Πηλιορείτικοι γίγαντες φούρνου
Τι θα χρειαστείτε
1 σακουλάκι φασόλια γίγαντες
2 χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε μέτρια κομμάτια
2 πιπεριές κέρατο σε ροδέλες (κόκκινη και πράσινη)
1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
4 τομάτες κομμένες σε κύβους
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. κέτσαπ
2 κύβους λαχανικών
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κ.σ. πελτέ τομάτας
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι (πράσινο ή λευκό κατά προτίμηση)
ρίγανη
λίγη φρυγανιά τριμμένη
Τι θα κάνετε: Πλένετε τα φασόλια και τα βάζετε να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ. Το πρωί, βράζετε τα φασόλια σε νερό αρκετά καλά, μέχρι να μαλακώσουν και να μπορείτε να τα τρυπήσετε με ένα πιρούνι. Αν χρησιμοποιείτε χύτρα, βράστε τα για 50’. Τα στραγγίζετε και τα τσιγαρίζετε σε ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και το λουκάνικο.
Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τον πελτέ, το κέτσαπ και τον μαϊντανό. Αφήνετε να πάρει μια βράση, ανακατεύετε και τα αδειάζετε σε γάστρα. Λιώνετε τους κύβους λαχανικών σε μία κούπα ζεστό νερό και περιχύνετε το φαγητό. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε κι άλλο αλάτι αφού ρίχνετε στα φασόλια επιπλέον τους κύβους λαχανικών. Άλλωστε και τα λουκάνικα θα αφήσουν το αλάτι τους.
Ψήνετε στους 200 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, καλύψτε τα φασόλια με την τριμμένη φρυγανιά, τον μαϊντανό και πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο λευκό ή πράσινο πιπέρι και λίγη ρίγανη. Σβήνετε το φούρνο και αφήνετε μέσα το φαγητό για 10 λεπτά ακόμα.
Μακαρόνια Μπολονέζ
Τι θα χρειαστείτε
1 πακέτο μακαρόνια
250γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Τι θα κάνετε: Βράζετε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε αλάτι. Εν τω μεταξύ σε ένα μικρότερο κατσαρολάκι ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε πρώτα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφού αυτό ροδίσει προσθέτετε τον κιμά. Τον ανακατεύετε καλά για λίγα λεπτά μέχρι ο κιμάς να ασπρίσει και στη συνέχεια ρίχνετε την ντομάτα και το αλατοπίπερο. Ανακατεύετε πολύ καλά και αφήνετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα, ή και παραπάνω αν χρειαστεί, για να «ρουφήξει» τα υγρά. Στη μεγαλύτερη κατσαρόλα, ρίχνετε τα μακαρόνια και τα βράζετε για λίγα λεπτά (8-10), προσθέτοντας δύο κουταλιές λάδι λίγο πριν ετοιμαστούν. Σερβίρετε τα μακαρόνια με τον κιμά και τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας.
Σπιτική πίτσα
Τι θα χρειαστείτε
Έτοιμη αφράτη ζύμη για πίτσα
1 κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
200γρ. τριμμένο τυρί γκούντα
200γρ. φέτες γαλοπούλα ή ζαμπόν
ρίγανη, βασιλικός, μαύρο πιπέρι (και όποιο άλλο υλικό θέλετε να προσθέσετε, π.χ. πιπεριές, ελιές, μπέικον)
Τι θα κάνετε: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου, απλώνετε τη ζύμη σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνετε για 8 λεπτά. Τη βγάζετε από τον φούρνο, αλείφετε με ελαιόλαδο και τρίβετε τα άκρα με το σκόρδο κομμένο στα δύο. Απλώνετε τις ψιλοκομμένες τομάτες στη ζύμη και προσθέτετε τα δύο τριμμένα τυριά και τις φέτες γαλοπούλας ή ζαμπόν. Ραντίζετε με το ελαιόλαδο την πίτσα και τη ψήνετε στον φούρνο για 12 περίπου λεπτά μέχρι να λιώσει καλά το τυρί. Προσθέτετε τη ρίγανη, τον βασιλικό και το πιπέρι και σερβίρετε.
Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο
Τι θα χρειαστείτε
1½ κιλό κοτόπουλο
μισό κιλό πατάτες κομμένες
αλατοπίπερο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
χυμό από 3 λεμόνια
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο
ρίγανη
Τι θα κάνετε: Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τις πατάτες. Τις βάζετε στο πυρέξ και τις αλατοπιπερώνετε, ανακατεύοντάς τες ώστε να πάει το αλατοπίπερο παντού, νοστιμίζουν πάρα πολύ έτσι. Καθαρίζετε, πλένετε το κοτόπουλο και το βάζετε στο ταψί με τις κομμένες πατάτες. Αλατοπιπερώνετε το κρέας και προσθέτετε λάδι και ρίγανη σε όλο το ταψί. Προσθέτετε ακόμα τις δύο σκελίδες σκόρδο, νερό μέχρι σχεδόν να σκεπαστούν οι πατάτες και τον χυμό των λεμονιών ανακατεμένο με δύο κουταλιές της σούπας μουστάρδα. Ψήνετε σε δυνατό φούρνο, γυρίζοντας 1-2 φορές το κοτόπουλο κατά την διάρκεια. Είναι έτοιμο όταν ξεχωρίσει η σάρκα από το κόκαλο, και το αφήνετε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η πέτσα.
Πλιγούρι με μανιτάρια και κρασί
Τι θα χρειαστείτε
4 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γραμμ. μανιτάρια (ασπρομανίταρα)
1 ξερό κρεμμύδι
2 φλιτζάνια Πλιγούρι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/4 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
4 φλιτζάνι ζωμό κότας ή κρέατος (ζεστό)
2 κ.σ. μαϊντανό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο στραγγιστό γιαούρτι ή κεφαλοτύρι
Τι θα κάνετε: Καθαρίζετε και κόβετε σε φέτες τα μανιτάρια. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα αφήνετε σε δυνατή φωτιά για 5΄, να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτετε το κρεμμύδι και ανακατεύετε. Αφήνετε για 2΄-3΄ να γίνει διάφανο. Προσθέτετε το πλιγούρι, τον πελτέ και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε για λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνετε τον ζεστό ζωμό. Αλατοπιπερώνετε.
Σκεπάζετε το σκεύος και σιγοβράζετε για 10' μέχρι να μοιάζει με πιλάφι. Τέλος πασπαλίζετε τον μαϊνταντό και σερβίρετε αμέσως με γιαούρτι ή τριμμένο τυρί.
(συνταγή από το argiro.gr)