Από τις 217 παραλίες που "ξεσκόνισε" φέτος το ΠΑΚΟΕ περίπου οι μισές είναι ακατάλληλες για κολύμπι. Ειδικά στις θάλασσες της δυτικής Αττικής, οι οποίες είναι οι ευκολότερα προσβάσιμες από το κέντρο της Αθήνας, το ποσοστό ακατάλληλων ανέρχεται σχεδόν στο 65%.
Το ΠΑΚΟΕ προχώρησε και το 2014, για 35η χρονιά, στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών και αναλύσεων στα μικροβιολογικά εργαστήρια που διαθέτει, ώστε να γνωρίζουμε αν τα νερά στις παραλίες όπου επιλέγουμε να κολυμπήσουμε είναι καθαρά, λιγότερο καθαρά ή ακόμη και απολύτως ακατάλληλα, καθώς έχουν μικροβιακό φορτίο εκτός των επιτρεπόμενων ορίων. Από τα 217 σημεία που ελέγχθηκαν, 109 παραλίες κρίθηκαν κατάλληλες (50,23%) ενώ 108 (49,77%) ήταν αυτές στις οποίες δεν θα πρέπει καν να πλησιάσετε.
Οι παράμετροι που εξετάζονται για την έρευνα του ΠΑΚΟΕ είναι οι εξής:
- Ολικά κολοβακτηριοειδή
- Κολοβακτηριοειδή κοπρανώδους προελεύσεως
- Εντερόκοκκοι
- Φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα, θολότητα).
Κυρίως παρακολουθούνται από το ΠΑΚΟΕ οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς επίσης και οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική και περιβαλλοντική άποψη. Λαμβάνονται τρία διαφορετικά δείγματα από κάθε παραλία, στις αρχές, τα μέσα και τα τέλη Μαΐου, προκειμένου ο μέσος όρος που θα προκύψει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητος από καιρικές συνθήκες και τον παράγοντα της τυχαιότητας.
Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων το ΠΑΚΟΕ κάνει την κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τις Κατάλληλες (Κ) ή Ακατάλληλες (Α) για κολύμβηση.
Ο χαρακτηρισμός παραλιών ανά περιοχή:
Πηγή: athensmagazine.gr