Ερώτηση:
Ο 5 ετών γιος μου θέλει να παίζει συνέχεια video games και να βλέπει παιδικές ταινίες. Όταν είναι η ώρα να κλείσουμε την τηλεόραση γίνεται μάχη! Όταν του μιλάμε την ώρα που παρακολουθεί δεν ακούει καν τι του λέμε. Και αν τυχόν χάσει σε κάποιο από τα παιχνίδια αυτά, αρχίζουν το κλάμα, τα νεύρα και η γκρίνια. Προσπαθούμε να του θέτουμε χρονικά όρια για να μην παίζει πολύ ώρα και ταυτόχρονα να μην τον αποκόψουμε τελείως από την τεχνολογία. Έχει εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως κολυμβητήριο 2 φορές την εβδομάδα, όπου πάει ευχάριστα. Φοβάμαι, όμως, ότι του χρόνου που θα πάει Α Δημοτικού θα έχουμε πρόβλημα με τον χρόνο που θα αφιερώνει με το διάβασμά του, αφού όταν είναι στο σπίτι δεν θέλει να ασχοληθεί με τίποτε άλλο. Επίσης, όταν πρέπει να διαβάσουμε για κάποια εργασία που τους βάζουν στο νηπιαγωγείο (ειδικά όταν πρέπει να ακούσει και να αφηγηθεί κάποια ιστορία) αρνείται πεισματικά με κλάματα και υστερίες. Δυστυχώς, όσες φορές έχω προσπαθήσει να τον βάλω να αφηγηθεί κάποια ιστορία ή απλά το τι έκαναν στο σχολείο, το αποφεύγει. Έχω την εντύπωση ότι δεν μπορεί να διηγηθεί οτιδήποτε και σκέφτομαι μήπως όλο αυτό προέρχεται από την τηλεόραση και τα video games που δεν εξασκούν καθόλου τον λόγο. Πραγματικά θα ήθελα τη συμβουλή σας για το πώς πρέπει να το αντιμετωπίσω χωρίς υστερίες και κλάματα.Απάντηση:
Φαίνεται να δυσκολεύεστε να θέσετε όρια και να έχετε μια σχέση που να μην κρατάτε την θέση σας και άρα την απαιτούμενη ανισοτιμία στην σχέση σας. Ο πατέρας του παιδιού συμμετέχει στην οριοθέτηση και στην καθημερινότητα του γιου σας; Αναφέρεστε μόνο στον εαυτό σας.
Ο σύζυγος έχει ρόλο; Φαίνεται να μην έχετε γίνει τριάδα και να έχετε παραμείνει σε δυαδική σχέση με τον γιο σας. Μετά την ηλικία των τριών ετών η δυαδική σχέση μητέρας-παιδιού παύει και μετατρέπεται σε τριαδική σχέση όπου το ζευγάρι λειτουργεί ως πυρήνας και το παιδί είναι και των δυο. Στην περίπτωση σας δεν το ακούω αυτό. Χρειάζεται ο πατέρας να πάρει τον ρόλο του.
Επίσης ένα παιδί δεν χάνει την ικανότητα του στην αφήγηση λόγω παρακολούθησης ταινιών ή λόγω video games. Αν νιώθετε ότι υπάρχει θέμα με τον λόγο του, απευθυνθείτε σε κάποιον φορέα να εκτιμηθεί από ειδικό για πιθανή δυσκολία στην έκφραση.
Θα χρειαστεί να κάνετε συμφωνία μαζί του ως προς τον χρόνο που θα παίξει video games αλλά και πάλι για να τηρηθεί, χρειάζονται όσα προανέφερα.
* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.