Ερώτηση:
Έχω ένα γιο 9 μηνών. Δυστυχώς επειδή εγώ και ο σύζυγος μου έχουμε χάσει ένα παιδί πριν 2 χρόνια, έχουμε πέσει με τα μούτρα στον μικρό. Το θέμα είναι ότι δεν ξεκολλάει από την αγκαλιά μας και ειδικά την δική μου. Δεν κάθεται πουθενά, ούτε στην στράτα, ούτε στο πάρκο, ούτε πουθενά. Το μόνο που θέλει είναι αγκαλιά! Άμα δεν τον πάρουμε αγκαλιά, τσιρίζει και κλαίει με λυγμούς. Ήδη έχει κλείσει η φωνούλα του 3 φορές μέχρι τώρα και φυσικά δεν κοιμάται με τίποτα μόνος του στην κούνια του. Αν δεν κοιμηθεί μαζί μου, δεν κοιμάται και στριγγλίζει μέχρι να τον πάρω κοντά μου. Ξέρω ότι είναι ακόμα μικρός, αλλά πως θα του αλλάξω αυτήν την συμπεριφορά; Πώς θα του μάθω ότι πρέπει να παίζει και λίγο μόνος του; Θα έχει προβλήματα αργότερα αν είναι τόσο κολλημένος πάνω μου; Είναι τραγική η κατάσταση. Τον παίρνω μαζί μου ακόμα και στο μπάνιο, γιατί κλαίει όλη την ώρα! Και εγώ αισθάνομαι συνεχώς τόσο πολύ κουρασμένη, αλλά όσο και αν προσπάθησα να τον αφήσω να κλάψει και να του περάσει, δυστυχώς δεν σταματάει ποτέ το κλάμα μέχρι να γίνει το δικό του! Σας παρακαλώ, βοηθήστε με...τι πρέπει να κάνω εγώ και ο άντρας μου για να γίνει πιο νορμάλ η κατάσταση;Απάντηση:
Αγαπητή μου κυρία, λυπάμαι για την απώλεια σας. Η απουσία του πρώτου σας παιδιού θα έχει διακινηθεί με την παρουσία του μικρού σας τώρα. Πιθανότατα να έχετε αμφιθυμία για την ύπαρξη αυτού του παιδιού. Ο φόβος, η απώλεια, η αγωνία, η λαχτάρα, η αγάπη και η ανάγκη να σας έχουν όλα μαζί εσωτερικά ταλαιπωρήσει και αυτό να το εισπράττει και ο μικρός σας.
Αρχικά αν μπορείτε να ηρεμήσετε λίγο ως προς το "μην μάθει έτσι" διότι αυτό δεν υπάρχει. Όσο πιο γενναιόδωρη σας αισθάνεται μαζί του τόσο πιο ασφαλής θα γίνεται και μέσα από την βεβαιότητα θα οδηγηθεί στην αυτονομία. Αν σας αισθάνεται να μην τον θέλετε, αυτό θα εντείνει την αγωνία του και θα σας έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Χαριστείτε του και όσο θα χορταίνει τόσο θα απομακρύνεται περνώντας τα στάδια εξέλιξης ασφαλώς. Ο πρώτος χρόνος ζωής είναι ο πιο εξαρτητικός εκ φύσεως, μην του το στερείτε. Θα ήταν σκόπιμο να δείτε έναν ψυχολόγο για να μπορέσετε να δουλέψετε το πένθος για το πρώτο παιδάκι και να απαλλαγείτε από αγωνίες που μπορούν να σας δυσκολέψουν με τον γιο σας σήμερα.
* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.