Η έρευνα
Η εν λόγω έρευνα, λοιπόν, η οποία υποστηρίζει ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι να ξυπνά νωρίς το πρωί και να εκτίθεται στον ήλιο για περίπου 20-30 λεπτά, πραγματοποιήθηκε στο Northwestern University. Σημασία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν έχει αν το φως του ήλιου πέφτει απευθείας πάνω στο άτομο ή αν αυτό βρίσκεται σε έναν πολύ φωτεινό κλειστό χώρο, καθώς η επίδραση στο σώμα είναι ίδια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι «αδυνατιστικές ιδιότητες» του πρωινού φωτός έχουν να κάνουν με τις συνήθειες ύπνου του ατόμου και το να συγχρονίζει κανείς τον ύπνο του με τον φυσικό κύκλο «φως-σκοτάδι» του ήλιου ενισχύει το αδυνάτισμα, την υγεία αλλά και το γενικότερο αίσθημα ευεξίας.
Από ιατρικής άποψης, η έκθεση στο πρωινό φως σχετίζεται με μικρότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, τον δείκτη που ορίζει αν ένα άτομο έχει ή όχι φυσιολογικό βάρος. Στην έρευνα του Northwestern University συμμετείχαν εθελοντές, οι οποίοι φορούσαν μόνιτορ στους καρπούς τους, ειδικά σχεδιασμένα για να μετρούν τις επιπτώσεις του ήλιου στο σώμα και στον ΔΜΣ. Διάφορες άλλες μεταβλητές λήφθηκαν υπ'όψιν, προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν πιο ακριβής η έρευνα, όπως η ηλικία των συμμετεχόντων, η εποχή του χρόνου και η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων του καθενός, καθώς και οι καθημερινές τους δραστηριότητες.
Διαβάστε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας εδώ.
Τα αποτελέσματα
Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συμμετέχοντες που εκτέθηκαν για μία εβδομάδα σε 500 lux φωτός εμφάνισαν την μεγαλύτερη αλλαγή στην αναλογία φωτός-ΔΜΣ, συγκριτικά με άλλους που εκτέθηκαν σε λιγότερα lux φωτός (αντίστοιχα με αυτά ενός χώρου εργασίας χωρίς έντονο φωτισμό, περί τα 200-300 lux). Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το εξωτερικό, φυσικό φως του ήλιου υπολογίζεται περί τα 1.000 lux (ίσως και παραπάνω), το φως σε φωτεινούς εσωτερικούς χώρους σπάνια ξεπερνά τα 500 lux.
Το μυστικό του πρωινού φωτός
Πιστεύεται, λοιπόν, ότι η έκθεση στο φως έχει να κάνει με τον μεταβολισμό του οργανισμού: Εκθέτοντας το σώμα στο πολύ πρωινό φως, σε καθημερινή βάση, ο μεταβολισμός αυτορυθμίζεται πιο αποτελεσματικά και καίει περισσότερο λίπος από όταν δεν εκτίθεται το σώμα στο φως.
Άλλωστε, δεν είναι σημαντικός μόνο ο χρόνος έκθεσης του ατόμου στον ήλιο, αλλά και η ένταση του φωτός, καθώς και η ώρα της ημέρας. Στατιστικά μιλώντας, όταν ένα άτομο εκτίθεται σε σχετική ηλιοφάνεια νωρίς το πρωί έχει πολύ χαμηλότερο ΔΜΣ, από ένα άτομο που θα βρεθεί στον ήλιο αργότερα μέσα στη μέρα. Όσο πιο νωρίς συμβαίνει η έκθεση στον ήλιο, τόσο χαμηλότερος ο ΔΜΣ των ατόμων!
Υπολογίστε με το ειδικό εργαλείο του Mama365 τον δικό σας Δείκτη Μάζας Σώματος.
Συμπερασματικά, ανεξάρτητα από την σχέση πρωινού φωτός και Δείκτη Μάζας Σώματος, αυτό που πρέπει να προσέξετε αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι να ρυθμίσετε τις ώρες ύπνου σας, έτσι ώστε να συμπίπτουν με τους φυσικούς κύκλους φωτός, γνωστούς και ως κιρκαδικούς ρυθμούς. Όπως καταλήγει και η επικεφαλής της έρευνας Dr. Phyllis C. Zee, έστω και μισή ώρα καθημερινής έκθεσης σε πρωινό φως είναι αρκετή -σε συνδυασμό με έναν υγιή τρόπο ζωής- για να δει κανείς άμεσα αποτελέσματα. Οι αντίθετες συνήθειες, δηλαδή το να ξυπνά κανείς αργά και έτσι να μην εκτίθεται στο πρωινό φως ή να ξυπνά νωρίς αλλά να βρίσκεται σε υποφωτιζόμενους χώρους, μπορεί να έχουν και τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή αδικαιολόγητη αύξηση του βάρους.