Ερώτηση:
Διανύω την εικοστή έβδομη εβδομάδα της κύησης και από την β΄επιπέδου έχω διαγνωστεί με επιπωματικό πλακούντα. Έχω αποδεχθεί το γεγονός ότι θα γεννήσω με καισαρική. Ο γιατρός μού συνέστησε ηρεμία, ξεκούραση, όχι ορθοστασία, αποχή από επαφές και καθόλου βάρη ώστε να αποφύγουμε τη πιθανότητα αιμορραγίας. Απέκλεισε επίσης τη συνεχή κατάκλιση. Δεν κάνω δουλειές στο σπίτι, περπατάω τριάντα λεπτά την ημέρα και βγαίνω μόνο για συγκεκριμένες δουλειές, όπως η αγορά των απαραίτητων για το βρεφικό δωμάτιο ή των ρούχων εγκυμοσύνης. Θα μου συστήνατε κάτι διαφορετικό; Υπάρχει περίπτωση ν' αποφευχθεί η αιμορραγία ή απλά την καθυστερούμε; Πρέπει η καισαρική να γίνει κατά τεκμήριο πριν την τριακοστή όγδοοη εβδομάδα λόγω του πλακούντα (διάβασα κάπου ότι σε περιπτώσεις επιπωματικού πλακούντα συνιστάται η καισαρική στις τριάντα έξι εβδομάδες) ή αυτό διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση; Επίσης, ποια είναι η πιθανότητα ο πλακούντας να είναι και διεισδυτικός; Είναι κάτι που μπορούμε να μάθουμε πριν την καισαρική ή και σε αυτή τη περίπτωση είναι απαραίτητη η υστερεκτομή? Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα και ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
Απάντηση:
Ο επιπωματικός πλακούντας είναι ένα δύσκολο πρόβλημα στην εγκυμοσύνη, γιατί πιάνει την περιοχή της μήτρας, που μετά τον τοκετό δεν μπορεί να συσπαστεί εύκολα. Αν είναι και διεισδυτικός, τότε βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίπτωση, που συχνά οδηγεί σε υστερεκτομή και απώλεια της μήτρας της γυναίκας. Θέλει πολύ καλή παρακολούθηση από τον γιατρό, γέννα σε οργανωμένο μαιευτήριο και να έχετε διασταυρώσει αίμα, πλάσμα κλπ. Σίγουρα θα είναι καλύτερα να σας αντιμετωπίσει μια ομάδα γιατρών, απ' ότι ένας γιατρός μόνος του. Καλή επιτυχία.
*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».