Φρέντο εσπρέσσο με μηχανή
Επιλέξτε φρέσκο αλεσμένο καφέ
Είναι πολύ βασικό να εξασφαλίσετε ότι ο καφές σας είναι φρέσκος, υψηλής ποιότητας και ότι η μηχανή που διαθέτετε είναι σωστά συντηρημένη το διάστημα που την έχετε, έτσι ώστε ένα ενδεχόμενο κακό αποτέλεσμα να μην οφείλεται σε αυτή. Κάποια από τα πράγματα που πρέπει να ελέγξετε είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σήτες, να βεβαιωθείτε ότι το νερό τρέχει ομοιόμορφα και ότι η πίεση κατά την εκχύλιση είναι στα 9 bar. Εδώ πρέπει να ξέρετε, ακόμη, ότι όσο πιο πρόσφατα αλεσμένος είναι ο καφές που χρησιμοποιείτε, τόσο πιο αρωματικό και γευστικό θα είναι το αποτέλεσμα και ότι όσο πιο πολλή ώρα μείνει εκτεθειμένος στον αέρα, τόσο περισσότερο χάνει το άρωμά του.
Ζεστάνετε τη μηχανή
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, έχετε υπόψη ότι όλα τα μέρη της μηχανής καφέ και ό,τι έρχεται σε επαφή με τον καφέ πρέπει να είναι ζεστό: από τη λαβή του δοχείου-φίλτρου του καφέ μέχρι το φλιτζάνι. Στο φλιτζάνι μπορείτε να ρίξετε καυτό νερό προκειμένου να το ζεστάνετε, μην ξεχάσετε μόνο να το σκουπίσετε πριν έρθει η ώρα να το γεμίσετε με καφέ.
Τοποθετήστε τον καφέ σωστά στο φίλτρο
Αφού αφαιρέσετε και σκουπίσετε καλά το φίλτρο της μηχανής, ρίξτε το φρέσκο καφέ σας μέχρι να γεμίσει εντελώς και φροντίστε να είναι απλωμένος ομοιόμορφα. Σε αυτό θα σας βοηθήσει αν το χτυπήσετε σε μια επιφάνεια, όπως στον πάγκο της κουζίνας, προκειμένου να βοηθήσετε τον καφέ να «απλώσει» καλά. Ξεφορτωθείτε τον καφέ που περισσεύει στην κορυφή περνώντας το δάχτυλό σας από πάνω και έχετε υπόψη σας ότι η ποσότητα του καφέ είναι περίπου στα 7 γραμμάρια για μονό και 14 γραμμάρια για διπλό εσπρέσο (και στις δύο περιπτώσεις μπορείτε να υπερβείτε το όριο κατά 1-2 γραμμάρια). Ξεκινήστε με αυτές τις βασικές παραμέτρους και εν καιρώ μπορείτε να προσθέσετε λίγο παραπάνω καφέ ανάλογα με τα γούστα σας.
Πατήστε τον!
Ένα βασικό σημείο που παίζει ρόλο στη μετέπειτα εκχύλιση του καφέ, είναι το... πάτημα (tamping) που θα του κάνετε σε αυτό το σημείο της διαδικασίας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα κενά ανάμεσα στους κόκκους. Ασκήστε έντονη πίεση με το ειδικό εξάρτημα που θα εφαρμόζει σωστά. Τοποθετήστε το δοχείο-φίλτρο του καφέ στη μηχανή και πιέστε το κουμπί της εκχύλισης.
Έχετε τον νου σας!
Στο σημείο αυτό, καλό θα ήταν να μην απομακρυνθείτε από τη μηχανή, αφού είναι σημαντικό να παρατηρήσετε την εκχύλιση και μάλιστα να υπολογίσετε σωστά τον χρόνο. Συγκεκριμένα, η διαδικασία αυτή δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 25-28 δευτερόλεπτα.
