Aρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Το ποδόσφαιρο δεν είναι αντρική υπόθεση. Ωστόσο, το να βλέπεις μπάλα με την παρέα σου, πίνοντας μπύρες, τρώγοντας πίτσα και βρίζοντας, είναι. Επομένως, αν ο σύντροφός σας έχει καλέσει τους φίλους του για να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους ομάδα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να φορέσετε τις πλατφόρμες σας και να βγείτε για ποτάκι με τις φίλες σας. Θα το απολαύσετε και οι δύο περισσότερο.
Στην περίπτωση, όμως, που η θέση στον καναπέ είναι άδεια, μην του γκρινιάξετε (είναι σαν να παίζει το τελευταίο επεισόδιο Sex and the City και ο σύντροφός σας να θέλει να μαζέψετε μαζί τις αποδείξεις για την Εφορία) και δώστε μια ευκαιρία στη στρογγυλή θεά.
Γιατί; Κατ' αρχήν θα «ανεβείτε» στα μάτια του συντρόφου σας. Οι άντρες για κάποιο περίεργο λόγο θεωρούν τις γυναίκες χαζές επειδή δεν καταλαβαίνουν το οφσάιντ. Επίσης, μόλις «μπείτε στο κλίμα», θα ανακαλύψετε τις χαρές του αθλήματος (γι' αυτό δεν δεσμευόμαστε). Τέλος -και αυτό είναι σημαντικό- οι ποδοσφαιριστές έχουν ένα ακόμη ταλέντο, αυτό του 6-pack. Υπάρχει λόγος που βγάζουν στο τέλος του αγώνα τις φανέλες. Σεβαστείτε τον.
Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να... μάθετε λίγο μπάλα;
Τα νούμερα
11 παίχτες παίζουν σε κάθε ομάδα.
3 αλλαγές δικαιούται να κάνει ο προπονητής, να αντικαταστήσει δηλαδή έναν ποδοσφαιριστή με κάποιον άλλον.
90 λεπτά διαρκεί ο αγώνας ο οποίος χωρίζεται σε δύο ημίχρονα των 45 λεπτών. Στο τέλος κάθε ημιχρόνου υπολογίζεται ο χρόνος που ξοδεύθηκε, είτε γιατί βγήκε η μπάλα έξω είτε λόγω των παραβάσεων, και προστίθεται. Ο χρόνος αυτός λέγεται «καθυστερήσεις» και κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 1-5 λεπτών.
1 διαιτητής, 2 βοηθοί αναλαμβάνουν να «τιμωρούν» για τις παραβάσεις.
Οι παραβάσεις
Φάουλ: Ο διαιτητής δίνει φάουλ όταν υπάρξει οποιαδήποτε παράβαση, όπως το επικίνδυνο παίξιμο ή όταν ένας παίκτης πιάνει τη μπάλα με τα χέρια. Η μπάλα περνάει στην αντίπαλη ομάδα.
Πέναλτι: Όταν το φάουλ γίνει μέσα στη μεγάλη περιοχή, τότε ο διαιτητής δίνει πέναλτι. Ένας παίκτης σουτάρει με μοναδικό αντίπαλο τον τερματοφύλακα από απόσταση 11 μέτρων.
Κάρτα: Αν υπάρχει ιδιαίτερα επικίνδυνο παίξιμο, ο διαιτητής μπορεί να δώσει κίτρινη ή κόκκινη κάρτα. Η κίτρινη κάρτα είναι μια προειδοποίηση προς τον παίκτη, να μην ξαναπέσει σε παράβαση. Εάν ο παίκτης επαναλάβει κάποια παράβαση, ο διαιτητής μπορεί να του δώσει και δεύτερη κίτρινη, η οποία «μετατρέπεται» σε κόκκινη και ο παίκτης αποβάλλεται από τον αγώνα. Στην περίπτωση αυτή δεν γίνεται αλλαγή και η ομάδα μένει με έναν παίκτη λιγότερο.
Πλάγιο/Άουτ/Κόρνερ: Αν ένας παίκτης βγάλει την μπάλα από τα όρια του γηπέδου, τότε αυτή περνά στην κατοχή της άλλης ομάδας. Αν βγει από τις πλάγιες γραμμές, τότε έχουμε πλάγιο και ο παίκτης ξαναβάζει την μπάλα στο γήπεδο με τα χέρια. Αν βγει από τις κάθετες πλευρές, στις γραμμές δηλαδή που βρίσκονται τα τέρματα, τότε έχουμε δύο περιπτώσεις. Αν βγει από παίχτη που επιτίθεται στο συγκεκριμένο τέρμα, τότε δίνεται άουτ και η αντίπαλη ομάδα ξεκινάει με την μπάλα μέσα από τη μεγάλη περιοχή (συνήθως ξεκινά ο τερματοφύλακας). Αν βγει από παίκτη που έχει το τέρμα του σε εκείνη την πλευρά, τότε δίνεται κόρνερ και ένας αντίπαλος παίκτης ξεκινά με την μπάλα στη γωνία.
Οφσάιντ: Έχουν βγει διαφημίσεις, σεξιστικά αστεία, ακόμα και ανέκδοτα για το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να καταλάβουν το οφσάιντ. Έχουν δίκιο. Για κάποιον μυστήριο λόγο, είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να καταλάβει τι είναι το οφσάιντ. Ας αφήσουμε λοιπόν τα πράγματα ως έχουν. Μπορείτε κάλλιστα να ρωτήσετε τον σύντροφό σας έτσι ώστε να του δείξετε ότι ενδιαφέρεστε, ή να περιμένετε να ουρλιάξει ο εκφωνητής "οφσάιντ" και να κουνήσετε συγκαταβατικά το κεφάλι.
