Ο Αμερικανός διατροφολόγος David Zinczenko εξηγεί: Το σώμα μας εξελίσσεται με την τροφή. Όταν η τροφή λιγοστεύει, το σώμα συγκρατεί λίπος προκειμένου να μας προστατεύσει από την πείνα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και όταν δεν τρώμε τίποτα ανάμεσα στα κυρίως γεύματα. Το σώμα δεν ξέρει πότε θα ακολουθήσει το επόμενο γεύμα, οπότε από φόβο ότι θα χάσει κιλά, διατηρεί το λίπος. Ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα, όταν στα κανονικά γεύματα καταλήγουμε να τρώμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε.
Τα μικρά και συχνά γεύματα, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικά στο να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός μας και να «διώχνει» το λίπος διατηρώντας τη μυϊκή μάζα. Αρκεί τα γεύματα αυτά να αποτελούνται από «έξυπνες» και πραγματικά ωφέλιμες τροφές, όπως οι παρακάτω:
Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να παράγουμε εξαιρετικά γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά, λίγες θερμίδες και τις απαραίτητες πρωτεΐνες και σάκχαρα. To γιαούρτι χαρίζει στον οργανισμό μας ασβέστιο, το οποίο ενισχύει τη μυϊκή ανάπτυξη, και προβιοτικά βακτήρια, τα οποία τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν θέλετε, μάλιστα, να κάνετε το σνακ σας ακόμα πιο υγιεινό και χορταστικό, προσθέστε στο γιαούρτι λίγους ξηρούς καρπούς και σταφίδες.
Αμύγδαλα
30 γραμμάρια αμύγδαλα (ανάλατα) περιέχουν περίπου 165 θερμίδες, 14 γραμμάρια λιπαρά (εκ των οποίων μόνο 1 κορεσμένο), 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3,5 γραμμάρια φυτικές ίνες. Θεωρούνται ιδανική τροφή για την καρδιά και καλύτερη πηγή πρωτεΐνης από τα αυγά. Έρευνες, μάλιστα, αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι που τρώνε συχνά αμύγδαλα έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, ενώ οι διατροφολόγοι επιμένουν να τα τρώμε με τη φλούδα τους.
Δημητριακά
Τα δημητριακά ολικής άλεσης, με γάλα χαμηλών λιπαρών ή χωρίς, αποτελούν ένα ακόμα εξαιρετικό σνακ, με χαμηλές θερμίδες, ελάχιστα λιπαρά και σάκχαρα και πολλές φυτικές ίνες. Πριν αγοράσετε το επόμενο κουτί δημητριακών, διαβάστε τα συστατικά του. Δεν πρέπει να περιέχει περισσότερες από 200 θερμίδες ανά μερίδα, ούτε περισσότερα από 10-12 γραμμάρια σάκχαρα και 2,5-3 γραμμάρια λιπαρά, ενώ όσο περισσότερες ίνες έχει, τόσο το καλύτερο.
Χούμους για ντιπ
Μία εξαιρετική ιδέα όταν θέλετε να μασουλήσετε κάτι, είναι μερικά φρέσκα καροτάκια βουτηγμένα σε ντιπ από χούμους. Δύο κουταλιές της σούπας χούμους με 3 καρότα δίνουν ελάχιστες θερμίδες στον οργανισμό, ακόμα πιο λίγα λιπαρά, ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή νατρίου, πρωτεΐνης και ινών. Επιπλέον, τα ρεβίθια από τα οποία φτιάχνεται το χούμους, ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα και ενισχύουν την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου, ενώ τα καρότα ωφελούν την όραση και την επιδερμίδα μας.
Σοκολατούχο γάλα χαμηλών λιπαρών
Όσο παράδοξο και να ακούγεται, αναμειγνύοντας μία κουταλιά κακάο σε ένα ποτήρι φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών, έχετε ένα εξαιρετικό ρόφημα που με λίγες θερμίδες και λιπαρά, δίνει στον οργανισμό ασβέστιο και πολλή ενέργεια, η οποία θα αυξήσει τις αντοχές σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Κριτσίνια ολικής άλεσης
Για την ώρα της λιγούρας, στο γραφείο ή στο σπίτι, ένα κριτσίνι ολικής άλεσης είναι ό,τι πρέπει για να σας καλύψει για λίγη ώρα, προσφέροντάς σας νάτριο, σχεδόν καθόλου λιπαρά, φυτικές ίνες και κάποιες απαραίτητες πρωτεΐνες. Για ένα ακόμα πιο χορταστικό σνακ, συνδυάστε το κριτσίνι σας με ένα κομμάτι τυρί χαμηλών λιπαρών.
Πηγή: Health.Yahoo