Από τη ζέστη στο κρύο
Το πιο δύσκολο σημείο είναι το να καταφέρετε να παγώσετε ένα ζεστό ρόφημα ομοιόμορφα. Το να ρίξετε απλώς το ζεστό καφέ μέσα σε ένα ποτήρι με παγάκια και να περιμένετε, έχει μικρές πιθανότητες να οδηγήσει σε επιτυχημένο καφέ. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ρίξετε τον καφέ σε ένα μεταλλικό σέικερ με παγάκια (προσθέτοντας μαζί και την ζάχαρη που θέλετε) και να το χτυπήσετε για λίγη ώρα με το μίξερ του φραπέ, προκειμένου να αποκτήσει μια ομοιόμορφη θερμοκρασία. Στη συνέχεια, γεμίστε ένα ποτήρι με 6-7 παγάκια και αδειάστε εκεί το περιεχόμενο του σέικερ.
Μια δοκιμή θα σας πείσει!
Όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και εν προκειμένω, δύσκολα θα πετύχετε τον τέλειο καφέ με την πρώτη. Μόλις τον ετοιμάσετε, δοκιμάστε τον και δείτε πού υστερεί και τι θα έπρεπε να γίνει διαφορετικά την επόμενη φορά, όπως π.χ. περισσότερη δόση καφέ ανάλογα με τα γούστα σας ή περισσότερη ζάχαρη.
Φρέντο εσπρέσσο χωρίς μηχανή
Αν δεν έχετε την ειδική καφετιέρα, μπορείτε να ετοιμάσετε τον αγαπημένο σας καφέ με μια καφετιέρα χειρός (Moka). Γεμίστε το κάτω μέρος με νερό μέχρι λίγο πιο κάτω από τη βαλβίδα και τοποθετήστε από πάνω το σουρωτήρι, γεμίζοντάς το με καφέ. Βιδώστε καλά το πάνω μέρος και βάλτε το στο μάτι της κουζίνας. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, το πάνω μέρος της συσκευής θα γεμίσει με ζεστό εσπρέσσο. Για να το μετατρέψετε σε φρέντο, ακολουθήστε την παραπάνω διαδικασία.
Αν δεν διαθέτετε ούτε καφετιέρα χειρός, μπορείτε να προμηθευτείτε στιγμιαίο εσπρέσο και να τον φτιάξετε με τον καθιερωμένο τρόπο που αναφέρεται και στην συσκευασία: Βάζετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού στο φλιτζάνι σας, προσθέτετε ζάχαρη και τέλος λίγο ζεστό νερό και ανακατεύετε. Για κρύο εσπρέσο, χτυπήστε τον στο σέικερ με ζάχαρη και λίγο νερό (όπως ακριβώς με τον φραπέ) και αδειάστε τον σε ένα ποτήρι με παγάκια.
Το τέλειο αφρόγαλα για freddo cappuccino (με ή χωρίς μηχανή)
Αν προτιμάτε το καπουτσίνο, το αφρόγαλα θα δώσει άμεσα στον καφέ σας τη μορφή και τη γεύση που επιθυμείτε. Και το αφρόγαλα, όμως, θέλει την προσοχή του, καθώς αν δεν βράσει στην κατάλληλη θερμοκρασία έχει άσχημη εμφάνιση και μπορεί να αφήνει γεύση καμένου. Βασική σας κίνηση, στην περίπτωση που έχετε μηχανή εσπρέσσο, είναι να τοποθετήσετε το ακροφύσιο σωστά στο μπρίκι ή τη γαλατιέρα όπου έχετε προσθέσει λίγο γάλα, έτσι ώστε να μην μένει στην επιφάνεια, ούτε να πηγαίνει στον πάτο την περισσότερη ώρα. Όταν ο όγκος του γάλακτος που έχετε προσθέσει στο μπρίκι αυξηθεί κατά 50% και λίγο παραπάνω και η θερμοκρασία του φτάσει τους 70 βαθμούς τότε είναι έτοιμο.
Αν δεν έχετε μηχανή, μπορείτε να φτιάξετε αφρόγαλα μόνοι σας ζεσταίνοντας το γάλα στο μπρίκι μέχρι να αχνίσει και στη συνέχεια αδειάζοντάς το σε ψηλό ποτήρι. Τοποθετείστε μέσα το μιξεράκι του καφέ και βάλτε το σε λειτουργία ανεβοκατεβάζοντάς το για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Και ιδού το αφρόγαλα!