Ερώτηση:
Η έφηβη κόρη μου, ηλικίας 15,5 ετών, ύψους 160 βάρους 46 κ., πηγαίνει και κάνει εμετό μετά το φαγητό. Τουλάχιστον 3-4 φορές την βδομάδα νομίζω εγώ , ίσως να είναι και περισσότερες φορές. Πώς πρέπει να το χειριστώ;
Απάντηση:
Δεν είναι φυσιολογικό μετά την καθημερινή διατροφή να υπάρχει έμετος και μάλιστα τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Αν ο έμετος είναι προκλητός από τη δεκαπεντάχρονη, αυτό επιβαρύνει περισσότερο την υπόθεση και η κατάσταση της εφήβου εμπλέκεται σε ψυχικού περιεχομένου θέματα.
Πρωτίστως είναι απαραίτητος ο έλεγχος της νεαράς από παθολόγο-γαστρεντερολόγο.
Ελέγχεται το βάρος της σε σχέση με την ηλικία, το ύψος της και βάσει του ατομικού της ιστορικού η υπόθεση χωρίς καθυστέρηση παραπέμπεται στον παιδοψυχίατρο.
Είναι σίγουρο πως οι γονείς μαζί και η έφηβος εισάγονται ξεχωριστά σε Συμβουλευτική Γονέων οι μεν και η κόρη σε ατομική ψυχοθεραπευτική υποστήριξη.
Πρωτίστως η διαφοροδιάγνωση του ειδικού αποδεικνύει τι είδους θεραπεία θα χρειαστεί. Όσο πιο σύντομα οι γονείς ενεργούν για το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι θα προλάβουν στο να μη δομηθεί μια καθ’ εαυτού ψυχογενή ανορεξία.
Σε περίπτωση ψυχογενούς ανορεξίας πρέπει να συντονιστεί τακτική επίσκεψη σε κλινικό διατροφολόγο.
Η υπόθεση της εφήβου, όπως ακούγεται από το αρχικό ερώτημα, είναι αρκετά σοβαρή και η έγκαιρη θεραπεία της είναι υπέρ της σταθερής και σύντομης θεραπείας.
Πολλές φορές η σύγχυση των γονέων περί του "τι θα κάνουμε με το παιδί" και ο φόβος στο "πώς πρέπει να εμπλακούμε στο πρόβλημά του", καλό είναι να ξεκινά με πρώτη κρούση στον παιδοψυχίατρο που συν το χρόνο θα εμπλέξει με σταθερά βήματα την υπόθεση και με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων αν χρειαστεί.
Ο Ευστράτιος Πάλλης είναι Παιδοψυχίατρος Ευρωκλινικής Παίδων