Τι είναι η υστεροσκόπηση
O μαιευτήρας - χειροργός γυναικολόγος κ. Χάρης Χηνιάδης αναφέρει ότι υστεροσκόπηση είναι μία μέθοδος εξέτασης και διόρθωσης των ανωμαλιών της μήτρας. Για να πραγματοποιηθεί ουσιαστικά εισάγεται μια πολύ λεπτή κάμερα (5-6 mm) στον τράχηλο και ελέγχεται η κοιλότητα της μήτρας. Με τη μέθοδο αυτή αναγνωρίζονται ανατομικές ανωμαλίες, οι οποίες μπορεί να παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο τόσο για την υγεία της γυναίκας όσο και για προβλήματα υπογονιμότητας.
Χάρη στην υστεροσκόπηση μπορεί, επίσης, να αφαιρεθεί πολύποδας ή ινομύωμα και δείγμα να σταλεί για ιστολογική εξέταση, προκειμένου να προληφθούν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Λόγοι που συντρέχουν για μία υστεροσκόπηση είναι:
Αυξημένη ροή περιόδου (εμμηνόρεια)
Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
Στειρότητα
Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
Πολύποδας ή ινομύωμα
Συγκεκριμένα, με την υστεροσκόπηση μπορούν να βρεθούν πολύποδες, πτυχώσεις, δυσπλασίες ή και κακοήθειες και να ληφθούν κατευθυνόμενες βιοψίες με μεγάλη ακρίβεια. Μπορούν να αφαιρεθούν βλάβες χωρίς κίνδυνο να μείνουν πίσω οι προβληματικοί ιστοί. Επιπλέον, σε μια δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας μπορεί να αφαιρεθεί όλη η εσωτερική επιφάνεια της μήτρας και ουσιαστικά να σταματήσει η περίοδος μιας γυναίκας που δεν επιθυμεί να τεκνοποιήσει.
Βασικό της πλεονέκτημα είναι η ταυτόχρονη διάγνωση και θεραπεία της παθολογίας της ενδομητρικής κοιλότητας. Δηλαδή την ίδια στιγμή που διαγνώσκεται το πρόβλημα, προχωράει και η χειρουργική θεραπεία του υστεροσκοπικά.
Πώς γίνεται η επέμβαση
Ο μαιευτήρας - χειρουργός γυναικολόγος κ. Στέφανος Χανδακάς αναφέρει πως η εξέταση της υστεροσκόπησης για λόγους αιμορραγιών της μήτρας γίνεται σε νοσοκομειακό χώρο με ελαφριά αναισθησία (μέθη). Η επέμβαση διαρκεί από λίγα λεπτά έως μία ώρα το πολύ. Η υστεροσκόπηση είναι καλό να πραγματοποιείται μετά το πέρας της εμμήνου ρύσεως (8η-12η ημέρα του κύκλου).
Ο πόνος μετά την υστεροσκόπηση είναι παρόμοιος με πόνο περιόδου για 1-2 μέρες και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Μικρή ροή αίματος θα έχετε μετά την διαγνωστική υστερεκτομή για 1-2 μέρες, ενώ για την επεμβατική υστερεκτομή 1-3 εβδομάδες.
Η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί 2-4 ώρες, ενώ σεξουαλική επαφή μπορεί να γίνει ύστερα από 1 εβδομάδα και εφ' όσον δεν έχετε ροή αίματος.
Πώς βοηθά η υστεροσκόπηση σε προβλήματα υπογονιμότητας
Ο μαιευτήρας κ. Δημήτριος Δούμπλης αναφέρει πως κατά τη διερεύνηση του υπογόνιμου ζεύγους με τη βοήθεια της υστεροσκόπησης, μπορεί ο γιατρός να πάρει πληροφορίες για τη μορφολογία και το μέγεθος της ενδομητρικής κοιλότητας, καθώς επίσης και για την ποιότητα του ενδομητρίου, του χώρου δηλαδή εμφύτευσης του εμβρύου και φιλοξενίας του κυήματος.
Κατά τη διαγνωστική υστεροσκόπηση ιατρείου, η ασθενής τοποθετείται σε θέση λιθοτομίας (η συνήθης γυναικολογική θέση) και στη συνέχεια, χωρίς την τοποθέτηση κολποδιαστολέων ή άλλων εργαλείων, εισάγεται το υστεροσκόπιο διαμέσου του κόλπου και του τραχήλου στην ενδομήτρια κοιλότητα. Γίνεται διαδοχικά επισκόπηση του τραχηλικού αυλού, πανοραμική απεικόνιση της ενδομήτριας κοιλότητας, εντοπισμός των σαλπιγγικών στομίων και λεπτομερής εξέταση όλων των παθολογικών εστιών της ενδομήτριας κοιλότητας.
Η διάγνωση αυτών των παθολογικών καταστάσεων είναι σημαντική γιατί μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το αποτέλεσμα στην εξωσωματική, ελαττώνοντας τα ποσοστά της εγκυμοσύνης και αυξάνοντας τις αποβολές.
Πρόκειται για μια πολύ καλή μέθοδος για τον έλεγχο της ενδομητρικής κοιλότητας και θεωρείται απαραίτητη πριν από την είσοδο σε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης, αφού η διάγνωση των ανωμαλιών της ενδομητρικής κοιλότητας και η θεραπεία τους μπορεί να οδηγήσεί σε αύξηση του ποσοστού επιτυχίας.
Δείτε εδώ και ένα αναλυτικό βίντεο για την υστεροσκόπηση.