Μια πραγματική ιστορία
Η Sabrina Benaim είναι μία έφηβη, η οποία προσπαθεί στο παρακάτω βίντεο να εξηγήσει στη μητέρα της πώς είναι να έχεις κατάθλιψη. Ο λόγος που το κάνει αυτό είναι επειδή η μαμά της, όπως πολλές ακόμα μαμάδες, δυσκολεύεται να κατανοήσει γιατί το παιδί της να νιώθει έτσι. Πιστεύει ότι δεν έχει συμβεί κάτι συγκεκριμένο που να δικαιολογεί την κατάθλιψη της Sabrina. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η κατάθλιψη πολλές φορές έρχεται «από το πουθενά», χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος.
Η μαμά της πιστεύει ότι αυτό που νιώθει το παιδί της είναι υπερβολική θλίψη. Η Benaim, όμως, εξηγεί ότι η κατάθλιψη μπορεί να έχει πολλές εκφάνσεις, να περιλαμβάνει άγχος, πανικό, απάθεια, ένταση, ενώ μπορεί να εκδηλώνεται και σωματικά.
Τέλος, η μαμά της πιστεύει ότι μπορεί κανείς μόνος του να αντιμετωπίσει αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα. Η Benaim, όμως, στο βίντεο εξηγεί, πως όσο κι αν προσπαθεί, τίποτα δεν μπορεί να την κάνει να νιώσει καλά. Και ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατάθλιψη είναι ένα ιατρικό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει την χημεία του εγκεφάλου. Έχει να κάνει, πρώτα απ'όλα, με περιβαλλοντικούς ή βιολογικούς παράγοντες. Και χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια για να μπορέσει το παιδί να την ξεπεράσει πραγματικά.
Όλα τα παραπάνω είναι καταστάσεις που ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει περάσει ποτέ κατάθλιψη δεν μπορεί να γνωρίζει –πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το παιδί του. Δείτε το βίντεο και μάθετε τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί.
Συμπτώματα παιδιού με κατάθλιψη
Τα παιδιά που βιώνουν κατάθλιψη μπορεί να παραπονεθούν ότι νιώθουν αδιάθετα, να αρνηθούν να πάνε στο σχολείο, να προσκολληθούν σε κάποιον γονιό ή να εκδηλώσουν τρομερή ανησυχία ότι κάποιος γονιός μπορεί να πεθάνει.
Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να είναι μελαγχολικά, να έχουν προβλήματα στο σχολείο, να είναι αρνητικά ή γκρινιάρικα ή να νιώθουν ότι κανείς δεν τα καταλαβαίνει.
Είναι, λοιπόν, τρομερά σημαντικό να έχετε καλή επικοινωνία με το παιδί σας, αν θέλετε να είστε σίγουροι για την πνευματική του υγεία.
Τι πρέπει να κάνει ο γονιός
Μιλήστε στο παιδί σας για το τι είναι φυσιολογικό (π.χ. το να νιώθει κάποιες φορές λυπημένο) και τι όχι (π.χ. το να είναι διαρκώς θλιμμένο). Ρωτήστε το αν έχει προβλήματα με συμμαθητές του (π.χ. αν έχει πέσει θύμα bullying), αν αισθάνεται πίεση με τα μαθήματά του ή με τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Κυρίως, όμως, πείστε το παιδί ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα.
Τι μπορείτε να πείτε στο παιδί:
-Κάθε παιδί έχει περάσει δύσκολες στιγμές κατά την διάρκεια του σχολείου.
-Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι πίεση για να φέρει καλούς βαθμούς, να κερδίσεις στον αγώνα, να κάνεις φίλους ή να κάνεις κάποιον που σε ενδιαφέρει να του αρέσεις.
-Αν, όμως, η πίεση γίνει τόσο έντονη που δυσκολεύεσαι να φας ή να κοιμηθείς ή να σκεφτείς οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να έρθεις να το συζητήσουμε.
-Η υπερβολική πίεση δεν είναι φυσιολογική και αν προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε μαζί, μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.