Τι θα χρειαστείτε:
1 κιλό χταπόδι νωπό
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμἐνο
2-3 σκελίδες σκόρδο
3/4 κούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
1 σφηνάκι ξίδι
3 δαφνόφυλλα
200 γρ. σπιτική σάλτσα ντομάτας
300 γρ. κοφτό μακαρονάκι η κοχύλια
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Ζεστάνετε μια άδεια κατσαρόλα και μόλις κάψει, προσθέστε το χταπόδι. Σε 1 λεπτό, πάρτε 2 πιρούνια και προσεκτικά γυρίστε το χταπόδι από την άλλη και σκεπάστε με το καπάκι. Αφήστε το για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά για να βγάλει τα υγρά του.
Μετά, σουρώστε το ζουμί από την κατσαρόλα σε ένα μικρό μπολ και αφήστε το στην άκρη.
Βήμα 2ο
Πάρτε το χταπόδι και όσο είναι ζεστό ξεπλύνετέ το με αρκετό νερό και κόψτε τα πλοκάμια.
Βήμα 3ο
Αφαιρέστε το δέρμα κάτω από τις βεντούζες, όπως δείχνει η φωτογραφία. Αυτό το κομμάτι συνήθως είναι σκληρό, γι΄αυτό αξίζει τον επιπλέον κόπο να το αφαιρέσουμε.
Βήμα 5ο
Σε μια κατσαρόλα βάλτε το λάδι και τσιγαρίστε ελαφρά το κρεμμύδι, μετά προσθέστε το σκόρδο και ρίξτε το χταπόδι με τα υπόλοιπα υλικά (ξίδι, δάφνη, κρασί και σάλτσα ντομάτας) μαζί με το ζουμί που σουρώσατε.
Χαμηλώστε στο 3 (με μέγιστο το 9) και αφήστε το να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει -μια ώρα και ένα τέταρτο περίπου ανάλογα με την ένταση του κάθε φούρνου και την ποσότητα του χταποδιού!
Βήμα 6ο
Σε μια ξεχωριστή κατσαρόλα, βράστε τα μακαρόνια για 5-8 λεπτά και προσθέστε τα στο φαγητό αφού έχει μαγειρευτεί.
Ανακατέψτε καλά, κλείστε το καπάκι και αφήστε για επιπλέον 5 λεπτά εκτός φωτιάς για να τελειώσουν το βράσιμό τους μέσα στην σάλτσα!
Το κρασάτο χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι σερβίρεται ζεστό. Καλή επιτυχία!
Σας φάνηκε... νόστιμο; Μπορείτε να βρείτε περισσότερες συνταγές στο site της Μαριαλένας Τερζή, greekmamachef.gr!