Ερώτηση:
Έχω κάνει 2 αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής. Την πρώτη φορά έβγαλα 7 ωάρια αλλά γονιμοποιήθηκαν μόνο τα 2 που τα τοποθέτησαν ακριβώς την επόμενη μέρα, αφού δεν υπήρχε περιθώριο παρακολούθησης, κατά τα λεγόμενα του εμβρυολόγου. Την δεύτερη φορά όλα ήταν διαφορετικά και πολύ θετικά. Έβγαλα 9 ωάρια και γονιμοποιήθηκαν τα 7 και μάλιστα βάλαμε τελικά 2 τέλεια βλαστοκύτταρα έπειτα από 5 μέρες! Σήμερα πήρα τα αποτελέσματα από την Β χοριακή που ήταν μηδενική! Να σας ενημερώσω ότι έχω κανεί πάρα πολλές εξετάσεις, όπως υστεροσκόπηση, πριν από την δεύτερη προσπάθεια, εξέταση θρομβοφιλίας, κυστική, τα πάντα νομίζω ότι έχουμε κάνει. Πώς να κινηθούμε πλέον; Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω για να αποκτήσω παιδί! Τι πάει λάθος;
Απάντηση:
Το ερώτημα σας είναι συχνό σε ζευγάρια τα οποία έχουν αποτύχει. Κατά 90 % η αποτυχία της εξωσωματικής οφείλεται στα έμβρυα και κατά 10% στη μήτρα. Ο εμβρυολογος επιλέγει την ημέρα της εμβρυομεταφοράς ανάλογα με τον αριθμό των γονιμοποιημένων εμβρύων. Για να φτάσει ένα έμβρυο στο σταδιο της βλαστοκύστης χρειάζονται 5-6 μέρες και 1 στα 3 έμβρυα φτάνουν σε αυτό το στάδιο -όχι μόνο σε εσάς αλλά στο γενικό πληθυσμό. Υπάρχουν και άλλες εξετάσεις που θα μπορούσατε να κάνετε όπως είναι ΑΜΗ, Υποδεκτικότητα του ενδομητρίου και άλλα, αυτές που αναφέρετε ειναι συνηθισμένες, αλλά οχι οι μοναδικές. Νομίζω ότι η ηλικία σας, σας βοηθάει πολύ και θα είστε σύντομα έγκυος αρκεί να γίνει η διαδικασία με το σωστότερο τρόπο. Γερά μωρά προέρχονται από γερά έμβρυα της εξωσωματικής σε μια υγιή μήτρα η οποία δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Αλλά οι εξετάσεις που μου περιγράφετε εινα πολύ λίγες σε σχέση με τη γκάμα των εξετάσεων που έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να κάνουμε.
*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».