1. Η ηλικία της εμμηνόπαυσης συνδέεται με…
την ηλικία που σταμάτησε η περίοδος της μητέρας σας. Όσα για χρόνια λένε οι γιαγιάδες έχουν επιστημονική βάση! Σύμφωνα με νέα έρευνα, η ηλικία στην οποία εισέρχονται οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση εξαρτάται σημαντικά απ’ την αντίστοιχη ηλικία εμμηνόπαυσης των συγγενών τους. Γυναίκες των οποίων οι μητέρες ή οι αδελφές μπήκαν στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 45 ετών, είχαν περίπου έξι φορές περισσότερες πιθανότητες από τις υπόλοιπες γυναίκες, να τους συμβεί το ίδιο. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η κληρονομικότητα δεν είναι απόλυτη –ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, διαδραματίζουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο.
2. Εισέρχονται νωρίτερα στην εμμηνόπαυση…
γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ποτέ! Επίσης, γυναίκες που καπνίζουν μπαίνουν ένα με δύο χρόνια νωρίτερα στην εμμηνόπαυση από τις πρώην ή τις μη καπνίστριες.
3. Η πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέεται με…
τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Menopause», για κάθε αύξηση ενός έτους στην ηλικία που άρχιζε η εμμηνόπαυση σε μια γυναίκα υπήρχε 2% χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας. Επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων από 20.000 Σουηδών γυναικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες εξ αυτών εμφάνισαν πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή ανεπάρκεια, απ’ όσες μπήκαν στην εμμηνόπαυση σε φυσιολογική ηλικία!
4. Η εμμηνόπαυση δημιουργεί τριχόπτωση και αύξηση τριχοφυΐας
Πρόκειται για ένα από τα συμπτώματα για τα οποία δεν γίνεται συχνά λόγος. Οι ορμόνες έχουν τα νεύρα τους και σας εκδικούνται. Τα μαλλιά μπορεί να λεπτύνουν ή να πέφτουν ταχύτερα. Και, ταυτόχρονα, ενδέχεται όσο θα χάνετε πολύτιμες τρίχες από το κεφάλι σας, να αποκτάτε νέες, ανεπιθύμητες σε διάφορα σημεία που μέχρι τότε ήταν λεία και άτριχα. Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε ωστόσο -με επιμελή φροντίδα της επιθυμητής, αλλά και της ανεπιθύμητης κώμης και με ιατρική βοήθεια, όλα θα λυθούν.
5. …και μεγάλη ανάγκη ενυδάτωσης
Τα επίπεδα οιστρογόνου πέφτουν και η λιπαρότητα του δέρματος μειώνεται. Η ξηρότητα κατά την εμμηνόπαυση είναι πρόβλημα τόσο δερματολογικό, όσο και γυναικολογικό. Η ξηρότητα του δέρματος βρίσκει λύση με τις ενυδατικές κρέμες και την κατανάλωση νερού. Οι ορμονικές αλλαγές, θα αφήσουν τον κόλπο σας ξηρότερο και λεπτότερο, γεγονός που μπορεί να καταστήσει την διείσδυση δυσάρεστη, αν όχι επώδυνη. Ο γυναικολόγος σας θα μπορέσει σίγουρα να σας βοηθήσει. Επίσης, είναι χρήσιμο να ξέρετε ότι το σεξ θα αυξήσει τη ροή του αίματος στον κόλπο σας, βελτιώνοντας έτσι την υγεία του.
6. Οι τρεις εξετάσεις που πιστοποιούν την είσοδό σας στην εμμηνόπαυση είναι…
η κλινική εξέταση με κολπικό υπερηχογράφημα, οι αιματολογικές εξετάσεις και το τεστ Παπ. Αρχικά, η διάγνωση γίνεται κλινικά: 12 μήνες χωρίς περίοδο σημαίνουν την οριστική της παύση. Το υπερηχογράφημα θα δείξει το μέγεθος και τη μορφολογία των ωοθηκών, αλλά και την ύπαρξη ή μη των ωοθυλακίων. Σε περίπτωση αμφιβολιών, αιματολογικές εξετάσεις που μετρούν την ορμόνη FSH (ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη) στο αίμα, θα δώσουν την απάντηση. Η διάγνωση συμπληρώνεται με τεστ-Παπ, το οποίο θα δείξει ατροφία του κόλπου λόγω έλλειψης των οιστρογόνων.
7. Προκαλείται όταν…
τα ωοθυλάκια στις ωοθήκες μιας γυναίκας εξαντληθούν. Το τέλος της γυναικείας γονιμότητας ορίζεται από την παύση της ωοθηκικής λειτουργίας. Κάθε γυναίκα γεννιέται με ορισμένο αριθμό ωοθυλακίων στις ωοθήκες της, τα οποία παράγουν ένα ωάριο σε κάθε κύκλο. Όταν τα ωοθυλάκια αυτά τελειώσουν, η παραγωγή ορμονών και περιόδου σταματάει
Πηγές: iatronet.gr, prevention.com, Menopause.org