Ερώτηση:
Γεια σας! Είμαι 30 χρονών και προσπαθούμε με τον άντρα μου να συλλάβουμε παιδί πάνω από 1 χρόνο, χωρίς αποτέλεσμα. Οι ορμονικές εξετάσεις (προγεστερόνη κλπ) ήταν πολύ καλές και η υστεροσαλπιγγογραφία καθαρή. Όσον αφορά τον άντρα μου, έκανε σπερμοδιάγραμμα και ήταν γενικά καλό, αλλά με σχετικά χαμηλή κινητικότητα. Επιπλέον, ο γυναικολόγος μού συνέστησε φαρμακευτική αγωγή, και συγκεκριμένα το «serpafar», που έπαιρνα για δύο μήνες. Παρόλα αυτά, δεν υπήρξε και πάλι κάποιο αποτέλεσμα. Το ερώτημα είναι: υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική θεραπεία για την γονιμότητα ή θα πρέπει να αρχίζω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο της σπερματέγχυσης-εξωσωματικής γονιμοποίησης; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.Απάντηση:
Απ' ότι μου γράφετε η ηλικία και οι εξετάσεις σας είναι πολύ καλές, γεγονός που δεν δείχνει κάποιον προφανή λόγο υπογονιμότητας. Θα ήταν πιθανό να θεωρήσει κανείς ότι, αν δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος για αρκετό διάστημα, κάποιος μηχανικός παράγοντας εμποδίζει την επαφή του σπερματοζωαρίου με τα ωάρια, δηλαδή είτε οι σάλπιγγες που είναι δυσλειτουργικές είτε οι πιθανές περιωοθηκικές συμφύσεις -αυτές που βρίσκονται, δηλαδή, γύρω από την ωοθήκη.
Σε αυτή την περίπτωση, η σπερματέγχυση δεν θα βοηθήσει πολύ -παρ' όλα αυτά μπορείτε να την κάνετε. Για το σπερμοδιάγραμμα, το μόνο που έχει σημασία είναι να έχει γίνει αναπαραγωγικό σπερμοδιάγραμμα και όχι απλό, έτσι ώστε να δούμε με τα αυστηρά κριτήρια Kruger τη μορφολογία του σπέρματος. Αυτό θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για την πρόγνωση της γονιμότητος και την θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.
*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».