Ξέρουν πώς να περάσουν καλά χωρίς ίντερνετ
Η μη εξοικείωση των παππούδων με την τεχνολογία τους δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Τον χρόνο που ξοδεύουμε σήμερα χαζεύοντας στα social media, ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας θα τον χρησιμοποιήσει για να κάνει κάτι δημιουργικό ή απλώς για να ξεκινήσει μια συζήτηση. Έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να επικοινωνήσεις με έναν παππού απ’ ό,τι είναι, συνήθως, με έναν νέο άνθρωπο που κρατάει το κινητό στο χέρι του. Δίπλα σ’ ένα παππού θα μάθεις πως τον κενό σου χρόνο δεν χρειάζεται να τον χαρίσεις στο ίντερνετ. Μπορείς να μιλήσεις για όλα όσα σε απασχολούν ή, απλώς, για τη μέρα σου.
Είναι κινητές εγκυκλοπαίδειες
Ξέρουν απ’ έξω τους πρωθυπουργούς που είχε η Ελλάδα με τη σειρά απ’τη στιγμή που γεννήθηκαν μέχρι τώρα. Έχουν σίγουρα μια ιστορία για τη νύχτα του Πολυτεχνείου την οποία επαναλαμβάνουν κάθε Νοέμβρη σαν να’ναι η πρώτη φορά. Οι πιο ένθερμοι θα βρεθούν να κάνουν μίνι διαλέξεις στα εγγόνια τους για την σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο! Θα ξέρατε πώς ζούσε ο μέσος άνθρωπος κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αν δεν σας το είχε διηγηθεί η μαμά ή γιαγιά σας; Οι παππούδες, έχουν ζήσει πιο πολλά από εμάς, έχουν πολλαπλάσιες εμπειρίες και, εν τέλει, έχουν σαφώς περισσότερες γνώσεις καταγεγραμμένες στο μυαλό τους.
...και κινητός Τσελεμεντές
Μια νέα μαμά, θα συμβουλευτεί το ίντερνετ για να φτιάξει ένα γλυκό. Αν δεν συμβουλευτεί την online συνταγή, τότε θα πάρει τη μαμά της τηλέφωνο. Οι γιαγιάδες φτιάχνουν τις ωραιότερες πίτες, τα καλύτερα γλυκά του κουταλιού, το πιο νόστιμο κοκκινιστό! Και θα βρουν, πάντοτε το χρόνο να δώσουν και στα εγγόνια τους την ευκαιρία να μάθουν να ανοίγουν φύλλο ή να πλάθουν κουλουράκια.
«Στα χρόνια μας, όταν κάτι χάλαγε, το φτιάχναμε. Δεν το πετούσαμε.»
Πιθανά έχετε ήδη ακούσει ή διαβάσει κάπου αυτή την ρήση, που αποδίδεται στους πρεσβύτερους. Η γενιά των σημερινών ηλικιωμένων έχει περάσει μια ζωή -ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος αυτής- με στερήσεις κάθε είδους κι έτσι, έμαθαν να είναι καλύτεροι διαχειριστές της όποιας περιουσίας τους και ταυτόχρονα πιο ευγνώμονες γι' αυτήν (ή τουλάχιστον, πιο ευγνώμονες από εμάς). Δεν είναι λίγες οι γιαγιάδες που είναι σχεδόν επαγγελματίες μοδίστρες και σημαντικό ποσοστό των παππούδων κατέχει στοιχειώδεις γνώσεις περί ηλεκτρολογικών, υδραυλικών και ξυλουργικής. Από τα μικρά αντικείμενα μέχρι τις ανθρώπινες σχέσεις, οι παππούδες μας ξέρουν να αφιερώνουν κόπο και χρόνο για να φτιάξουν ό,τι έχει χαλάσει.
Έχουν ατέλειωτη υπομονή με τα παιδιά
Δεν είναι τυχαίο ότι τα παιδιά λατρεύουν τον παππού και τη γιαγιά. Ίσως είναι ίδιον της ηλικίας, ίσως είναι χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης πολύπαθης γενιάς. Σε κάθε περίπτωση, οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι όλο "ναι", "δεν πειράζει", "εσύ να'σαι καλά, παιδί μου!" και "ασ' το παιδί να κάνει ό,τι θέλει". Η γιαγιά σου, θα σου πει ότι είσαι το καλύτερο παιδί του κόσμου ακόμη κι όταν δεν είσαι, είναι πιο ελαστική απ' τη μαμά και θα συγχωρέσει όλες τις αταξίες και τις στιγμές αγένειας. Ίσως δεν είναι η ορθότερη και η πιο πλήρης παιδαγωγική μέθοδος, αλλά είναι ωραίο να έχει κανείς μια "καλή νεράιδα" (ή έναν καλό νεράιδο) στη ζωή του.
...Και είναι οι αγαπημένοι τους δικαιολογημένα!
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι οι καλύτεροι διασκεδαστές. Έχουν πάντα μια λιχουδιά στα ντουλάπια τους, θέλουν πάντα να πάνε βόλτα στις κούνιες και διατίθενται να συμμετέχουν ακόμη και στο πιο σκληροπυρηνικό παιχνίδι. Η γιαγιά μπορεί να πει το ίδιο παραμύθι με περισσότερο ενθουσιασμό κάθε φορά και να επιτρέψει αυτά που η μαμά απαγορεύει. Οι παππούδες, πάντοτε διαθέσιμοι να υπερασπιστούν τα εγγόνια τους, είναι οι πιο πιστοί τους σύμμαχοι!