Αν τώρα επιμένετε να μάθετε, δώστε βάση: Υποθέτουμε ότι θέλετε να βάλετε γκολ. Είστε όμως πολύ μακριά (όχι όμως πίσω από την σέντρα) και θα πρέπει να δώσετε πάσα σε έναν συμπαίκτη σας. Αν τη στιγμή που δίνετε την πάσα στον συμπαίκτη σας, αυτός είναι πιο κοντά στο αντίπαλο τέρμα από τον προτελευταίο αντίπαλο, τότε έχουμε οφσάιντ. Με λίγα λόγια, ο παίκτης που βρίσκεται πιο κοντά στον τερματοφύλακα, πρέπει να είναι αντίπαλος και όχι «δικός σας».
Τι να αποφύγετε
«Πιάσε μια μπύρα». Για να αποφύγετε καφρίλες τύπου «πιάσε μια μπύρα» και «φτιάξε κάνα μεζέ», καλό θα είναι να… το κάνετε εκ των προτέρων. Θα γλιτώσετε την αμήχανη αυτή στιγμή που θέλετε να του πετάξετε την μπύρα στο κεφάλι και αντ’ αυτού θα απολαύσετε μια κρύα μπύρα. Για να μην σας πιάσουν τα νεύρα, προετοιμαστείτε ώστε να μην περιμένετε «ευχαριστώ».
«ΟΦΣΑΪΝΤ ΗΤΑΝ. ΓΚΑΒΩΜΑΡΑ ΕΧΕΙΣ;». Φανατισμοί, φωνές, βρισιές, απαγορεύονται. Εκτός του ότι μπορεί να υποστηρίξετε κάτι προφανώς λάθος και να γελοιοποιηθείτε, το ξέρει ότι δεν είστε ειδήμων και θα του φανεί αστείο ή αντιαισθητικό.
«Βάζεις λίγο το τούρκικο;». Μην του ζητήσετε να αλλάξει κανάλι, να κάνετε κάτι άλλο, μην δοκιμάσετε καν να τον... αποπλανήσετε. Κατά πάσα πιθανότητα, θα εισπράξετε ένα μεγαλόπρεπο "όχι". Αν δεν σας ενδιαφέρει ο αγώνας, εγκαταλείψτε τον καναπέ και αφήστε τον μόνο του.
Αργκό για αρχάριες
Στα δίχτυα: Μπαίνει γκολ
Ποδιά: Όταν η μπάλα περάσει κάτω από τα πόδια του αντιπάλου
Παγκίτης: Ο παίκτης που δεν παίζει καλά, γι' αυτό ο προπονητής δεν τον βάζει να παίξει
Ταγάρι, παλτό, άμπαλος: Άσχετος, άχρηστος, κακός παίκτης
Κοιμήθηκε ο Θεός: Η ομάδα έχασε επειδή ήταν πολύ άτυχη
Καραγκούνα: Ο παίκτης που πέφτει συνέχεια για να ζητήσει φάουλ
Ακούσιο: Όταν γίνει χέρι αλλά δεν ήταν κάτι που δεν επιδιώχτηκε από τον παίκτη
Ριμπερί: Πολύ άσχημος παίκτης
Βασικές πληροφορίες για το Euro 2012
Η διοργάνωση ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου σττη Βαρσοβία, με το παιχνίδι της Ελλάδας κόντρα στην Πολωνία, και θα κλείσει με τον μεγάλο τελικό της 1ης Ιουλίου στο Κίεβο. Σε 24 μέρες, 8 πόλεις θα φιλοξενήσουν τους 31 αγώνες.
Συμμετέχουν οι εθνικές ομάδες των εξής 16 χωρών: Ελλάδα, Τσεχία, Πολωνία, Ρωσία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Κροατία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία, Σουηδία, Ουκρανία. Φαβορί θεωρούνται η Ισπανία, η Ολλανδία και η Γερμανία, ενώ ακολουθούν Αγγλία και Πορτογαλία. Η Ελλάδα είναι αουτσάιντερ.
Στην Εθνική Ελλάδος συμμετέχουν οι εξής παίκτες:
Τερματοφύλακες: Mιχάλης Σηφάκης (Άρης), Κώστας Χαλκιάς (ΠΑΟΚ), Αλέξανδρος Τζόρβας (Παλέρμο).
Αμυντικοί: Βασίλης Τοροσίδης (Ολυμπιακός), Αβραάμ Παπαδόπουλος (Ολυμπιακός), Κυριάκος Παπαδόπουλος (Σάλκε), Στέλιος Μαλεζάς (ΠΑΟΚ), Χοσέ Χολέμπας (Ολυμπιακός), Γιώργος Τζαβέλλας (Μονακό), Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Βέρντερ Βρέμης).
Μέσοι: Αλέξανδρος Τζιόλης (Μονακό), Γρηγόρης Μάκος (ΑΕΚ), Γιάννης Μανιάτης (Ολυμπιακός), Κώστας Κατσουράνης (Παναθηναϊκός), Γιώργος Καραγκούνης (Παναθηναϊκός), Γιώργος Φωτάκης (ΠΑΟΚ), Κώστας Φορτούνης (Καϊζερσλάουτερν).
Επιθετικοί: Γιώργος Σαμαράς (Σέλτικ), Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ), Φάνης Γκέκας (Σαμσουνσπόρ), Νίκος Λυμπερόπουλος (ΑΕΚ), Κώστας Μήτρογλου (Ατρόμητος), Παναγιώτης Κονέ (Μπολόνια), Σωτήρης Νίνης (Παναθηναϊκός), Γιάννης Φετφατζίδης (Ολυμπιακός).
Για να ξέρετε τι σας περιμένει, δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα των αγώνων.