Ο υπ' αριθμόν ένα παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει αφορά τη διαθεσιμότητα των τροφίμων: δηλαδή θα πρέπει στο περιβάλλον του παιδιού να είναι πάντα διαθέσιμα και εύκολα προσβάσιμα τα φρούτα και, αντιθέτως, λιγότερο διαθέσιμα τα υπόλοιπα. Αξιοποιώντας μάλιστα τη μεγαλύτερη ποικιλία και αγάπη που έχουν τα παιδιά για τα καλοκαιρινά φρούτα, μπορεί κανείς να τα προσφέρει ως σνακ πριν από οτιδήποτε άλλο.
Έτσι, όχι μόνο αυξάνεται η κατανάλωσή τους, αλλά δρουν «ανταγωνιστικά» και για τα υπόλοιπα σνακ. Παρεμπιπτόντως, έτσι αυξάνεται και η πρόσληψη υγρών, στοιχείο πολύ σημαντικό το καλοκαίρι. Σε αυτόν το στόχο μπορεί να συμβάλει και η ώρα στην παραλία. Αν υπάρχουν διαθέσιμα φρούτα ή απλά σάντουιτς, αυτά και θα καταναλώσουν τα παιδιά.
Έτσι, μπορεί να γίνει ένα είδος συμφωνίας, π.χ. ότι το γλυκό μπορεί το παιδί να το κρατά για τη βόλτα ή για άλλη στιγμή αργότερα μέσα στη μέρα.
Νέες συνήθειες
Επίσης, το καλοκαίρι, θα μπορούσε με κατάλληλο προγραμματισμό να παρέχει πολλές καλές ευκαιρίες για ορισμένες δραστηριότητες ή την υιοθέτηση συνηθειών που δύσκολα εφαρμόζονται τον υπόλοιπο χρόνο. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, η οικογενειακή συγκέντρωση στο τραπέζι, η προετοιμασία γευμάτων με όλη την οικογένεια, τα ψώνια σε σούπερ μάρκετ και μανάβη, αλλά και οι περίπατοι, οι βόλτες και τα παιχνίδια μαζί με τα παιδιά.
Συνοψίζοντας, η καλοκαιρινή περίοδος σημαίνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και χαλάρωση από τις υποχρεώσεις για τα παιδιά. Οι αλλαγές αυτές, αν και συνήθως επιφέρουν κάποιες επιπτώσεις στις διατροφικές τους συνήθειες, θα μπορούσαν, εφαρμόζοντας οι γονείς μικρούς αλλά συστηματικούς χειρισμούς, όχι μόνο να αποτραπούν, αλλά και να αποτελέσουν ευκαιρία για βελτίωση του τρόπου ζωής των παιδιών.
* H Μελίνα Σ. Καριπίδου, MSc, είναι Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Διαιτολογίας ΜΗΤΕΡΑ.
Πηγή: Art & Life