Νόστιμες συνταγές για τη χριστουγεννιάτικη γέμιση

Load more

Το έθιμο του ψησίματος γαλοπούλας μπορεί να σας φαίνεται ξένο και η γαλοπούλα καθ’ αυτήν άνοστη –μπορείτε, λοιπόν, κάλλιστα να επιλέξετε κοτόπουλο. Όποιο πτηνό κι αν κερδίσει τη θέση στο τραπέζι σας, η γέμιση είναι καθιερωμένη! Δείτε τέσσερις νόστιμες ιδέες για τη φετινή χριστουγεννιάτικη γέμιση.

Γέμιση με χοιρινό και φασκόμηλο

Το πάντρεμα του χοιρινού με το φασκόμηλο και τα ξύσματα εσπεριδοειδών θα εκπλήξει ευχάριστα τόσο εσάς, όσο και τους καλεσμένους σας.

Υλικά

2 μεγάλα κρεμμύδια καθαρισμένα και τριμμένα στο multi

50 γρ. μπαγιάτικο ψωμί σε ψίχουλα περασμένο από το multi

15 κάστανα καθαρισμένα, βρασμένα και χοντροτριμμένα

1 κιλό χοιρινό ωμοπλάτη κομμένο σε κύβους

1 ματσάκι φρέσκο φασκόμηλο

3 φέτες μπέικον καπνιστό κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Ξύσμα 1/2 λεμονιού

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή μανταρίνι

Αλάτι/πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ βάλτε τα κρεμμύδια, το ψωμί και τα κάστανα.

Βάλτε στο multi το χοιρινό, τα φύλλα απ’ το φασκόμηλο, το μπέικον, το μοσχοκάρυδο και τα ξύσματα των εσπεριδοειδών. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.

"Χτυπήστε" μέχρι να μισό-λιώσει – προσέξτε μην πολτοποιηθεί εντελώς το μείγμα- και προσθέστε το περιεχόμενο στο μπολ. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας.

Τοποθετείστε το μείγμα σε ταψί και ψήστε για 50 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να ξεροψηθεί η επιφάνεια. Αφαιρέστε τυχόν λίπος πριν το σερβίρισμα.

Πηγή: sintagespareas.gr

Γέμιση με κιμά και συκωτάκια

Ή η παραδοσιακή. Κιμάς, ρύζι, συκωτάκια, κουκουνάρι και μυρωδικά συνεργάζονται για να χαρίσουν πλούσια, γεμάτη γεύση.

φωτογραφία: athinorama.gr

Υλικά

½ κιλό κιμάς

½ φλυτζάνι καφέ ρύζι

1 ματσάκι κρεμμυδάκια

1 ματσάκι άνηθο

1 ξερό κρεμμύδι

100 γρ. κουκουνάρι

Συκωτάκια της γαλοπούλας

Συκωτάκια από 2-3 κοτόπουλα

Αλάτι/πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σοτάρετε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) σε λίγο λάδι ή βούτυρο μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτετε στο τηγάνι τον κιμά και τα συκωτάκια για να σοταριστούν . Όταν ο κιμάς «ξεσβολιάσει», χαμηλώστε τη φωτιά, αλατοπιπερώστε και αφήστε τα υλικά να αργοψηθούν για 20-30 λεπτά.

Στο τέλος ρίξτε το ρύζι και το κουκουνάρι και τον άνηθο στο τηγάνι και κατεβάστε απ' τη φωτιά.

Πηγή: sintagespareas.gr

Γέμιση με μανιτάρια και συκωτάκια γαλοπούλας

Εδώ, ο κιμάς αντικαθίσταται από πλευρώτους σβησμένα με λευκό κρασί.

Υλικά

1,5 κούπα ρύζι

1 μέτριο κρεμμύδι

500gr μανιτάρια πλευρώτους

Συκωτάκια της γαλοπούλας

1/2 κούπα λάδι

1 κούπα κρασί λευκό

Μοσχοκάρυδο

Λίγο άνηθο

Αλάτι/πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε λάδι ή βούτυρο μέχρι να μαραθούν, σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι.
Ψιλοκόψτε τα μανιτάρια και τα συκωτάκια και ρίξτε τα στο τηγάνι. Μόλις απορροφήσουν τα υγρά τους, σβήστε τα με το λευκό κρασί.

Μετά το σβήσιμο, προσθέστε αλάτι και αρκετό πιπέρι και αφήστε τα να πάρουν μια βράση.
Κατόπιν, προσθέστε το μοσκοκάρυδο και το ρύζι, με 2 κούπες νερό. Αφήστε τη γέμιση σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τελείως τα υγρά.

Όταν τελειώσει το μαγείρεμα, προσθέστε λίγο φρέσκο άνηθο.

Πηγή: olivemagazine.gr

 

Γέμιση με ξινόμηλο και κάστανο

Δώστε μια ευκαιρία σ’ αυτή τη χειμωνιάτικη, πρωτότυπη συνταγή! Το ξινόμηλο με τα κάστανα δίνουν ένα γλυκόξινο αποτέλεσμα που δεν θα σας απογοητεύσει.

Υλικά

4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 κ.σ. βούτυρο ή λάδι

1 κύβο ζωμό κότας

750 γρ. κιμάς

2 μεγάλα ξινόμηλα κομμένα σε κύβους

2 κ.σ. ρύζι καλά βρασμένο

10 κάστανα καθαρισμένα, ψημένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

100 γρ. σταφίδες ξανθές

150 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

100 γρ. καρύδια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

100 γρ. κουκουνάρι

200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί

Αλάτι/πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σοτάρετε τα κρεμμύδια στο βούτυρο μέχρι να μαραθούν.

Προσθέστε τον κιμά και τσιγαρίστε τον καλά. Στη συνέχεια, προσθέστε 1 κύβο ζωμό κότας και 1/2 φλυτζάνι νερό. Αφήστε το τηγάνι στη φωτιά για περίπου 5 λεπτά – μέχρι το φαγητό σας να «πιει» το ζουμί του.

Όταν το μείγμα κρυώσει, προσθέστε τα ξινόμηλα, το ρύζι, τα κάστανα, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το κουκουνάρι και το μπαγιάτικο ψωμί. Προσθέστε λίγο πιπέρι και ανακατέψτε καλά.

(Αν θέλετε να τη βάλετε μέσα στη γαλοπούλα, η γέμισή σας είναι έτοιμη.)

Αν θέλετε να σερβίρετε τη γέμιση ξεχωριστά, βάλτε την σε μια κατσαρόλα και αφήστε την να σιγοβράσει σκεπασμένη για περίπου 45 λεπτά.

Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό ή, ακόμη καλύτερα, λίγο από το ζουμάκι της γαλοπούλας που ψήνεται. Μετά βγάλτε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήστε τη γέμιση να βράσει για άλλα 20-30 λεπτά.

Πηγή: cookpedia.gr

 

Όλες οι συνταγές... γεμίζουν πτηνό τεσσάρων έως πέντε κιλών. 

Load more

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies & Προστασία Προσωπικών Δεδομένων