Απαγκιστρωθείτε από το παιδί
Πολλές μανούλες χτίζουν μια σχέση εξάρτησης με τα παιδιά, που ίσως τους δημιουργήσει προβλήματα όταν μεγαλώσουν. Οι επιστήμονες συνιστούν να αφήνετε τα παιδιά να «πετάξουν από τη φωλιά» τη στιγμή που θα είναι έτοιμα. Σύμφωνα με έρευνα του Neil Montgomery, οι φοιτητές με υπερπροστατευτικούς γονείς αγχώνονταν εξαιτίας της εισαγωγής τους στο Πανεπιστήμιο και ήταν λιγότερο πρόθυμοι να εμπλακούν σε καινούριες εμπειρίες ή δραστηριότητες. Αντίθετα, όσοι είχαν πιο χαλαρούς γονείς κοινωνικοποιούνταν ομαλότερα στο νέο περιβάλλον. Επομένως, είναι επιθυμητό να εξασφαλίσετε τις ισορροπίες στη σχέση γονέα-παιδιού και να το αφήσετε να αυτονομηθεί.
Πείτε και κανένα… αστείο!
Ποιος να φανταζόταν ότι τα αστεία θα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με την μελλοντική κοινωνική επιτυχία των παιδιών; Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Economic and Social Research Councils επισημαίνει ότι οι γονείς που κάνουν αστεία και υποδύονται ρόλους, δίνουν στα παιδιά τα απαραίτητα εργαλεία για να σκέφτονται δημιουργικά, να διαχειρίζονται το άγχος και να κάνουν εύκολα φίλους.
Διατηρήστε μια ισορροπημένη σχέση με το σύντροφό σας
Ορισμένες γυναίκες παραμελούν το σύντροφό τους μετά τη γέννα, με αποτέλεσμα η σχέση να δέχεται φθορά ή ακόμα και να καταλήξει σε διαζύγιο, ταράσσοντας το μωρό. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ευτυχισμένους-αγαπημένους γονείς και από ένα σταθερό περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνα, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες οι ασταθείς γάμοι να προκαλέσουν στρες και προβλήματα στον ύπνο των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Άρα, θα ήταν ωφέλιμο να προσπαθείτε διαρκώς να διατηρήσετε τον το γάμο σας ευτυχισμένο.
Μην ξεχνάτε την αυτοεκτίμηση
Η μητρική και πατρική αγάπη συνοδεύεται συχνά από τύψεις σχετικά με τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Όμως, δεν πρέπει να αφήνετε τις Ερινύες να σας καταβάλλουν: ενισχύστε την αυτοεκτίμησή σας. Η έρευνα της Kristin Neff και του Pittman McGehee υπογραμμίζει ότι η αυτοεκτίμηση αποτελεί αναγκαίο εφόδιο, εφόσον βελτιώνει την προσαρμοστικότητα των ανθρώπων στις δύσκολες καταστάσεις. Οι γονείς με αυτοεκτίμηση λειτουργούν ως πρότυπο για τα παιδιά, διδάσκοντάς τα την σημασία της ανθρωπιάς, της φροντίδας, της συμπόνοιας, της ευγένειας και της κατανόησης.
Γνωρίστε καλύτερα τις ανάγκες του παιδιού
Οι περισσότεροι γονείς νομίζουν ότι γνωρίζουν τον ιδανικό τρόπο για να μεγαλώσουν το γιο ή την κόρη τους, όμως λησμονούν ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Όσοι προσπαθούν να εφαρμόσουν μια ειδική μέθοδο που είχε επιτυχία στην τάδε περίπτωση, καταφέρνουν μονάχα να προκαλέσουν κατάθλιψη και αγωνία στο παιδί, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Abnormal Child Psychology. Για παράδειγμα, ένας προστατευτικός γονέας, μπορεί να βοηθάει τα παιδιά που δυσκολεύονται να εκφραστούν συναισθηματικά, όμως μπορεί ακούσια να γίνει καταπιεστικός για ένα παιδί που διαχειρίζεται κατάλληλα όσα νιώθει.
Μην αποφεύγετε τους μικρο-τσακωμούς
Οι έφηβοι που αντιμιλούν στους γονείς είναι μεν ενοχλητικοί, μ’ αυτόν τον τρόπο όμως μαθαίνουν να αναπτύσσουν επιχειρήματα. Η επιχειρηματολογία είναι υψίστης σημασίας, καθώς καθιστά τα παιδιά λιγότερο επιρρεπή στις πιέσεις των φίλων και των συνομηλίκων τους, όπως τονίζει η έρευνα του Πανεπιστημίου της Virginia.
Απορρίψτε το μύθο της τελειότητας
Δεν υπάρχει τέλειος γονιός, επομένως σταματήστε να βασανίζεστε επειδή θα θέλατε να γίνετε ένα αλάνθαστο πρότυπο μαμάς ή μπαμπά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γονείς έχουν αυξημένο στρες και δεν αισθάνονται επαρκείς, όταν θεωρούν ότι η κοινωνία έχει την απαίτηση να είναι τέλειοι. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, θα ήταν σκόπιμο να χαλαρώσετε και θα αντιληφθείτε σύντομα την ευτυχία του παιδιού σας.
«Εξοστρακίστε» τα επιθετικά συναισθήματα
Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός, η οργή και η επιθετικότητα, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παιδική ψυχοσύνθεση και συμπεριφορά. Έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έδειξε ότι οι γονείς που εκφράζονται με επιθετικότητα στα βρέφη, δημιουργούν παιδιά που όταν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, γίνονται και τα ίδια επιθετικά. Ο κίνδυνος για την προσωπικότητα του παιδιού είναι μεγάλος, καθώς η επιθετική συμπεριφορά στην ηλικία των 5 ετών συνδέεται με τη μετέπειτα επιθετικότητα (ενήλικη φάση). Συνεπώς, το παιδί ενδέχεται να ασκήσει βία ακόμα και στον ερωτικό του σύντροφο.
Πηγή: livescience.com