Υλικά για 4 άτομα
- 8 αγκινάρες
- 6 κρεμμυδάκια λεπτά φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι φύλλα δυόσμου φρέσκου, ψιλοκομμένα
- 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι (τον χυμό)
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Καθαρίζετε τις αγκινάρες και κόβετε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και τα κοτσάνια, ώστε η βάση τους να είναι ίσια και με κουταλάκι αφαιρείτε το εσωτερικό χνούδι, δημιουργώντας κοίλωμα για τη γέμιση. Τις βυθίζετε σε μπολ με νερό, αλάτι και τον χυμό ενός λεμονιού. Ζεσταίνετε σε μεγάλο τηγάνι μερικές κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 2 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο και το ρύζι, ανακατεύετε για 2 λεπτά και ρίχνετε την ντομάτα, τα μυρωδικά, αλάτι-πιπέρι και ανακατεύετε ξανά. Αποσύρετε από τη φωτιά και τοποθετείτε τις αγκινάρες σε φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα και τις γεμίζετε με το ρύζι. Τις ραντίζετε με το υπόλοιπο λάδι και προσθέτετε στην κατσαρόλα νερό μέχρι, περίπου, το ύψος τους. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν και να μείνουν με το λάδι τους.
Σαλάτα με φακές και χρωματιστές πιπεριές
Υλικά για 6 άτομα | Για τη βινεγκρέτ |
-500 γρ. φακές βρασμένες -αλάτι -1 κουτ. σούπας κύμινο -2 φύλλα δάφνης -2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες -4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο -1 κρεμμύδι ξερό κομμένο στα τέσσερα -3 πιπεριές χρωματιστές σε μικρά καρεδάκια -3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες (το πράσινο μέρος) -50 γρ. μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο -50 γρ. κόλιαντρο φρέσκο ψιλοκομμένο | -50 ml ελαιόλαδο -20 ml ξίδι λευκό -1 κουτ. σούπας αλάτι -1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή |
Eκτέλεση
Bάζετε 2 λίτρα νερό σε βαθιά κατσαρόλα και βράζετε τις φακές για 2 λεπτά. Στη συνέχεια, αντικαθιστάτε το νερό με φρέσκο, προσθέτετε το σκόρδο, τη δάφνη, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το αλάτι και το κύμινο, βράζετε για 30 λεπτά περίπου, σουρώνετε και κρυώνετε ελαφρά. Τις ρίχνετε σε μεγάλο μπολ και τις ενώνετε με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας. Bάζετε τα υλικά της βινεγκρέτ σε ένα βάζο με καπάκι, ανακινείτε καλά, περιχύνετε τη σαλάτα σας και τη σερβίρετε ύστερα από 5 λεπτά.
Tip: Aν σας αρέσει, μπορείτε να προσθέσετε στο μαγείρεμα της φακής λίγη ρίγανη και ψιλοκομμένη ντομάτα για περισσότερη νοστιμιά.
Λαχανόρυζο με καρύδια
Υλικά για 6 άτομα
- 1 λάχανο μέτριο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
- 2 πράσα χοντροκομμένα (μόνο το λευκό μέρος)
- 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 2 καρότα σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 2 φλιτζάνια σέλερι χοντροκομμένο (ή σέλινο, μόνο τα κοτσάνια)
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1 πιπεριά καυτερή χωρίς τους σπόρους
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 3/4 φλιτζανιού ρύζι καρολίνα
- 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Τσιγαρίζετε σε βαθιά κατσαρόλα στο λάδι, τα κρεμμύδια με τα πράσα για 5 λεπτά. Προσθέτετε το λάχανο και τα υπόλοιπα λαχανικά. Ανακατεύετε για 5 λεπτά και προσθέτετε τον πελτέ, την πάπρικα, την καυτερή πιπεριά και 1 ποτήρι νερό ζεστό (ή ζωμό λαχανικών). Μόλις πάρει βράση, βάζετε το ρύζι και αλάτι και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να τραβήξει το φαγητό τα υγρά του. Προς το τέλος βάζετε και τα καρύδια και σερβίρετε με μπόλικο λεμόνι και ψωμί.
Μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτα και σκόρδο
Υλικά για 6 άτομα
- 1 κιλό ριγκατόνι ή άλλο παρόμοιο ζυμαρικό
- 3/4 φλιτζανιού λάδι
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 10 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες ολόκληρες
- 1 σελινόριζα μέτρια καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια
- 2-3 καρότα σε χοντρές ροδέλες
- 400 γρ. ντομάτα τριμμένη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 πιπεριά καυτερή χωρίς τους σπόρους
- 2-3 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι
Eκτέλεση
Τσιγαρίζετε στο λάδι τα κρεμμύδια για 5 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο και τσιγαρίζετε για 1 λεπτό ακόμα. Στη συνέχεια βάζετε τα καρότα, τη σελινόριζα και την καυτερή πιπεριά. Επειτα από 2-3 λεπτά βάζετε την ντομάτα, το θυμάρι και την κανέλα. Αφήνετε τη σάλτσα να μαγειρευτεί για 15-20 λεπτά. Αφαιρείτε την κανέλα και πολτοποιείτε όλα τα υλικά με ραβδομπλέντερ. Στο μεταξύ έχετε βράσει τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2-3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες συσκευασίας. Τα σουρώνετε και τα προσθέτετε στη σάλτσα, ενώ συνεχίζει να βράζει, ανακατεύετε και αφήνετε για 2-3 λεπτά να τραβήξουν τη σάλτσα και σερβίρετε.
Μακαρονοσαλάτα με γαρίδες και αβοκάντο
Υλικά για 6 άτομα
- 500 γρ. πένες ή βίδες
- 400 γρ. γαρίδες καθαρισμένες και βρασμένες
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1½ λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 αβοκάντο ώριμο σε μικρούς κύβους
- 250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένα
- φύλλα βασιλικού για γαρνίρισμα
Eκτέλεση
Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 10-12 λεπτά. Σουρώνετε και τα βάζετε στο μπολ σερβιρίσματος. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε πολύ καλά, αλατοπιπερώνετε, γαρνίρετε με τα φύλλα βασιλικού και σερβίρετε.
Εύκολο ιμάμ
Υλικά για 4 άτομα
- ½ κιλό μελιτζάνες αργείτικες
- 6 κρεμμύδια μέτρια κομμένα όπως στη χωριάτικη
- 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 3 πιπεριές κέρατα κομμένες σε ροδέλες
- 1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
- 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι κουκουνάρι
- ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
Eκτέλεση
Kόβετε τις μελιτζάνες σε μεγάλα κομμάτια. Tις αφήνετε για μισή ώρα μέσα σε νερό με μπόλικο αλάτι και μετά τις στύβετε, τις στραγγίζετε και τις στεγνώνετε καλά με χαρτί κουζίνας. Σοτάρετε σε φαρδύ τηγάνι στο ελαιόλαδο τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές μέχρι να ροδίσουν και να μαραθούν. Σβήνετε με τη ντομάτα, προσθέτετε τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τον μαϊντανό και ανακατεύετε καλά. Aφήνετε να πάρουν δύο βράσεις. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Mεταφέρετε το μείγμα σε ταψί (ή ακόμα καλύτερα σε πήλινη γάστρα) και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαυρίσουν λίγο από πάνω τα κρεμμύδια.
Ταμπουλέ
Υλικά για 4 άτομα
- 1 φλιτζάνι πλιγούρι
- 1/2 αγγούρι κομμένο σε φέτες
- 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
- 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
- λίγο αλάτι
- πιπέρι
- 2 αραβικές πίτες κομμένες σε τριγωνάκια
Εκτέλεση
Βάζετε το πλιγούρι σε μπολ με ζεστό νερό και το αφήνετε ένα βράδυ για να φουσκώσει. Την επομένη το σουρώνετε και το αφήνετε να στραγγίσει. Βάζετε το πλιγούρι σε σαλατιέρα, προσθέτετε τις ντομάτες,το αγγουράκι, την πιπεριά, τα κρεμμύδια και το μαϊντανό. Ανακατεύετε τα λαχανικά με το πλιγούρι προσεκτικά για να μη λιώσουν.
