Μέχρι πότε είναι απαραίτητη η αποστείρωση;
Η αποστείρωση είναι απαραίτητη μέχρι τους 6 πρώτους μήνες του μωρού, υπό την προϋπόθεση ότι το μωρό είναι υγιές, χωρίς πρόβλημα στο ανοσοποιητικό, και ζει σε ένα καθαρό περιβάλλον. Στο εξωτερικό η αποστείρωση συνιστάται μέχρι τον πρώτο χρόνο, ωστόσο στην Ελλάδα το 6μηνο θεωρείται επαρκές. Μετά το 6μηνο αρκεί η σχολαστική καθαριότητα.
Τι πρέπει να αποστειρώνεται;
Όλα τα σκεύη της παρασκευής του γάλακτος πρέπει να αποστειρώνονται αυστηρά μέχρι τους 6 μήνες. Είτε πρόκειται για τα μπιμπερό είτε για το θήλαστρο, αυτά θα πρέπει να πλένονται καλά, έπειτα από κάθε τάισμα, και ιδανικά πριν στεγνώσουν τα υπολείμματα γάλακτος, και στην συνέχεια, αφού ξεπλυθούν καλά για να φύγει το απορρυπαντικό, θα πρέπει να αποστειρώνονται.
Οι ηλεκτρικοί αποστειρωτές αποτελούν την πιο διαδεδομένη λύση για ασφαλή αποστείρωση, ωστόσο αν δεν έχετε έναν τέτοιον αποστειρωτή, η αμέσως επόμενη λύση είναι ο παραδοσιακός βρασμός σε νερό. Τοποθετήστε, λοιπόν, τα μπιμπερό ή όποιο άλλο εξάρτημα έχετε σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει (αφού έχετε αποσυνδέσει όλα τα μέρη τους) και αφήστε τα να βράσουν για τουλάχιστον δέκα λεπτά. Με τον ίδιο τρόπο, κατά τους 6 πρώτους μήνες, μπορείτε να αποστειρώνετε και τις πιπίλες.
Στη συνέχεια αφήστε τα για λίγα λεπτά να στραγγίσουν, όμως αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε άμεσα, είναι προτιμότερο να τα αφήσετε μέσα στον αποστειρωτή.
Τι να κάνω μετά την αποστείρωση;
Αν ταΐζετε το μωρό σας με φόρμουλα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε μετά την αποστείρωση είναι να βράζετε μπόλικο νερό για δέκα λεπτά σε κατσαρόλα και να γεμίζετε με αυτό τα αποστειρωμένα μπιμπερό, τόσο όσο χρειάζεται ανάλογα με την ποσότητα γάλακτος που καταναλώνει το μωρό σας. Στη συνέχεια, βιδώστε καλά τα μπιμπερό και τοποθετήστε τα βαθιά στο ψυγείο, ώστε να διατηρηθεί για μερικές ώρες η αποστείρωση. Με τον τρόπο αυτόν, αποφεύγετε να βράζετε νερό εκ νέου, κάθε φορά που θα πρέπει να ταΐσετε το μωρό σας, παρά βγάζετε το μπουκάλι από το ψυγείο, παρασκευάζετε το γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες και απλά το ζεσταίνετε.
Αν, πάλι, σκοπεύετε να πάτε κάπου εκτός σπιτιού και να χρησιμοποιήσετε το μπιμπερό έπειτα από ώρες, είναι προτιμότερο να το έχετε μαζί σας αποστειρωμένο, χωρίς να το έχετε γεμίσει με γάλα.
Τι δεν χρειάζεται αποστείρωση;
Τα υπόλοιπα σκευή για το φαγητό του μωρού (πιάτα, κουτάλια κ.λ.π.) δεν χρειάζονται αποστείρωση, εφόσον πλένονται καλά.
Επίσης, τόσο τα μπιμπερό όσο και οι πιπίλες, μετά τον 6ο μήνα μπορούν απλά να πλένονται με σαπούνι και χλιαρό νερό.
Αναφορικά με τα ρούχα του μωρού, αυτά θα πρέπει να πλένονται με το ειδικό βρεφικό σαπούνι και όχι με τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιεί η υπόλοιπη οικογένεια, τα οποία περιέχουν ένζυμα που μπορεί να ερεθίσουν το βρεφικό δερματάκι. Τα ρούχα του μωρού δεν χρειάζεται να πλένονται στους 90 βαθμούς, αλλά ανάλογα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο ταμπελάκι τους. Πρέπει, όμως, απαραίτητα να σιδερώνονται.
Τι άλλο πρέπει να προσέχω σε θέματα καθαριότητας;
Η κ. Παπαδάκη εξηγεί πως δεν χρειάζονται υπερβολές σε θέματα αποστείρωσης για το μωρό. «Εφόσον το περιβάλλον στο οποίο ζει το μωρό είναι καθαρό, με την αποστείρωση προσπαθούμε απλά να μειώσουμε το ρίσκο, όχι όμως να έχουμε το μωρό στην 'γυάλα'. Εξάλλου, τα παιδιά είναι φτιαγμένα για να έρχονται σε επαφή με μικρόβια». Έτσι, η ίδια εξηγεί ότι, αν π.χ. έχετε κατοικίδιο που είναι εμβολιασμένο, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το μωρό. Μάλιστα, «έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που μεγαλώνουν με κατοικίδια αναπτύσσουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα».
Μια καλή συνήθεια, για να προστατεύετε ένα μωρό που μπουσουλάει, από μικρόβια, είναι να βγάζετε τα παπούτσια σας πριν μπείτε στο σπίτι, είτε το έχετε στρωμένο με χαλί είτε όχι, και φυσικά να καθαρίζετε το πάτωμα σχολαστικά, χωρίς, όμως, να χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά.
Τέλος, δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται αντισηπτικά υγρά ή μαντηλάκια για τα χέρια (ή για οπουδήποτε!) παιδιού κάτω των 3ων-4ων ετών, γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βάλει τα χέρια στο στόμα του και θα καταπιεί τις ισχυρές χημικές ουσίες τους. «Για την ακρίβεια, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ούτε τα βρεφικά υγρομάντηλα, για τα χέρια του μωρού. Αρκεί το πλύσιμο με λίγο νερό και σαπούνι ή έστω μόνο με νερό, εφόσον δεν υπάρχει σαπούνι διαθέσιμο», λέει η ειδικός.