Σύμφωνα με τους γιατρούς, το Sitting Rising Test, το οποίο αρχικά δημιουργήθηκε για αθλητές, προσαρμόστηκε πλέον κατάλληλα, ώστε να μπορούν να επιδίδονται σε αυτό άτομα κάθε ηλικίας, και σκοπό έχει να πείσει όσους δεν παίρνουν «καλό βαθμό» ότι πρέπει οπωσδήποτε να ασκούνται αν θέλουν να ζήσουν περισσότερο.
Όπως λένε οι ειδικοί, καθώς γερνάμε οι μύες μας αδυνατίζουν και έτσι χάνουμε όλο και περισσότερο την ισορροπία μας, με αποτέλεσμα να πέφτουμε συχνά.
Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου τεστ είναι ότι μπορεί να το πραγματοποιήσει ο καθένας οπουδήποτε, αφού δεν χρειάζονται μηχανήματα. Δείτε πώς να το κάνετε:
Δοκιμάστε το Sitting Rising Test:
-Μην το δοκιμάσετε αν έχετε αρθρίτιδα ή ανησυχείτε ότι η άσκηση μπορεί να σας προκαλέσει τραυματισμό.
-Φορέστε αναπαυτικά ρούχα αλλά όχι παπούτσια και αφήστε χώρο γύρω σας.
-Ενώ είστε σε όρθια θέση, σταυρώστε τα πόδια σας και δοκιμάστε να καθίσετε χωρίς να γέρνετε.
-Μετά σηκωθείτε ξανά χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα χέρια, τα γόνατα ή τα μπράτσα σας για να σπρώξετε προς τα πάνω.
-Ζητήστε από κάποιον να σας βαθμολογήσει. Κάντε το τεστ μπροστά σε έναν καθρέφτη για να παρατηρήσετε αν χάνετε την ισορροπία σας κι αν «κλέβετε».
-Το πρώτο μέρος του τεστ -το κάθισμα- βαθμολογείται με 5 βαθμούς και με άλλους 5 βαθμολογείται το δεύτερος μέρος –το σήκωμα.
-Αφαιρείτε έναν πόντο κάθε φορά που παρατηρείτε πως χάνετε την ισορροπία σας και παραπατάτε. Υπολογίστε στο τέλος πόσους πόντους αφαιρέσατε από το κάθισμα και το σήκωμα.
-Σύμφωνα με τη μελέτη, για κάθε πόντο που αφαιρείτε έχετε 21% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνετε πρόωρα, από κάθε πιθανό αίτιο.
Το πείραμα της μελέτης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία σε 2002 ενήλικες ηλικίας από 51 έως 80 ετών, έδειξε ότι άτομα που σκόραραν λιγότερο από 8 στα 10 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 6 χρόνια, συγκριτικά με άτομα που σκόραραν 9 ή 10 στα 10. Άτομα που σκόραραν κάτω από 3 είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 6 χρόνια.
Φυσικά, οι ειδικοί τόνισαν ότι ρόλο στην άνεση των ανθρώπων να κάθονται στο πάτωμα και να σηκώνονται από αυτό παίζει και η εξοικείωσή τους με την συγκεκριμένη «άσκηση». Δηλαδή, σε κάποιους πολιτισμούς οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάθονται στο πάτωμα καθημερινά, ενώ σε κάποιους άλλους δεν το κάνουν σχεδόν ποτέ, άρα το τεστ ίσως να μην είναι τόσο ακριβές σε αυτή την περίπτωση. Δεν είναι τυχαίο, π.χ. ότι στην Αγγλία το τεστ που προτιμάται είναι αυτό που δείχνει πόσες φορές μπορεί να καθίσει και να σηκωθεί κανείς από μία καρέκλα μέσα σε 30 δευτερόλεπτα –οι υγιείς άνθρωποι άνω των 50 θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν περισσότερες από 12 φορές.
Σε κάθε περίπτωση, σκοπός των γιατρών είναι να τονίσουν την τεράστια σημασία της άσκησης, προκειμένου κανείς να διατηρήσει την δύναμη και την ισορροπία του μέχρι τα βαθιά γεράματα!
Πηγή: Dailymail