Θέλω την κόκκινη μοτοσυκλέτα!
Η ιστορία
- Πίκολο! Άφησε αμέσως τη μοτοσυκλέτα, τον μαλώνει η μαμά. Δεν πρόκειται να την αγοράσουμε. Έχεις κάμποσα τέτοια παιχνίδια στο σπίτι. Δεν μπορούμε συνεχώς να ξοδεύουμε χρήματα!
- Δε μου λες μαμά, μήπως είμαστε φτωχοί;
- Όχι, Πίκολο!
- Μα αφού δεν μπορούμε ούτε μια απλή κόκκινη μοτοσυκλέτα να αγοράσουμε, αυτό σημαίνει ότι είμαστε φτωχοί.
- Όχι, Πίκολο, δεν είμαστε ούτε πλούσιοι ούτε φτωχοί. Είμαστε κάπου ενδιάμεσα κι αυτό μας αρκεί! λέει η μαμά.
- Τότε γιατί δεν μπορείς να πληρώσεις για μια απλή κόκκινη μοτοσυκλέτα;
- Δε σου είπα ότι δεν μπορώ να την πληρώσω. Σου είπα ότι δε θέλω. Δεν είναι το ίδιο. Πρέπει να μάθεις να μη ζητάς ό,τι βλέπεις μπροστά σου, εξηγεί η μαμά.
- Η αλήθεια είναι, γκρινιάζει ο Πίκολο, πως δε μ' αγαπάς. Προτιμάς να έχεις πολλά ευρώ στο πορτοφόλι σου παρά να μου κάνεις μια απλή χάρη.
- Αν δε σ' αγαπούσα, τότε θα σου αγόραζα ό,τι μου ζητούσες, για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Θα ήταν ευκολότερο για μένα! Επειδή σ' αγαπώ... γι' αυτό θέλω να μάθεις ότι δεν αγοράζουμε ό,τι βλέπουμε μπροστά μας! Γιατί τα αγοράκια που τους κάνουν όλες τις χάρες δεν ευχαριστιούνται ποτέ και με τίποτα.
Αν και η ιστορία -σε πρώτη τουλάχιστον ανάγνωση- δε λέει τίποτα πρωτότυπο ούτε στους μεγάλους, ούτε στα παιδιά, ωστόσο είναι εντυπωσιακό πως ο μικρός φιλόσοφος καθηλώνει τα μικρά και αιχμαλωτίζει πραγματικά το ενδιαφέρον τους. Το γεγονός ότι προφανώς αναγνωρίζουν δικές τους συμπεριφορές στα καμώματα του Πίκολο, λειτούργει για τα παιδιά διασκεδαστικά και περιμένουν με αγωνία την επόμενη σκανταλιά του ήρωά τους και την αντιμετώπισή της από τη μαμά και τον μπαμπά του.
Η εικονογράφηση
Η εικονογράφηση αποτελεί βασικό συστατικό της ιστορίας. Δεν συνοδεύει απλώς το κείμενο, αλλά εικονογραφεί την ιστορία ουσιαστικά. Τα σκίτσα, που καταλαμβάνουν τα 2/3 της κάθε σελίδας δεν είναι απλώς χαριτωμένα. Αποτυπώνουν πολύ καλά, και ξεκάθαρα για το παιδικό μάτι, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ηρώων χωρίς ωστόσο να λείπει το χιούμορ που μπορεί να αντιληφθεί ένα παιδί.
Τι κερδίζει το παιδί
Με απλό, σύντομο και διασκεδαστικό τρόπο, και χωρίς εξάρσεις διδακτισμού και κηρυγμάτων, η σειρά Ο μικρός φιλόσοφος εξηγεί στα παιδιά το σωστό και το λάθος, το "πρέπει" και το "δεν πρέπει". Έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο πιο εύκολα ένα πιτσιρίκι αντιλαμβάνεται τι δεν πρέπει να κάνει όταν το παρατηρεί σε κάποιον άλλον, ακόμα κι αν αυτός ο άλλος του μοιάζει κάποιες φορές τόσο πολύ!
Ηλικίες
Ιδανικές ηλικίες στις οποίες απευθύνεται η σειρά είναι από 4 έως 6 ετών. Βέβαια, η πολύ καλή και ρεαλιστική εικονογράφηση βοηθάει να το διαβάσουμε και σε μικρότερα παιδιά. Από την άλλη μεριά, το σύντομο κείμενο και η απλή γλώσσα του βιβλίου ίσως είναι μια καλή πρόταση και για παιδιά λίγο μεγαλύτερα, που έχουν αρχίσει πια μόνα τους να διαβάζουν βιβλία.
Πληροφορίες για το βιβλίο
Κείμενα: Michel Piquemal
Εικονογράφηση: Thomas Baas
Μετάφραση: Αριστέα Κομηνέλλη
Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