Όπως έχει αποδειχτεί από έρευνες, αυτά τα τρόφιμα περιέχουν συστατικά που συμβάλλουν στην ταχύτερη καύση του λίπους και κατά συνέπεια στο αδυνάτισμα. Δοκιμάστε να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή για να χάσετε πιο εύκολα τα περιττά κιλά λίπους που σας ταλαιπωρούν.
Μούρα
Χαμηλά σε θερμίδες και όχι πολύ γλυκά, αποτελούν μια καλή επιλογή για τη δίαιτα. Επιπλέον, σε πρόσφατες έρευνες, φάνηκε ότι οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες που περιέχονται στα μούρα έχουν λιποδιαλυτικές ιδιότητες, εμποδίζοντας τη δημιουργία νέων λιπωδών κυττάρων.
Απολαύστε τα ως σνακ το απόγευμα ή στο δεκατιανό μαζί με ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Αυγά
Πρόκειται για πολύ καλής ποιότητας άπαχη πρωτεΐνη. Μάλιστα, η κατανάλωση αυγών στο πρωινό γεύμα έχει φανεί ότι προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό, μικρότερες διακυμάνσεις στα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης, μειωμένη έκκριση της ορεξιογόνου ορμόνης γκρελίνης, καθώς και μικρότερη πρόσληψη θερμίδων για το υπόλοιπο της ημέρας.
Καταναλώστε τα στο πρωινό. Έρευνες έδειξαν ότι όταν το πρωινό μιας δίαιτας περιλαμβάνει αυγά, φαίνεται ότι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες που δεν έχουν αυγά στο πρωινό γεύμα.
Αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
Η πρωτεΐνη που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα δημιουργεί κορεσμό στον οργανισμό. Αποφεύγοντας και τα λιπαρά που κρύβουν τα πλήρη, τα αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά είναι κατάλληλα για την απώλεια κιλών ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς.
Κανέλα
Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αποδεδειγμένες ιδιότητες αναφορικά με τον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Βοηθά στη βραδύτερη απορρόφηση των σακχάρων της τροφής, καθυστερεί την κένωση του στομάχου και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, καθιστώντας έτσι ευκολότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο. Επίσης, από ό,τι φαίνεται, συμβάλλει στην ελάττωση των επιπέδων της ολικής και της LDL χοληστερόλης στο αίμα.
Βάλτε την παντού, στον καφέ, το γιαούρτι, το μούσλι, τα δημητριακά του πρωινού σας και τα σπιτικά επιδόρπιά σας, καθώς και στη μαγειρική σας, τα κοκκινιστά κρέατα και τον κιμά.
Λεμόνι
Ευεργετικό για την καλύτερη ροή του αίματος και πλούσιο σε βιταμίνη C, φαίνεται, σύμφωνα με νεότερες έρευνες, ότι, όπως και το γκρέιπφρουτ, δρα και κατά της συσσώρευσης του λίπους από τον οργανισμό.
Προσθέστε το σε ικανές ποσότητες στις σαλάτες, τα ψητά, το κοτόπουλο, το τσάι σας και όπου αλλού ταιριάζει.
Όσπρια
Τα όσπρια είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και πολύ χαμηλά στον γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό φαγητό για όσους από εσάς δεν τρώτε κρέας, δεδομένου ότι είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης. Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, τα όσπρια παρέχουν ένα τέλειο μεταβολικό περιβάλλον για την απελευθέρωση και μεταβολισμό λιπαρών οξέων.
Τα όσπρια βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών και είναι μια τροφή που καίει το λίπος μέσω της διέγερσης του μεταβολισμού. Βοηθούν στο να αισθάνεστε χορτάτες για περισσότερο χρόνο και μειώνουν τη λαιμαργία για φαγητό.
Άπαχα κρέατα
Η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, τα αυγά και τα άλλα άπαχα κρέατα, όπως το άπαχο μοσχαρίσιο ψαχνό και το ψαρονέφρι, βοηθούν στην οικοδόμηση των μυών, ενώ παράλληλα και στην καύση του λίπους που έχει αποθηκεύσει ο οργανισμός σας. Επίσης, καταπολεμούν την πείνα, ενώ οι βιταμίνες, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος που περιέχονται σε αυτά βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
Συγκεκριμένα:
To κοτόπουλο και η γαλοπούλα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες και της χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά, μπορούν να καταναλωθούν πιο συχνά από άλλα κρέατα, π.χ. 2-3 φορές εβδομαδιαίως.
Είναι, επίσης, σχετικά φθηνά, εύκολα να παρασκευαστούν με διάφορους τρόπους, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα για μια ποικιλία επιλογών φαγητού, ενώ τρώγονται εξίσου ευχάριστα και κρύα, π.χ. την επόμενη μέρα μέσα σε σαλάτα.
Το άπαχο μοσχάρι αποτελεί άριστη πηγή πρωτεϊνών, καρνοσίνης, βιταμινών Β, σιδήρου και ψευδαργύρου. Προτιμήστε να το καταναλώνετε βραστό ή ψητό και να το συνοδεύετε με λαχανικά και ρύζι καστανό, πλιγούρι, κινόα ή γλυκοπατάτα. Μπορεί επίσης να κοπεί ως κιμάς και να γίνει μπιφτέκια με βρώμη, μυρωδικά και λίγο λιναρόσπορο.
