Τα μικρόβια πιάνουν ...δουλειά!
Πρώτα τα κακά νέα: όχι δεν είναι στο μυαλό σας. Πράγματι, το γραφείο είναι η τέλεια θερμοκοιτίδα για τα μικρόβια. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων αγγίζει συνεχώς κοινόχρηστες επιφάνειες και, την ίδια στιγμή, υπάρχει έλλειψη φρέσκου αέρα. Παραδόξως, ο κύριος ένοχος δεν είναι οι άνθρωποι που φτερνίζονται και βήχουν χωρίς να καλύψουν το στόμα τους. Ο Charles Gerba, καθηγητής Μικροβιολογίας και Περιβαλλοντολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, ηγήθηκε μιας έρευνας που μελετά τον τρόπο που τα μικρόβια κινούνται στους χώρους εργασίας και ανακάλυψε, ότι οι ιοί μεταφέρονται κυρίως εξαιτίας της συνήθειας των ανθρώπων να ακουμπούν κοινόχρηστα αντικείμενα.
«Τοποθετήσαμε ακίνδυνους ιούς στα χέρια ενός συμμετέχοντα στο πείραμα. Μέσα σε τέσσερις ώρες, οι ιοί είχαν εξαπλωθεί σε περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους του γραφείου. Εντυπωσιαστήκαμε από τη ταχύτητα μετάδοσης. Αν φτερνιστείς, μολύνεται μόνο ο αέρας που σε περιβάλλει. Αν όμως έχεις τον ιό στα χέρια σου, μπορείς να τον μεταφέρεις σε ολόκληρο το κτήριο.», λέει ο καθηγητής.
Πού φωλιάζουν οι επικίνδυνοι εχθροί
Μείνετε ψύχραιμοι με την ακόλουθη πληροφορία: το καθαρότερο αντικείμενο στο γραφείο είναι το ...καπάκι της λεκάνης. «Το καπάκι, απολυμαίνεται συχνότατα. Αντίθετα, υπάρχουν τετρακόσιες φορές περισσότερα μικρόβια πάνω στο ποντίκι του υπολογιστή σας.», σημειώνει ο Gerba. Οι ιοί που προκαλούν κρύωμα και γρίπη μπορούν να καραδοκούν πάνω σε μια επιφάνεια για δύο έως τρεις ημέρες, ενώ οι ιοί που προκαλούν στομαχικές διαταραχές, επιβιώνουν μέχρι και τριάντα ημέρες! Ιδού η λίστα με τα αγαπημένα μέρη των μικροβίων στους χώρους εργασίας, όπως συντάχθηκε στην έρευνα του Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.
• Τηλέφωνο
• Επιφάνεια του γραφείου
• Πληκτρολόγιο και ποντίκι
• Φωτοτυπικά και άλλα μηχανήματα
• Κουμπιά στο ασανσέρ
• Στο κυλικείο/κουζίνα/δωμάτιο προσωπικού: στη χειρολαβή της καφετιέρας, στα κουμπιά των ηλεκτρικών συσκευών κ.ο.κ.
Περιορίστε τον κίνδυνο
Δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής όλων των ιώσεων, αλλά μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες ασθενείας ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.
1. Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και ζεστό νερό. Αφού τελειώσετε το πλύσιμο, κλείστε τη βρύση κρατώντας απορροφητικό χαρτί ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες μετάδοσης μικροβίων.
2. Χρησιμοποιείτε συχνά υγρά απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ. To αλκοόλ δρα ως αντισηπτικό.
3. Μην ακουμπάτε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας με τα δάχτυλα ή τα χέρια σας. Η συνήθεια αυτή βοηθά στη διάδοση μικροβίων. Ο δρ. Gebra αναφέρει ότι ο μέσος ενήλικας επαναλαμβάνει την κίνηση αυτή 16 φορές την ώρα.
4. Κάντε το εμβόλιο κατά της γρίπης. "Είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης για τη γρίπη. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος μείωσης του κινδύνου ασθενείας." λέει η δρ Susan J. Rehm., διευθύντρια του Εθνικού Ιδρύματος Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ. Υπάρχουν πλέον και υποαλλεργικά εμβόλια για ανθρώπους που πάσχουν από αλλεργίες.
5. Καθαρίζετε με απολυμαντικά μαντηλάκια τις συχνά χρησιμοποιούμενες συσκευές. Η πρακτική αυτή μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης ιών κατά 99% σύμφωνα με τον δρ Gebra. Καθαρίστε την επιφάνεια του γραφείου σας και τις συσκευές τηλεφώνου μια φορά τη μέρα. Τα μαντηλάκια θα πρέπει να περιέχουν αμμώνιο. Εάν χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο κάποιου συναδέλφου, καθαρίστε το πρώτα.
6. Αποφύγετε τις χειραψίες και τις αγκαλιές. Κάντε ένα αστείο εάν νιώθετε αμήχανα. "Ένεκα της περιόδου των ιώσεων, αποφάσισα υπέρ της υπόκλισης και κατά της αγκαλιάς."
7. Μη χάνετε γεύματα. Χάνοντας γεύματα, χάνετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά τα οποία συμβάλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Φροντίστε να καταναλώνετε πολλά εσπεριδοειδή για να ανεβάσετε τα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης C και μην ξεχνάτε ότι κάποια λαχανικά, όπως το μπρόκολο και οι ψητές πατάτες, είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C. «150 γραμμάρια ψητής πατάτας προσφέρουν το 45% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C», λέει η Bonnie Taub-Dix, διατροφολόγος. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη βιταμίνη C και το κατά πόσο βοηθά στην άμυνα κατά των ιώσεων. Οι γιατροί, όμως, συμφωνούν ότι αυξάνοντας την πρόσληψη βιταμίνης C, μπορείτε τουλάχιστον να περιορίσετε την διάρκεια ενός κρυολογήματος.
8. Αν μπορείτε, ανοίξτε τα παράθυρα. Ο καθαρός αέρας μπορεί να μην απομακρύνει τα μικρόβια από τις επιφάνειες, αλλά βοηθά στην περίπτωση που το γραφείο σας έχει μολυνθεί από μύκητες ή άλλες τοξίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
9. Σημαντικότερο όλων, εάν είστε άρρωστοι, είναι να μείνετε στο σπίτι. Όλοι θέλουμε να θεωρούμαστε αναντικατάστατοι, αλλά με τη σημερινή τεχνολογική πρόοδο δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να πάτε στο γραφείο με κίνδυνο να μεταδοθεί η ασθένεια σε άλλους. Μπορείτε εύκολα να εργαστείτε από το σπίτι. "Εάν έχετε πυρετό ή είστε τόσο άρρωστοι που θα φαίνεστε σαν μια μάζα πρωτοπλάσματος μπροστά σε έναν Η/Υ, κάντε τη χάρη στους συναδέλφους σας και μείνετε στο σπίτι", προτείνει η δρ Rehm.