Υλικά:
1 1/2 φλ. ζάχαρη
6 αβγά
1 λίτρο γάλα
1 1/2 κ.γ. βανίλια
Eκτέλεση:
Καραμελώνετε 3/4 φλ. από τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι. Για να το κάνετε αυτό, διαλύετε την ζάχαρη σε κάποιο υγρό, όπως νερό ή γάλα. Ανακατεύετε ελαφρά και απλώνετε την ζάχαρη. Το υγρό, σταδιακά εξατμίζεται και η ζάχαρη γίνεται καραμέλα. Για να δείτε αν η καραμέλα είναι εντάξει ή για να ελέγξετε την θερμοκρασία βγάλτε το τηγάνι από την φωτιά και γυρίστε γύρω-γύρω. Μόλις αρχίσει η καραμέλα να παίρνει χρώμα χαμηλώνετε την φωτιά. Η καραμέλα είναι έτοιμη, όταν το χρώμα της είναι χρυσό καφετί.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ χτυπάτε καλά τα έξι αβγά, χωρίς να αφρατέψουν όμως πολύ, απλώς να ανοίξει λίγο το χρώμα τους και από πορτοκαλί να γίνει κίτρινο.
Προσθέτετε 3/4 φλιτζάνια ζάχαρης, το γάλα, και τη βανίλια. Ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί (πάνω από την καραμελώμενη ζάχαρη).
Ψήνετε στους 170°C για 60 λεπτά μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι αν το βάλετε στην κρέμα.
Συνταγή: gourmed.gr
Βάφλες με παγωτό και σιρόπι καραμέλας
Υλικά:
3 1/2 φλ. αλεύρι
2 φλ. νερό
3 αβγά
1/2 φλ. μαργαρίνη
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλ. καρύδι ψιλοκομμένο
Σιρόπι καραμέλας
Παγωτό βανίλια
Βατόμουρα για γαρνιτούρα
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ ανακατεύετε τα αβγά με το νερό. Κατόπιν, ρίχνετε το αλεύρι, αφού πρώτα το ανακατέψετε με το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το ανακάτεμα στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Τελευταία προσθέτετε τη μαργαρίνη, αφού πρώτα τη λιώσετε, ανακατεύετε το μίξερ για ένα λεπτό ακόμη, σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα.
Προθερμαίνετε το ειδικό μηχάνημα για τις βάφλες. Ανοίγετε το καπάκι και με μια κουτάλα, ρίχνετε αρκετό από το μείγμα, προσέχοντας όμως να μη γεμίσει όλη η βάση γιατί η ζύμη θα φουσκώσει και θα ξεχειλίσει.
Ψήνετε για περίπου 3-4 λεπτά, γυρίζοντας μια φορά προσεκτικά τη βαφλιέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Η βάφλα είναι έτοιμη να βγει, μόλις πάρει χρυσό χρώμα, οπότε τη βγάζετε προσεκτικά με ένα πιρούνι και τη βάζετε σε μια πιατέλα. Περιχύνετε τις βάφλες με σιρόπι καραμέλας, μπάλες από παγωτό και βατόμουρα.
Συνταγή: womenonly.gr
Μήλα με καραμέλα και σοκολάτα
Υλικά:
12 κόκκινα μήλα
500γρ. μαύρη κουβερτούρα
500γρ. λευκή σοκολάτα
Καραμέλα:
1 φλ. ζάχαρη
1/2 φλ. σκούρα ζάχαρη
1/2 φλ. σιρόπι φρουκτόζης
1/2 φλ. γάλα εβαπορέ
1 φλ. σαντιγί (κρέμα)
1 φλ. βούτυρο
1 1/4 κ.γ. εκχύλισμα βανίλια
Εκτέλεση:
Πρώτα ετοιμάζετε τα μήλα. Αφαιρέστε τα κοτσάνια από τα μήλα και πιέστε ένα ξυλάκι για να στερεωθεί στο σημείο που βρισκόταν το κοτσάνι. Βουτυρώστε ένα ταψί. Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε τις δύο σοκολάτες σε δύο ξεχωριστά μπεν-μαρί και σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν. Προσπαθήστε να τις διατηρήσετε ζεστές και ρευστές μέχρι να ετοιμάσετε και την καραμέλα.
Για την προετοιμασία της καραμέλας: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, τη μαύρη ζάχαρη, τη φρουκτόζη, το γάλα εβαπορέ, την σαντιγί και το βούτυρο. Τοποθετείτε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε τα υλικά να ενωθούν. Ελέγχετε τακτικά τη θερμοκρασία του μείγματος με θερμόμετρο ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν η θερμοκρασία της καραμέλας φθάσει τους 120oC κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατέψτε την βανίλια.
Βυθίστε τα μήλα με περιστροφικές κινήσεις τα μήλα στην καραμέλα και τοποθετήστε τα στο ταψί που ετοιμάσατε. Αφήστε τα μήλα να σταθούν για λίγο και μετά βυθίστε τα εναλλάξ στις σοκολάτες προσπαθώντας να τα διακοσμήσετε όπως εσείς επιθυμείτε. Μπορείτε επίσης να βάλετε λίγη σοκολάτα σε ένα μικρό κορνέ ζαχαροπλαστικής και να κάνετε πιο λεπτομερή διακόσμηση στα μήλα σας.