Το ψαρονέφρι διαθέτει περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερο λίπος από όλα τα άλλα κόκκινα κρέατα, με εξαίρεση το βουβαλίσιο, ενώ είναι καλή πηγή βιταμινών Β, συμπεριλαμβανομένης της Β12, και σιδήρου. Καταναλώστε το 1 φορά εβδομαδιαίως, π.χ. με μουστάρδα καυτερή, λαχανικά και ρύζι καστανό, πλιγούρι, κινόα ή γλυκοπατάτα.
Ψάρια
Περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, οι οποίες αυξάνουν τη θερμογένεση και ενισχύουν τις καύσεις. Τα πιο παχιά ψάρια είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη δραστικότητα της ινσουλίνης. Επίσης, αυξάνουν το σήμα της λεπτίνης στον εγκέφαλο η οποία προκαλεί την καύση λίπους και την μείωση της όρεξης. Τέλος, το λίπος των ψαριών περιέχει βιταμίνη D, η οποία είναι λιποτροπική. Καταναλώστε σολομό ή άλλα λιπαρά ψάρια (ρέγκα, σαρδέλα, κολιό, βακαλάο κ.ά.) 2-3 φορές εβδομαδιαίως και αποφύγετε τις καπνιστές, παστές ή τηγανητές εκδοχές τους.
Φρούτα
Προκαλούν αίσθημα κορεσμού και ρυθμίζουν την έκκριση ινσουλίνης με ελάχιστες ή λίγες θερμίδες και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ παράλληλα ενυδατώνουν τον οργανισμό.
Απολαύστε 2 μερίδες φρούτα (1 μερίδα αντιστοιχεί σε: 1 αχλάδι, 1 μήλο, 2 βερίκοκα, 1 ροδάκινο, 1 νεκταρίνι, 5 φράουλες, 12 κεράσια, 12 ρώγες σταφύλι, 1 μικρή μπανάνα, 1 λεπτή φέτα πεπόνι) την ημέρα, κατά προτίμηση με τη φλούδα, στο δεκατιανό ή/και το απογευματινό. Θα σας χορτάσουν και θα σας δώσουν πολύτιμα συστατικά χωρίς να σας επιβαρύνουν, κυρίως αν περιέχουν πολλές φυτικές ίνες (αν τα καταναλώσετε με τη φλούδα).
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Οι φυτικές ίνες που μας δίνουν δημιουργούν μια κολλώδη ουσία στο έντερο που επιβραδύνει την απορρόφηση της τροφής. Έτσι, οι φυτικές ίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα (με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται πολύ το σάκχαρο), στον γρηγορότερο κορεσμό, στην ταχύτερη απώλεια σωματικού βάρους και στην καλύτερη ρύθμιση της χοληστερίνης.
Επιλέξτε σε περιορισμένες ποσότητες ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι και δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές στερόλες (γι' αυτό και ρίχνουν τη χοληστερίνη), πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (υγιεινά λίπη δηλαδή), πρωτεΐνες (οπότε και είναι πολύ χορταστική και υγιεινή τροφή), ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο), φυτικές ίνες και διάφορες βιταμίνες, όπως η Ε.
Καταναλώστε τους ακόμα και καθημερινά, χωρίς να ξεπερνάτε όμως το μέτρο (1 χούφτα για σνακ είναι αρκετή). Προτιμήστε τους νωπούς και ανάλατους.
Λαχανικά
Δεν σας δίνουν λίπος, αλλά πολλά θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) και φυσικά τις πολύτιμες φυτικές ίνες, που θα σας χορτάσουν χωρίς να σας επιβαρύνουν με θερμίδες.
Φροντίστε να μη λείπουν σε καμία περίπτωση από το μεσημεριανό και το βραδινό σας. Μία μεγάλη φρέσκια σαλάτα με διάφορα λαχανικά και μυρωδικά ή ένα πιάτο λαχανικά (βραστά, στη σχάρα ή τον ατμό) είναι το καλύτερο συνοδευτικό για ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Προσθέστε άφθονο λεμόνι ή ξίδι, λίγο ελαιόλαδο και καθόλου αλάτι ή σος. Στη διάρκεια της δίαιτας χρειάζεται να είστε προσεκτικοί με τις ποσότητες των αμυλούχων λαχανικών που καταναλώνετε, όπως είναι ο αρακάς, οι πατάτες, τα φασολάκια και το καλαμπόκι.
Μήλα
Πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν και στην απώλεια λίπους. Αν καταναλώσετε 1 μήλο δέκα λεπτά πριν από κάποιο γεύμα, αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε μεγαλύτερη στομαχική πληρότητα και έτσι θα μειώσετε την ποσότητα φαγητού στο γεύμα σας.
Πιπεριές
Οι καυτερές κόκκινες πιπεριές ελαττώνουν την όρεξη και μειώνουν την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε. Επιπλέον, διεγείρουν τη θερμογένεση και αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό. Προσθέστε πιπεριές σε φαγητά και σαλάτες, φτιάξτε πικάντικες σάλτσες χωρίς πολλά λιπαρά ή χρησιμοποιήστε μπούκοβο. Ωστόσο, καλό είναι χρησιμοποιούνται με προσοχή, επειδή μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις στο στομάχι.
Υπάρχουν και άλλες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην καύση του λίπους. Για παράδειγμα, το μπρόκολο, το σπανάκι, το πράσινο τσάι είναι τροφές που όντως μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Εκτός όμως από το είδος των τροφών που πρέπει να επιλέξετε, αν θέλετε να κάψετε το περιττό λίπος, καλό είναι η προσπάθεια αυτή να συνδυάζεται και με τον περιορισμό των ποσοτήτων, όπως επίσης και με τακτική άσκηση, η οποία αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο ενεργοποίησης του μεταβολισμού.