Ερώτηση:
Καλησπέρα σε όλους σας και συγχαρητήρια για την δουλειά σας. Είμαι μητέρα ενός 3χρονου κοριτσιού που ακόμα δεν έχει βγάλει την πάνα της. Γενικά, σαν παιδάκι φαίνεται να είναι ώριμο για την ηλικία του και κάνει πολλά πράγματα μόνη της (τρώει, προσπαθεί να ντυθεί κτλ). Από όταν ήταν 2 χρονών, ήξερε να μας πει πότε ήθελε να πάει στην τουαλέτα. Είχαμε ξεκινήσει, λοιπόν, την εκμάθηση γιο-γιο και όλα κυλούσαν σχετικά καλά, μέχρι που μια μέρα λερώθηκε. Ένοιωσε πολύ άσχημα και από τότε δεν ήθελε να κάτσει ούτε στο γιο-γιο, ούτε στην λεκάνη. Νοιώθω ότι έχουμε μια πολύ όμορφη σχέση μεταξύ μας (οι τρεις μας) και ότι δεν την έχουμε πιέσει ποτέ για το συγκεκριμένο θέμα. Παρόλα αυτά, υπήρξε περίοδος που είχε πάθει έως και δυσκοιλιότητα από την άρνησή της να κάτσει στο γιο-γιο. Έκτοτε, απλά το συζητάμε πού και πού, διαβάζουμε βιβλία, αλλά δεν κάνουμε τίποτα άλλο. Φοβάμαι μήπως καθυστερεί η εξέλιξή της, από το πρωκτικό στάδιο, να περάσει στο επόμενο. Κλείνοντας, να σας αναφέρω ότι από τα 2 – 3 χρόνια της, νόσησα από καρκίνο του μαστού και συχνά αναρωτιέμαι, μήπως αυτός είναι ένας παράγοντας που μπορεί να την έχει επηρεάσει, παρόλο που προσπαθήσαμε πολύ, ώστε να μην αλλάξει η καθημερινότητά μας. Θα περιμένω την γνώμη σας. Με εκτίμηση.
Απάντηση:
Καταλαβαίνω την ανησυχία σας για τυχόν συσχέτιση της νόσου σας με την «κατάσταση» της μικρής σας. Δεν είμαι κατάλληλη, να σας αναλύσω την ψυχολογική πλευρά του θέματος, όμως θεωρώ ότι καλό είναι να μην διογκώνουμε τους φόβους μας. Τα παιδιά έχουν διαίσθηση και καταλαβαίνουν αυτά που συμβαίνουν, χωρίς να τους τα έχουμε εξηγήσει. Είμαι σίγουρη, ότι προσπαθήσατε και εσείς και η οικογένεια σας, να έχει η δικιά σας περιπέτεια την ελάχιστη δυνατή επίπτωση στη μικρή. Και σίγουρα το καταφέρατε!
Από την άλλη, ακόμα και αν κάτι την ανησύχησε, το να θεωρήσουμε ότι η εντύπωση ενός μικρού παιδιού πως ΙΣΩΣ συμβαίνει κάτι "όχι τόσο ευχάριστο" στη μαμά, επηρεάζει την μετάβαση από την πάνα στο γιο-γιο είναι κάπως υπερβολικό. Ενημερώστε πρώτα απ’όλα και συζητήστε το με τον παιδίατρό σας που γνωρίζει το παιδί σας (την ανάπτυξη του, τις συνήθειες του εντέρου του, την διατροφή του κ.λ.π.). Εκείνος θα σας καθοδηγήσει. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι – τεχνάσματα για τη διακοπή της πάνας. Πολλές φορές, απλά βοηθά να το ξεχάσετε για ένα διάστημα και να επανέλθετε, αργότερα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
* Η κ. Αγραφιώτου Αικατερίνη είναι Διευθύντρια του Παιδιατρικού Τμήματος της Ευρωκλινικής Παίδων
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr