Ερώτηση:
Ο 24 μηνών γιος μου έχει φίμωση. Ο παιδίατρος μου είπε πως πρέπει να το ανοίξει με μια αλοιφή. Το άνοιξε και μετά από κάποιες μέρες έκλεισε ξανά. Άλλος γιατρός μου είπε ότι θα ανοίξει μόνο του. Τι πρέπει να κάνω;
Απάντηση:
Φίμωση λέμε την αδυναμία να τραβηχτεί το πετσάκι (ακροποσθία) πίσω και να αποκαλύψει το κεφαλάκι (βάλανος). Αυτό στα νεογνά αγοράκια είναι ο κανόνας, δηλαδή η φίμωση είναι φυσιολογικό φαινόμενο στην γέννηση. Σταδιακά και μέχρι τα 3 χρόνια της ζωής η ακροποσθία μπορεί να τραβηχτεί και να αποκαλύψει την βάλανο, στο μεγαλύτερο ποσοστό των αγοριών. Αν αυτό δεν γίνει μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους:
- Να έχει δημιουργηθεί παθολογική ουλώδης φίμωση. Αυτό μπορεί να γίνει από φλεγμονές, τραυματισμούς, ή μια δερματολογική πάθηση που λέγεται ξηρωτική βαλανίτιδα. Η διάγνωση γίνεται εύκολα, μόνο με την κλινική εξέταση από τον παιδοχειρουργό. Αν υπάρχει παθολογική φίμωση η λύση είναι χειρουργική, δηλαδή η περιτομή.
- Να μην έχει δημιουργηθεί παθολογική ουλώδης φίμωση, αλλά απλά το πετσάκι να έχει κολλήσει πάνω στο κεφαλάκι, από τους προηγούμενους μήνες, γιατί οι φυσιολογικές εκκρίσεις που δεν απομακρύνονται (ιδρώτας, σμήγμα, επιθήλια) δημιουργούν με τον καιρό μια κολλώδη ουσία, που κολλά την ακροποσθία πάνω στην βάλανο. Αυτό λέγεται βαλανοποσθικές συμφύσεις. Αυτές λύνονται τις περισσότερες φορές με την εφαρμογή κρέμας με κορτιζόνη, καθημερινά μία φορά το βράδυ, για αρκετό όμως χρονικό διάστημα, 30-40 ημερών. Αν δεν λυθούν επαρκώς, μέχρι δηλαδή το αυλάκι που βρίσκεται κάτω από την βάλανο, μπορεί να τις λύσει ο παιδοχειρουργός με μια μικροεπέμβαση στο ιατρείο, με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και ραφές.
Συνεπώς νομίζω ότι πρέπει να δει το αγοράκι σας ένας παιδοχειρουργός, να σας πει αν πρόκειται για παθολογική φίμωση ή για βαλανοποσθικές συμφύσεις, να αξιολογήσει το είδος και την διάρκεια της θεραπείας που έχετε ακολουθήσει, και να σας καθοδηγήσει αν χρειάζεται κάτι ακόμα.
Ο Πέτρος Βαλιούλης, Διευθυντής Παιδοχειρουργός Ευρωκλινικής Παίδων