Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, Είμαι 34 χρονών, ομοφυλόφιλος και από πολύ μικρή ηλικία ήθελα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια το σκέπτομαι όλο και πιο πολύ και πέρυσι πήρα την απόφαση να αρχίσω να μαζεύω πληροφορίες σχετικά με την υιοθεσία και την παρένθετη μητρότητα. Η υιοθεσία για έναν άνδρα εργένη όπως εγώ (δεν έχω κάποια σχέση αυτή τη στιγμή) είναι κάτι παρά πολύ δύσκολο, οπότε μόνη λύση είναι η παρένθετη μητρότητα (στις χώρες όπου επιτρέπεται νόμιμα φυσικά). Εκεί που ήμουν έτοιμος να το κάνω δίστασα. Σκέφτηκα πώς θα ήταν η ζωή μου χωρίς μητέρα. Μένω μονός μου στο εξωτερικό, σε μια πόλη όπου δεν έχω συγγενείς, οπότε οι γονείς μου δε θα μπορούσαν να βοηθήσουν και πολύ. Το μόνο καλό είναι ότι εδώ που μένω κοινωνικά όλα είναι αποδεκτά: οι δυο μαμάδες ή οι δυο μπαμπάδες, η ομοφυλοφιλία κτλ. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Πόσες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχολογικά τα παιδιά που μεγαλώνουν μόνο με έναν πατέρα; Είναι περισσότερες οι πιθανότητες από αυτά που μεγαλώνουν με μια μητέρα μόνο; Τι συμβουλές θα δίνατε; Ευχαριστώ πολύ.
Απάντηση:
Η επιλογή του να φέρει ένας άνθρωπος στον κόσμο ένα παιδί είναι πάντα από προσωπική ανάγκη. Η συνθήκη της μονογονεϊκής οικογένειας είναι αρκετά απαιτητική τόσο για τον γονέα όσο και για το παιδί. Ένα παιδί χρειάζεται δυο γονείς διότι ο καθένας παίζει άλλο ρόλο. Ένα παιδί είναι μια μεγάλη ευθύνη για να την πάρει κανείς μόνος του. Δεν έχει σημασία αν ο γονέας είναι ο πατέρας ή η μητέρα διότι και στις δυο περιπτώσεις λείπει ο ένας εκ των δυο. Στο περιβάλλον που είστε δεν ακούγεται σαν να υπάρχει πλαίσιο στήριξης και βοήθειας από σταθερές παρουσίες κι αυτό θα σας δυσκολέψει. Η αγάπη ενός παιδιού για τον γονέα είναι μοναδική αλλά το ίδιο και η ευθύνη.
Ίσως να ήταν καλύτερα να δώσετε μεγαλύτερη σημασία στο να είστε σε μια σταθερή σχέση και να υιοθετήσετε. Άλλωστε είστε ακόμη πολύ νέος. Δείτε το ακόμη λίγο διότι θα είναι πολλά αυτά που θα χρειαστεί να εξηγήσετε στο παιδί σας αν δυσκολευτείτε και οι δυο πολύ. Η μονογονεϊκή οικογένεια είναι πολύ δύσκολη επιλογή. Η ομοφυλοφιλία δεν σας απαγορεύει να γίνεται γονιός αλλά κοιτάξτε καλύτερα το θέμα να έχετε παιδί μόνος σας.
* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.