Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 9 ετών και ταλαιπωρείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια από χρόνια αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Έχουμε πάρει γνώμες από πολλούς οφθαλμίατρους και ουσιαστικά το πόρισμα είναι ότι πρέπει να βάζει μόνιμα δύο αντιαλλεργικά κολλύρια καθημερινά και στις περιόδους που παρουσιάζει έξαρση να βάζει για κάποιο διάστημα κολλύρια με κορτιζόνη. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές τις εξάρσεις τις έχει σίγουρα 4 φορές το χρόνο και με ανησυχεί πολύ κάθε φορά που αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε κορτιζόνη. Στην περίοδο έξαρσης επιπλέον, επειδή τσούζουν πολύ τα ματάκια του, δυσκολεύεται ακόμη και στο σχολείο να παρακολουθήσει και να συγκεντρωθεί. Ο οφθαλμίατρος που τον παρακολουθεί μου λέει ότι πρέπει να μάθει να ζει έτσι γιατί αυτό μπορεί να τον ακολουθήσει και μέχρι τα 16 του χρόνια και ότι οι αλλεργίες τέτοιου τύπου δεν υποχωρούν εύκολα. Μπορώ να βρω λύση; Πείτε μου τη γνώμη σας...Απάντηση:
*Φωτογραφία: momtastic.com
H κλασική λύση για την εαρινή επιπεφυκίτιδα, είναι η μακρόχρονη χρήση αντιαλλεργικών κολλυρίων με ταυτόχρονη περιοδική χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών κατά τις περιόδους έξαρσης. Σε συνύπαρξη αλλεργικής ρινίτιδας ή άσθματος μπορούν να χορηγηθούν και από του στόματος αντισταμινικά. Αυτά αρκούν για την πλειονότητα των παιδιών.
Συνήθως με την πάροδο της ηλικίας, η κλινική εικόνα βελτιώνεται. Σε βαριές περιπτώσεις με έντονα συμπτώματα και σημαντικές τοπικές επιπλοκές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τοπικό κολλύριο κυκλοσπορίνης. Η χορήγηση αυτή είναι εκτός επισήμων ενδείξεων (off label) του φαρμάκου, υποστηρίζεται όμως από αρκετές κλινικές μελέτες κυρίως σε εφήβους και ενήλικες. Τόσο ο οφθαλμίατρος όσο και οι σωστά ενημερωμένοι γονείς, θα συναποφασίσουν αν θα πρέπει να προχωρήσουν στην όποια αλλαγή θεραπευτικού πλάνου.