Τακτοποιήστε τα μήλα στο ταψί και αφήστε να σταθούν για τουλάχιστον 45 λεπτά πριν σερβίρετε. Σερβίρετε τα μήλα αυτά σε ειδικές περιπτώσεις. Απολαύστε!
Συνταγή: xs-recipes.com
Σοκολατένια τάρτα με καραμέλα και καρύδια
Υλικά:
120 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. κακάο
60 γρ. ζάχαρη καστανή για τη βάση και 220 γρ. για την καραμέλα
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 κ.σ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη και επιπλέον 10 κ.σ. χοντροκομμένη για τη γέμιση
1 αυγό
2 βανίλιες για τη βάση και 1 για την καραμέλα
4 κ.σ. μέλι
60 ml. κρέμα γάλακτος για την καραμέλα και 180 ml. για τη γκανάζ
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι 23 εκ. διαμέτρου και αφήνετε στην άκρη.
Για να φτιάξετε τη βάση της τάρτας: Βάζετε 60 γρ. βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτετε 30 γρ. κακάο. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε 60 γρ. καστανή ζάχαρη. Ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι, τα ψιλοκομμένα καρύδια, το αυγό και τη βανίλια. Ανακατεύετε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζετε τη ζύμη μέσα στο ταψάκι και ψήνετε στο φούρνο για 8-10 λεπτά. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε τη βάση να κρυώσει.
Για τη γέμιση: Βάζετε 60 γρ. βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε 220 γρ. καστανή ζάχαρη και μέλι. Ανακατεύετε τα υλικά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Αφήνετε τα υλικά να σιγοβράσουν για περίπου 8 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να πήξει και να σκουρύνει το μείγμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε 60 ml. κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Ανακατεύετε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και αφήνετε την καραμέλα να κρυώσει. Τοποθετείτε τα χοντροκομμένα καρύδια στη βάση της τάρτας και περιχύνετε με την καραμέλα που φτιάξατε.
Για την γκανάζ σοκολάτας: Βάζετε 180 ml. κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί η κρέμα αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα κομμάτια της σοκολάτας. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Βάζετε τη γκανάζ στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα. Βγάζετε τη γκανάζ από το ψυγείο, ανακατεύετε και περιχύνετε στην τάρτα. Βάζετε την τάρτα στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες.
Συνταγή: cookbox.gr
Creme Brulee
Υλικά:
500 ml κρέμα γάλακτος
1 φασόλι βανίλιας (ή 1 κάπσουλα βανίλιας σε σκόνη)
100 γρ. ζάχαρη και έξτρα για το καραμέλωμα (16-18 κ.γ. περίπου)
6 κρόκους αβγών ελευθέρας βοσκής
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς C. Ετοιμάζετε την κρέμα: Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλι.
Χωρίζετε τη βανίλια στη μέση κατά μήκος, ρίχνετε τους σπόρους στην κρέμα και το κέλυφος, κάνοντάς το μικρά κομματάκια. Φέρνετε την κρέμα σχεδόν σε σημείο βρασμού (χωρίς ωστόσο να βράσει) και αμέσως χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε στο ελάχιστο για 5 λεπτά.
Σε γυάλινο ή μεταλλικό μπολ χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Δυναμώνετε τη φωτιά στην κρέμα γάλακτος ώστε να έρθει πάλι στο περίπου σημείο βρασμού (αλλά να μην βράσει) και την ρίχνετε στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να έχετε μια πηχτή κρέμα (δείκτης πως τα αβγά έχουν ελαφρώς αρχίσει να ψήνονται).
Ψήνετε τις κρέμες: Μεταφέρετε το μείγμα σε καθαρό σκεύος περνώντας το πρώτα από σουρωτήρι και στη συνέχεια το μοιράζετε σε 6 πυρίμαχα φορμάκια ή σε ένα μόνο σκεύος. Τοποθετείστε τα μπολ σε ταψί και γεμίστε το με ζεστό νερό μέχρι το μισό του ύψους των μπολ (μπεν μαρί). Βάλτε το ταψί στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 40-45 λεπτά ή μέχρι η κρέμα να στερεοποιηθεί αλλά στο κέντρο της να είναι ακόμη κάπως ρευστή. Βγάλτε τα φορμάκια απ' το νερό, αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς και βάλτε τα στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τα χρειαστείτε.
Σερβίρισμα: Λίγο πριν σερβίρετε, πασπαλίστε με ζάχαρη (2-3 κ.γ. περίπου για κάθε φορμάκι – αν χρησιμοποιείτε ένα ενιαίο σκεύος καλύψτε την επιφάνεια με ζάχαρη πάχους ½ εκατ.) και καραμελώστε χρησιμοποιώντας ένα μαγειρικό φλόγιστρο (που μπορείτε να αγοράσετε εδώ) μέχρι να η ζάχαρη να καεί, να σκουρύνει η επιφάνεια και να δημιουργηθούν φυσαλίδες καραμέλας. Εναλλακτικά, αν δεν έχετε φλόγιστρο: Προθερμάνετε πολύ καλά το γκριλ στο max. (250 βαθμούς C) και βάλτε τα φορμάκια στην πρώτη (επάνω) σχάρα για 1,5 περίπου λεπτό, προσέχοντας να τα βγάλετε μόλις η ζάχαρη αρχίζει να καραραμελώνει.
Συνταγή: pandespani.com