Υλικά
1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μουστάρδα
4 κ.σ. κέτσαπ
½ κ. γλ. ταμπάσκο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 κ.σ. worcestershire σος
Λίγη ρίγανη
Αλάτι/Πιπέρι/Πάπρικα
Εκτέλεση
Πλύνετε καλά τις φτερούγες και στεγνώστε τις με απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια, αλατοπιπερώστε τις και πασπαλίστε με γλυκιά πάπρικα. Βάλτε σε ένα μεγάλο τηγάνι ηλιέλαιο και, όταν κάψει, τηγανίστε τις φτερούγες μέχρι να χρυσίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Βγάλτε τις με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε τις σε χαρτί για να απορροφηθεί το λάδι.
Πριν φτιάξετε τη σάλτσα, βάλτε ένα ρύζι να βράζει, για να συνοδεύσετε τις φτερούγες.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάλτε το ελαιόλαδο να κάψει. Στη συνέχεια προσθέστε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε το ελαφρά. Προσθέστε όλα τα υλικά της σος (μουστάρδα, κέτσαπ, ζάχαρη, ταμπάσκο και worcestershire σος και ρίγανη) και αφήστε τα για 2-3 λεπτά να πάρουν μια βράση.
Όσο η σάλτσα βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε τις φτερούγες. Αφήστε τις για 3-5 να μαγειρευτούν με τη σάλτσα και σερβίρετε.
Θράψαλα με σάλτσα μπίρας
Υλικά
750 γρ. θράψαλο σε ροδέλες
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. τριμμένο γλυκό κόκκινο πιπέρι ή πάπρικα
1 κ.γλ. ρίγανη
1/2 φλ. μπίρα
Αλάτι/Πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε και στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας τα θράψαλα. Σ’ ένα μπολ μεσαίου μεγέθους ανακατεύετε το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Προσθέτετε στο μείγμα την μπίρα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένας σφιχτός χυλός.
Βουτήξτε τις ροδέλες στο χυλό και τηγανίστε τις σε καυτό λάδι για 5 περίπου λεπτά, γυρίζοντάς τις για να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρετε με μια πράσινη σαλάτα ή τηγανιτές πατάτες.
Ψαρονέφρι με πιπεριές
Υλικά
800 γρ. ψαρονέφρι σε φέτες
1 ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
10 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. ξίδι
2 κ.σ. λάδι
Αλάτι/Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι, τσιγαρίστε το κρεμμυδάκι. Προσθέστε το ψαρονέφρι και αφήστε το να ροδίσει κι απ’ τις δύο πλευρές, γυρνώντας το τακτικά.
Βάλτε τις πιπεριές, το ξίδι και το αλάτι και μαγειρέψτε για 5 περίπου λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς. Χαμηλώστε τη φωτιά κι αφήστε τις πιπεριές να μαλακώσουν και το κρέας να ρουφήξει το ζουμί τους.
Σ’ αυτό το στάδιο βάλτε ένα ρυζάκι ή πουρέ στο διπλανό μάτι να ετοιμάζεται, για να συνοδεύσετε το κρέας.
Κατεβάστε απ’ τη φωτιά το ψαρονέφρι και σερβίρετε με φρέσκο κρεμμυδάκι.
Ομελέτα πατάτας με καταΐφι
Υλικά
3 πατάτες, κομμένες σε καρέ
100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
50 γρ. κασέρι, τριμμένο
5 κ.σ. γάλα
6 φέτες γαλοπούλα καπνιστή
6 αυγά
5 κ.σ. καταΐφι, θρυμματισμένο
1 κ.σ. βούτυρο
Λίγο δυόσμο
Αλάτι/Πιπέρι
Εκτέλεση
Αφού κόψετε τις πατάτες σε καρέ, αλατίστε και τηγανίστε τις μέχρι να ροδίσουν. Ταυτόχρονα, αφήστε το καταϊφι να ξεπαγώσει και να στεγνώσει.
Σ’ ένα βαθύ μπολ, χτυπήστε τα αυγά με το γάλα μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μίγμα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε ελαφρά τη γαλοπούλα και το καταϊφι. Προσθέστε τις τηγανισμένες πατάτες, τη φέτα και το κασέρι και περιχύστε τα υλικά με το μίγμα. Αλατοπιπερώστε και αφήστε την ομελέτα να ψηθεί σκεπασμένη για 5 λεπτά.
Αναποδογυρίστε την ομελέτα, ούτως ώστε το καταΐφι να έρθει πάνω και αφήστε να ψηθεί για ακόμη 5 λεπτά.
Γρήγορη πίτσα
Υλικά
Έτοιμο φύλο για πίτσα ή 1½ μπαγιάτικο ψωμί σε κύβους
1 κούπα γάλα
1-2 αυγά
Κέτσαπ
Πελτές ντομάτας
Λίγο κασέρι τριμμένο
Λίγη μοτσαρέλα
10 φέτες ζαμπόν
5 φέτες μπέικον
2 πιπεριές, ψιλοκομμένες
2 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
Εκτέλεση
Δύο τρόποι προτείνονται για γρήγορη ζύμη: να αγοράσετε μια έτοιμη ή να φτιάξετε ζύμη για πίτσα από το μπαγιάτικο ψωμί που σας έχει μείνει. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη ζύμη, «μαδήστε» πρώτα το μπαγιάτικο ψωμί. Χτυπήστε τα αυγά με το γάλα και περιχύστε το ψωμί. Στη συνέχεια, ζυμώστε με τα χέρια, απλώστε το στο ταψί (πάνω σε λαδόκολλα) και πατήστε το για να απλωθεί ομοιόμορφα παντού.
Στον πελτέ ντομάτας προσθέστε αλάτι, λίγο λεμόνι και (προαιρετικά) τριμμένο βασιλικό και αλείψτε τον στη ζύμη.
Απλώστε τα τυριά ομοιόμορφα πάνω από τη σάλτσα και, στη συνέχεια, τα αλλαντικά, τις πιπεριές και τις φέτες ντομάτας.
Ψήστε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 15 περίπου λεπτά.
Μεσογειακή μακαρονάδα
Υλικά
1 πακέτο ταλιατέλες ή σπαγγέτι
3-4 φρέσκες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Μερικές ελιές, χωρίς το κουκούτσι τους και κομμένες σε ροδέλες
Λίγη κάπαρη
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
Ξερή μυζήθρα για το σερβίρισμα
Ρίγανη
Λίγο μαϊντανό
Αλάτι/Πιπέρι
Εκτέλεση
Αφού τσιγαρίσετε το σκόρδο και το κρεμμύδι, προσθέστε την κάπαρη και τις ελιές και «σβήστε» με το λευκό κρασί. Έπειτα, ρίξτε τις φρέσκες ντομάτες και ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Στην συνέχεια προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, που έχετε προηγουμένως διαλύσει σε ένα ποτηράκι με 2 δάχτυλα νερό και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει.
Ταυτόχρονα βράζετε και τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Αφού «δέσει» η σάλτσα, προσθέστε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και φρέσκο μαϊντανό. Σερβίρετε τη μεσογειακή μακαρονάδα με μυζήθρα.