Χτυπάτε το λάδι με τη μουστάρδα και το ξίδι, προσθέτετε λίγο αλατοπίπερο, περιχύνετε τη σαλάτα και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε τη σαλάτα, αφού τη γαρνίρετε με τις ελιές και τριγωνάκια αραβικής πίτας.
Σπαγγέτι με λαχανικά σουσάμι και ταχίνι
Υλικά για 4 άτομα
- 1 πακέτο μακαρόνια
- 200 γρ. μπρόκολο κομμένο σε μικρές τούφες
- 200 γρ. κουνουπίδι κομμένο σε μικρές τούφες
- 100 γρ. ταχίνι
- 80 ml σησαμέλαιο
- 2 καρότα λεπτοκομμένα
- 1 πράσο (το άσπρο κομμάτι) ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
- σουσάμι
- λίγο κύμινο
- αλάτι
- πιπέρι
- ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση
Βράζετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε το σησαμέλαιο και τσιγαρίζετε το πράσο και το καρότο. Προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανικά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ζεσταθούν, χωρίς να ψηθούν και να μαραθούν. Ρίχνετε το κύμινο και αλατοπιπερώνετε.
Ρίχνετε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα με τα λαχανικά, ανακατεύετε και σερβίρετε πασπαλίζοντας με σουσάμι και 1 κουταλιά ταχίνι σε κάθε πιάτο.
Σπανακόρυζο με γαρίδες
Υλικά για 4 άτομα
- σπανάκι σε φύλλα 1.000 γρ.
- ελαιόλαδο 2/3 του φλιτζανιού
- γαρίδες καθαρισμένες 400 γρ. (σοταρισμένες σε λίγο λάδι)
- φρέσκα κρεμμυδάκια 2 καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 κουταλιές της σούπας
- σκόρδο ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι του γλυκού
- ρύζι Καρολίνα 200 γρ.
- άνηθος ψιλοκομμένος 3 κουταλιές της σούπας
- πατάτα 1 κομμένη σε κυβάκια (προαιρετικά)
- λεμόνι 1 (ο χυμός του)
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Μέσα σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό λάδι και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε για 3'-4'. Κατόπιν ρίχνετε το σπανάκι, τον άνηθο και την πατάτα και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 2'-3'.
Περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού, το υπόλοιπο λάδι και 2 φλιτζάνια νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 40'-45'. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτετε τις σοταρισμένες γαρίδες, αλατοπιπερώνετε το σπανακόρυζο και ανακατεύετε καλά.
Χορτόπιτα νηστίσιμη
Υλικά για 8 άτομα
- φύλλα χωριάτικα 6 έτοιμα ή σπιτικά
- σπανάκι 1 κιλό, ψιλοκομμένο
- άνηθος ½ ματσάκι, ψιλοκομμένος
- κρεμμυδάκια φρέσκα 4-5 ψιλοκομμένα
- μυρώνια φρέσκα 300 γρ. ψιλοκομμένα
- κρεμμύδι ξερό 1 ψιλοκομμένο
- καυκαλήθρες 300 γρ. ψιλοκομμένες
- πράσα 2 ψιλοκομμένα
- ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι
- αλάτι λίγο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής: Βάζετε τα χόρτα όλα μαζί σε μια λεκάνη και τα πασπαλίζετε με αλάτι. Τα ανακατεύετε καλά, τα παίρνετε λίγα-λίγα και τα στύβετε καλά.
Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα χόρτα μέχρι να μαραθούν εντελώς. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνετε.
Στρώνετε σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί τα 3 φύλλα ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά. Αλείφετε ανάμεσα στα φύλλα με λάδι. Απλώνετε τη γέμιση και καλύπτετε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα. Διπλώνετε τις άκρες των φύλλων και ρίχνετε λίγο λάδι από πάνω. Ψήνετε την πίτα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Καλή όρεξη και καλή Μεγάλη Εβδομάδα!