Συνταγή για ένα πακέτο κανελόνια
Υλικά
Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι
300 γρ. ανθότυρο
300 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
100 γρ. μοτσαρέλα
Λίγο δυόσμο, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένα
200 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
2 αυγά, χτυπημένα
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Αλάτι/Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα ντομάτας (προαιρετικά)
500 γρ. τριμμένη ντομάτα, φρέσκια ή συσκευασμένη
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. ρίγανη
Χυμό από μισό λεμόνι
1 κ. γλ. ζάχαρη
Αλάτι/Πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο : Το σπανάκι
Αρχικά, πρέπει να καθαρίσετε το σπανάκι από κοτσάνια και μαραμένα φύλλα. Στη συνέχεια, γεμίστε μια λεκάνη ή το νεροχύτη σας με νερό και αφήστε το σπανάκι να μουλιάσει για αρκετή ώρα. Ξεπλύνετέ το μέχρι καθαρίσει εντελώς και βάλτε το να ζεματιστεί σε νερό που βράζει για 3-4 λεπτά. Σουρώστε το και αφήστε το να κρυώσει για να φτιάξετε τη γέμιση.
Βήμα 2ο: Σάλτσα ντομάτας
Όσο το σπανάκι μουλιάζει στο καθαρό νερό ή όσο περιμένετε να κρυώσει, μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίξτε το λάδι και τσιγαρίστε το σκόρδο μέχρι να ροδίσει και να ελευθερωθεί το άρωμά του.
Στη συνέχεια ρίξτε στην κατσαρόλα τα υλικά της σάλτσας και αφήστε την να βράσει μέχρι να «δέσει» σε ένα συμπαγές μίγμα.
Βήμα 3ο: Η γέμιση και το γέμισμα
Χτυπήστε τα δύο αυγά, κόψτε το σπανάκι και τσιγαρίστε ελαφρά τα φρέσκα κρεμμύδια και το ψιλοκομμένο μπέικον. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε το σπανάκι, τα τυριά, το μπέικον, τα αυγά και τα μυρωδικά και πασπαλίστε τα με το μοσχοκάρυδο.
Μην ξεχάσετε να αφήσετε τουλάχιστον 100 γραμμάρια παρμεζάνας εκτός γέμισης, για να πασπαλίστε τα κανελόνια πριν το ψήσιμο.
Αφού ανακατέψετε καλά, γεμίστε ένα ένα τα κανελόνια χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.
Βήμα 4ο: Το ψήσιμο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώστε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώστε μια λεπτή στρώση από τη σάλτσα ντομάτας. Τοποθετήστε τα κανελόνια μέσα στο ταψί, περιχύστε τα με σάλτσα και, στο τέλος, ρίξτε την παρμεζάνα και τη μοτσαρέλα σε φέτες ή τριμμένη/πολτοποιημένη.
Ψήστε για 30-40 λεπτά στους 180 βαθμούς –μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια. Αφήστε τα να κρυώσουν και να «δέσουν» πριν σερβίρετε.