Όλα τα προγνωστικά λένε ότι η σωστή απάντηση είναι «όχι». Δεν είναι εφικτό να είστε 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο τύπος και υπογραμμός. Αυτό που είναι εφικτό, είναι η προσπάθεια για μια υγιή, ισορροπημένη επικοινωνία. Δεν χρειάζεται το στόμα σας να στάζει μέλι και το βλέμμα σας θαυμασμό και πάθος, μπορείτε απλά να ξεκινήσετε «λογοκρίνοντας» τον εαυτό σας. Η καθημερινή πίεση, η κούραση και ο εκνευρισμός μπορεί να… βάλουν στο στόμα σας λόγια βαριά που θα προσβάλουν ή θα θυμώσουν δικαιολογημένα τον καλό σας, ως σύντροφο, άνθρωπο και μπαμπά. Συγκεντρώσαμε μερικές από τις δηλητηριώδεις φράσεις που πρέπει να προσπαθήσετε να μην ξαναπείτε ποτέ στον καλό σας.
«Είμαι η μάνα του και μόνο εγώ ξέρω τι είναι καλύτερο για το παιδί μου!»
Πράγματι, εσείς κυοφορήσατε και γεννήσατε και, ίσως, να νιώθετε ότι ενδιαφέρεστε περισσότερο από τον σύζυγό σας για το παιδί. Είτε έχετε δίκιο, είτε όχι η παραπάνω φράση είναι ό,τι υποτιμητικότερο μπορείτε να πείτε σε έναν μπαμπά. Το δικό σας αυξημένο ενδιαφέρον και η διαρκής ανησυχία, δεν κάνουν την αγάπη του λιγότερη από τη δική του. Μαζί φέρατε στον κόσμο το παιδί σας και οι ευθύνες, η αγάπη, οι ανησυχίες πρέπει να μοιράζονται ισότιμα. Αν δεν είστε ικανοποιημένη από τις «πατρικές ικανότητες» του συζύγου σας, φροντίστε να το κουβεντιάσετε σοβαρά ή να απευθυνθείτε από κοινού σε έναν ειδικό, μην απορρίπτετε τα δικαιώματα (και τις ευθύνες του!) μ’ αυτό τον τρόπο.
«Τίποτα δεν είσαι ικανός να κάνεις χωρίς εμένα.»
Μπορεί ο καλός σας να είναι σχετικά… άσχετος με τα του σπιτιού. Ίσως δεν έχει ακόμη μάθει πώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων ή, ίσως, σας ρωτάει συνέχεια πού είναι οι κάλτσες/ τα πουκάμισα/ τα παυσίπονα/ οι χαρτοπετσέτες. Σ’ αυτή την περίπτωση ο εκνευρισμός σας είναι απόλυτα λογικός, αλλά με τον τρόπο αυτό, χάνετε το δίκιο σας. Θυμηθείτε ότι, αν ο καλός σας αδυνατεί να αυτοεξυπηρετηθεί, (εκτός, ενδεχομένως, από τη μαμά του) ευθύνεστε κι εσείς.
«Ποτέ δεν με καταλαβαίνεις!»
Μήπως αυτό το «ποτέ» είναι υπερβολικό; Οι άντρες έχουν συνήθως την τάση να είναι –ή να φαίνονται- λιγότερο συναισθηματικοί και, ενίοτε, αδιάφοροι για τη συναισθηματική κατάσταση της συντρόφου τους. Υπάρχει, όμως, πάντοτε η πιθανότητα να μην του δείξατε τι ακριβώς νιώθετε και να περιμένετε από αυτόν να καταλάβει χρησιμοποιώντας την (μέτρια;) διαίσθησή του. Δεν είναι δίκαιο να του χρεώνετε, με τόσο απόλυτο τρόπο, έλλειψη κατανόησης και αδιαφορία.
«Αν είχα παντρευτεί τον…»
Θυμάστε την ελληνική ταινία με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και την Μάρω Κοντού, που δεν έχανε ευκαιρία να του επισημάνει ότι «ο Στέφανος δεν θα το έκανε ποτέ αυτό!»; Ο Κωνσταντάρας ήταν για την Μάρω Κοντού η λάθος επιλογή συζύγου και ο παλιός της έρωτας, ο Στέφανος, φάνταζε πια ιδανικός.
Αν νιώθετε πώς η ζωή σας χρωστάει κάτι –ή κάποιον- καλύτερο, έχετε την απόλυτη ελευθερία (αντίθετα με την Μάρω Κοντού του μακρινού 1971) να αλλάξετε τα δεδομένα και να κυνηγήσετε το όνειρό σας. Αν, από την άλλη, αναφέρεστε σε κάποιο παλιό σας έρωτα μόνο για να τον εκνευρίσετε, σκεφτείτε πώς θα σας έκανε να νιώσετε μια αντίστοιχη συμπεριφορά.
«Πώς έχεις γίνει έτσι;»
Οι γυναίκες είναι συνήθως πολύ ευαίσθητες με την εμφάνισή τους και (για μερικές) τα σχετικά με αυτήν σχόλια δεν είναι ευπρόσδεκτα, εκτός κι αν είναι κολακευτικά. Αν λοιπόν πιστεύετε ότι σας αξίζει ευγένεια, διακριτικότητα και λεπτοί χειρισμοί τότε ίσως πρέπει να σταματήσετε να επισημαίνετε διαρκώς στον καλό σας ότι έχει παχύνει ή ότι η φαλάκρα του έχει αρχίσει να φαίνεται. Πείτε του μια καλή κουβέντα –δεν αρέσουν μόνο στις γυναίκες οι φιλοφρονήσεις- και θυμηθείτε ότι κι εσείς έχετε ελαττώματα.