Δημιουργεί απογοήτευση όταν κάποιος λέει ότι μπορείς απλά να «ξεφύγεις» από την κατάθλιψη
Η κατάθλιψη δεν είναι κάτι που μπορεί να φύγει έτσι απλά, ξυπνώντας ένα πρωί, και μία τέτοια προτροπή δεν στηρίζει καθόλου το άτομο που υποφέρει από αυτήν. Το να λέει κανείς σε ένα άτομο με κατάθλιψη «ξεπέρασέ το» ή «σταμάτα να νιώθεις τόσο χάλια» δείχνει έλλειψη κατανόησης στο γεγονός ότι πρόκειται για μία πάθηση που σχετίζεται με χημικές ανωμαλίες του εγκεφάλου. Τα σχόλια αυτά, λοιπόν, μόνο χειρότερο κάνουν το πρόβλημα.
Οι άνθρωποι διαρκώς μπερδεύουν την κατάθλιψη με την λύπη
Τα δύο αυτά, όμως, δεν σχετίζονται πάντα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κατάθλιψη είναι ένας κλινικός όρος και πολλές φορές άνθρωποι που λένε ότι έχουν κατάθλιψη, στην πραγματικότητα εννοούν ότι είναι λυπημένοι. Οι λέξεις έχουν μεγάλη σημασία στο πρόβλημα αυτό, γι'αυτό είναι σημαντικό να καταλαβαίνει κανείς την διαφορά της μίας κατάστασης από την άλλη.
Δεν υπάρχει «μικρή νίκη»
Για τα άτομα που υποφέρουν από χρόνια κατάθλιψη δεν υπάρχει «μικρή νίκη» γιατί κάθε τους επίτευγμα αποτελεί μεγάλη νίκη. Καθημερινές πράξεις που για τους περισσότερους ανθρώπους γίνονται φυσικά, για τα άτομα με κατάθλιψη αποτελούν άθλο. Γιατί πιστεύετε ότι τα άτομα αυτά θέλουν διαρκώς να είναι ξαπλωμένα σε ένα κρεβάτι; Δεν είναι επειδή τους αρέσει να χουζουρεύουν, αλλά επειδή δεν έχουν την δύναμη να σηκωθούν από το κρεβάτι. Σχεδόν κάθε δραστηριότητα για τα άτομα αυτά αποτελεί επίπονη διαδικασία, ακόμα και η πιο απλή, π.χ. το να κάνουν ένα μπάνιο ή να ντυθούν.
Η έλλειψη ενέργειας σημαίνει περισσότερα από την καθημερινή απογευματινή κατάπτωση που έχουν οι περισσότεροι
Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται έναν τρίτο καφέ γύρω στις 4.00 το απόγευμα για να συνέλθουν από την νύστα και την κούραση, ένα άτομο με κατάθλιψη νιώθει διαρκώς έτσι. Η έλλειψη κινήτρων που έχει το άτομο αυτό το κάνει να νιώθει ότι οι μύες του δεν δουλεύουν. Έτσι του είναι δύσκολο να πάει στην δουλειά, να συγκεντρωθεί, να γελάσει, να ολοκληρώσει ένα έργο κ.ο.κ.
Υπάρχουν σωματικά συμπτώματα που συνδέονται με την κατάθλιψη, εξίσου επίπονα με τα ψυχικά
Είναι παρανόηση να θεωρεί κανείς πως η κατάθλιψη συνδέεται μόνο με την ψυχολογία του ατόμου. Στους περισσότερους ανθρώπους επιφέρει και σοβαρά σωματικά συμπτώματα, με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν ότι δεν έχουν κατάθλιψη αλλά κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Επίσης, η κατάθλιψη μπορεί να επιβαρύνει προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Σε κάθε περίπτωση, η πάθηση αυτή συνδέεται με νευρικότητα, δυσπεψία, πονοκεφάλους και πόνους στους συνδέσμους και τους μύες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα ψυχικά συμπτώματα επηρεάζουν σοβαρά την καθημερινότητα του ατόμου με κατάθλιψη.
Πράγματα που έδιναν χαρά δεν είναι πια τόσο διασκεδαστικά
Η κατάθλιψη μπορεί να έχει επίπτωση ακόμα και στις πιο μικρές χαρές της ζωής. Η βόλτα με φίλους, τα χόμπι, ακόμα και η οικειότητα με τον σύντροφό τους δεν δίνουν ιδιαίτερη χαρά στα άτομα με κατάθλιψη, τουλάχιστον όχι όσο πριν. Η έλλειψη διάθεσης και ενδιαφέροντος για ζωή, σε συνδυασμό με τα παραπάνω σωματικά συμπτώματα, αποτελούν τα κόκκινα σημαιάκια που υποδεικνύουν ότι ένα άτομο μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη. Για να βοηθήσετε ένα τέτοιο άτομο, πλησιάστε το με ανοιχτό μυαλό και υποστηρικτική διάθεση και προσφέρετε την βοήθειά σας για να βρει θεραπεία.
Είναι τρομερά δύσκολο να μοιραστεί τα συναισθήματά του ένα άτομο με κατάθλιψη
Είναι δύσκολο, δηλαδή, να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να πει τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του, ειδικά όταν ξέρει ότι κανείς άλλος γύρω του δεν νιώθει το ίδιο ή ότι μπορεί να στιγματιστεί. Με την κατάθλιψη βλέπει κανείς αρνητικά τον εαυτό του, τον κόσμο γύρω του και το μέλλον. Είναι σαν να βλέπει κανείς όλη του την ζωή φορώντας γυαλιά με μαύρους φακούς. Η ζωή είναι πολύ δύσκολη υπό αυτές τις συνθήκες.
Δεν βιώνουν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο την κατάθλιψη
Κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά την κατάθλιψη, γι'αυτό απαιτείται ιδιαίτερη ενσυναίσθηση αν έχετε ένα αγαπημένο πρόσωπο που υποφέρει από αυτήν. Σύμφωνα με τους ειδικούς σε κάθε άνθρωπο διαφέρουν τα συμπτώματα, τα αίτια και η θεραπεία και η πάθηση αυτή φέρνει αλλαγές τόσο στην δουλειά, όσο στην σχέση και στην οικογένεια του ατόμου. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για να ξεπεράσουν την κατάθλιψη, άλλοι χρειάζονται μακροχρόνια ψυχοθεραπεία, οτιδήποτε βοηθά τον καθένα είναι απαραίτητο για να θεραπευτεί αλλά το σημαντικότερο είναι να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια.
Πηγή: Huffingtonpost