Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
«Ο ΚΤΜ εκδηλώνεται όταν κύτταρα του τραχήλου αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται αναρχικά και δημιουργούν ένα νέο ιστό, έναν όγκο στην περιοχή» διαβάζουμε στο site του Αντικαρκινικού-Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών Άγιος Σάββας. Με άλλα λόγια, τα κύτταρα που βρίσκονται στον τράχηλο είναι δυνατό να υποστούν αλλοιώσεις και να εξελιχθούν σε καρκίνο.
Τι τον προκαλεί
Όπως και σε πολλούς άλλους καρκίνους, οι αιτίες που τον προκαλούν δεν είναι απόλυτα γνωστές. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του τραχήλου.
-Ο ΗPV ιός ή ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων θεωρείται, τα τελευταία χρόνια, η κυριότερη αιτία του ΚΤΜ. Μερικοί από τους τύπους του ιού προκαλούν στα κύτταρα του τραχήλου αλλοιώσεις οι οποίες ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο. «Πρέπει να τονίσουμε, ότι μόνο ένα μικρό σχετικά ποσοστό και όχι όλες οι γυναίκες με HPV λοίμωξη, θα φτάσουν να αναπτύξουν καρκίνο» επισημαίνει σε άρθρο του για τον ΚΤΜ ο δρ. Χριστόπουλος Παναγιώτης, Χειρουργός Μαιευτήρας- Γυναικολόγος.
Ο ΗPV μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή και είναι ίσως το συνηθέστερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα –υπολογίζεται το 70-80% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων έχουν μολυνθεί από τον ιό.
-Η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα και οι πολλοί ερωτικοί σύντροφοι (που αυτόματα αυξάνουν τις πιθανότητες HPV λοίμωξης) θεωρούνται αιτίες του ΚΤΜ.
-Το κάπνισμα παράγει χημικές ουσίες που βλάπτουν τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και αυξάνουν τις πιθανότητες του καρκίνου.
-Το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (ύπαρξη άλλου σεξουαλικώς μεταδιδόμενης νόσου, όπως AIDS ή χλαμύδια).
Συμπτώματα
Όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό άρθρο το Άγιου Σάββα, «οι καταστάσεις που οδηγούν στον καρκίνο του τραχήλου συνήθως δεν προκαλούν πόνο. Γι’ αυτό η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί αθόρυβα, χωρίς συμπτώματα».
Σε προχωρημένο στάδιο του ΚΤΜ ίσως παρoυσιαστεί κολπική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, μετά τη συνουσία ή μετά την εμμηνόπαυση, ασυνήθιστες και δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις και πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ.
Το τεστ Παπ σώζει ζωές!
Ο καρκίνος του τραχήλου μπορεί να περάσει απαρατήρητος, γι’ αυτό πρέπει να γίνονται συστηματικά γυναικολογικές εξετάσεις και τεστ Παπανικολάου. Εξάλλου, με τη συμβολή του τεστ Παπ ο καρκίνος του τραχήλου έπαψε να είναι η πρώτη αιτία θανάτου των γυναικών.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου, κάνοντας τεστ Παπ μία φορά τον χρόνο, μειώνετε τον κίνδυνο καρκίνου έως και 70%!
«Η εξέταση πρέπει να ξεκινά μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της σεξουαλικής δραστηριότητας των νεαρών γυναικών και να συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 75 ετών. Η επανάληψη της εξέτασης δεν πρέπει να ξεπερνά τα δύο χρόνια σε καμία περίπτωση» γράφει ο γιατρός Π. Χριστόπουλος.
Θεραπεία
Όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί ο καρκίνος, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία. Οι τρεις μέθοδοι καταπολέμησης της θεραπείας είναι η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία. Το είδος και η ένταση της θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο εξάπλωσης της νόσου και από την ηλικία της ασθενούς.
Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το περιοδικό Woman’s Health γυναίκες μεταξύ 35 και 44 χρονών είναι αυτές που διαγιγνώσκονται συχνότερα με ΚΤΜ.
Οι γυναίκες που δεν εξετάζονται σε συχνή βάση κινδυνεύουν πολύ περισσότερο απ΄ αυτές που εξετάζονται συστηματικά. Το 91% των γυναικών που διαγνώστηκε νωρίς ότι νοσούν κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο! Αντίθετα, μόλις το 16% των γυναικών που διαγνώστηκαν με KMT σε προχωρημένο στάδιο κατάφεραν να μείνουν στην ζωή…
Πηγές: Άρθρο του Παναγιώτη Χριστόπουλου, Μαιευτήρα-Γυναικολόγου στο iatronet.gr, agsavvas-hosp.gr, cancercouncil.com, womanshealthmag.com, Eθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015.