Πατάτες με φρούτα και βότανα
Τι θα χρειαστείτε
3-4 μέτριες πατάτες
1 μέτριο κρεμμύδι
1 καρότο
4-5 σύκα ξερά μουλιασμένα σε νερό
2 σκελίδες σκόρδο
1 μήλο
1 φλιτζάνι του καφέ κόκκινο κρασί
3 κουταλιές της σούπας λάδι
μπόλικο φασκόμηλο
1 φύλλο δάφνης
μαϊντανός
θυμάρι
κανέλα
πάπρικα γλυκιά
αλάτι
Τι θα κάνετε: Πλένετε τις πατάτες καλά όπως είναι με την φλούδα και τις κόβετε. Κάνετε το ίδιο και για το μήλο. Καθαρίζετε και το καρότο και το κόβετε σε λωρίδες. Καθαρίζετε και κόβετε και το κρεμμύδι σε κομμάτια όπως στην ντοματοσαλάτα και το σκόρδο σε λωρίδες.
Τα βάζετε όλα σε ένα ταψάκι και προσθέτετε όλα τα μυρωδικά και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Βάζετε και λίγο νερό. Ανακατεύετε καλά και τα βάζετε να ψηθούν στους 220 βαθμούς πάνω κάτω για καμιά ωρίτσα ώσπου να γίνουν. Κατά καιρούς τα ανακατεύετε και προσθέτετε, αν χρειαστεί, κι άλλο νερό. Σερβίρετε με λίγες σταγόνες λεμόνι, και ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.
(από το blog Χορτοφαγικές Συνταγές)
Κοτόπουλο με αμύγδαλα και βερίκοκα
Τι θα χρειαστείτε
1 κιλό κοτόπουλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
150 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
400 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα
1 φλιτζάνι ζωμό κότας
3 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπερόριζα τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 πρέζα σαφράν
μισή κούπα λάδι
αλάτι - πιπέρι
Τι θα κάνετε: Σοτάρετε το κοτόπουλο στο λάδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και αφήνετε να σοταριστούν για λίγο. Προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά, το μέλι, τα βερίκοκα, τα αμύγδαλα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε και σβήνετε με τον ζωμό κότας.
Αφήνετε να βράσει για 5 λεπτά και τα τοποθετείτε όλα σε ένα ταψί. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.
(από sintagespareas.gr)
Σολoμός με πορτοκάλι και φακές
Τι θα χρειαστείτε
4 φρέσκα φιλέτα σολωμού
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι χοντρό
Χυμό πορτοκάλι
250 γρ. φακές
1 κρεμμύδι
1 μεγάλη πατάτα βρασμένη
3 πιπεριές (πράσινη, κίτρινη κόκκινη)
Μαϊντανός
Ελαιόλαδο
Ξύδι (κατά προτίμηση κινέζικο για σαλάτες ή λευκό)
Αλάτι –Πιπέρι
Τι θα κάνετε: Πλένετε τα φιλέτα σολωμού, τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί, τα αλατίζετε, τα λαδώνετε ελαφρά και τα βάζετε σε πυρίμαχο ρηχό σκεύος. Περιχύνετε με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (αν θέλετε αναμειγνύουμε το χυμό με λίγο συσκευασμένο χυμό, ώστε να μετριαστεί η οξύτητα του εσπεριδοειδούς) έως ότου να σκεπαστούν και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμα να σερβιριστούν, προσθέτετε φρεσκοτριμένο πιπέρι.
Όση ώρα ψήνονται τα φιλέτα, ετοιμάζετε τις φακές, τις οποίες βράζετε με ένα ολόκληρο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα περίπου. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν. Είναι προτιμότερο, οι φακές να είναι βρασμένες από την προηγούμενη έτσι ώστε να κερδίσετε χρόνο. Τοποθετείτε τις φακές σε ένα μπωλ και προσθέτετε τη βρασμένη πατάτα και τις πιπεριές κομμένες σε καρεδάκια, αλλά και το κρεμμύδι και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε λάδι και ξύδι κατά βούληση. Ανακατεύετε και βάζετε το μπολ στο ψυγείο για λίγο ώστε να «δέσει» το πιάτο.
Σερβίρετε δίπλα στα φιλέτα σολομού, σαν κρύα σαλάτα.
(του σεφ Γιώργου Κούτρα)
Χοιρινό με δαμάσκηνα
Τι θα χρειαστείτε
Χοιρινό κομμένο σε 10-12 κομμάτια
1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές στρογγυλές λωρίδες
1 σκόρδο
2 πατάτες κομμένες στρογγυλές
δαμάσκηνα (όσα εσείς θέλετε)
2 πιπεριές κόκκινες σε χοντρές λωρίδες
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
Τι θα κάνετε: Ψιλοκόβετε το σκόρδο και το τσιγαρίζετε σε ένα βαθύ τηγάνι ώσπου να πάρει το πρώτο χρώμα. Ρίχνετε τα κομμάτια χοιρινού και τα τσιγαρίζετε μαζί με το σκόρδο. Μόλις τσιγαριστούν προσθέτετε τα δαμάσκηνα και το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτετε τις πιπεριές και αφού ανακατευτούν όλες οι μυρωδιές περιλούζετε το μείγμα με το κόκκινο κρασί.
Τέλος προσθέτετε και τις πατάτες και αφήνετε το φαγητό να βράσει για 20 λεπτά. Τώρα ρίχνετε το αλάτι και το πιπέρι. Σερβίρετε με ρύζι μπασμάτι.
(από sintagespareas.gr)
Σαλάτα με τόνο και ξυνόμηλα
Τι θα χρειαστείτε
Διάφορα μαρούλια (Λόλα, γαλλικό, ραντίτσιο, κανονικό)
1 Ματσάκι ρόκα
2 Ξυνόμηλα
1 Χούφτα φιστίκια Αιγίνης αποφλοιωμένα
2 Κονσέρβες Τόνο
Για τη σος
200 gr μαγιονέζα
Χυμό από μισό πορτοκάλι
Χυμό από μισό λεμόνι
Λίγες σταγόνες ούζο
Πιπέρι και ελάχιστο αλάτι
Τι θα κάνετε: Κόβετε σε λωρίδες τα λαχανικά. Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε μικρά κυβάκια. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα λαχανικά, τα μήλα, τα φιστίκια και τον τόνο. Εν συνεχεία φτιάχνετε τη σάλτσα. Σε μπολ ανακατεύετε τη μαγιονέζα, τον χυμό από το λεμόνι-πορτοκάλι και το ούζο. Αλατοπιπερώνετε προσέχοντας, όμως, το αλάτι να είναι ελάχιστο. Τέλος περιχύνετε τη σος πάνω στη σαλάτα, ανακατεύετε και σερβίρετε.
(του σεφ Δημήτρη Μαργαρώνη)