα τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατέψτε την καλά μέχρι να λιώσει εντελώς. Στο τέλος, προσθέστε μία πρέζα αλάτι, που θ' αναδείξει τη γεύση της.
Γαρνίρετε με σαντιγί και σιρόπι καραμέλας για ένα ακόμα πιο... καραμελένιο αποτέλεσμα. Αν σας περισσέψει, μπορείτε να κρατήσετε το υπόλοιπο μίγμα στο ψυγείο, τουλάχιστον για μία εβδομάδα, και να το ξαναζεστάνετε όταν θελήσετε να το απολαύσετε.
6. Ζεστό, λαχταριστό κρασί
Υλικά
1 λίτρο κόκκινο, ξηρό κρασί
2 στικ κανέλας
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 φλούδα από πορτοκάλι
1φλούδα από λεμόνι
2-4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίξτε το κόκκινο κρασί, την κανέλα, τις φλούδες και το γαρύφαλλο σε μέτρια φωτιά. Αφήστε το μίγμα να ζεσταθεί, χωρίς όμως να βράσει. Έπειτα, προσθέστε τα δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και μόλις διαλυθεί, δοκιμάστε για να δείτε αν χρειάζεται να ρίξετε και την υπόλοιπη.
Χωρίς να δυναμώσετε τη φωτιά, αφήστε το μίγμα να ζεσταθεί για είκοσι περίπου λεπτά, μέχρι οι μυρωδιές ν' ανακατευτούν. Στο τέλος, σερβίρετε και απολαύστε την πιο πρωτότυπη, χειμωνιάτικη εκδοχή του κρασιού, που θα σας ζεστάνει. Εξάλλου, γι' αυτό τον λόγο, το πρωτότυπο αυτό κρασί συνηθίζεται και στις βόρειες χώρες!
7. Το τσάι... αλλιώς (με τζίντζερ και κάρδαμο)
Υλικά (για 4 μερίδες)
2 στικ κανέλας
4 μερίδες (φακελάκια) πράσινο τσάι
Μισό κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο τζίντζερ
Μισό κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
4 σπόρους από κάρδαμο λιωμένους
2 κουταλιές της σούπας μέλι
4 φλιτζάνια βραστό νερό
Εκτέλεση