Μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος, οι γιατροί θα μπορούν να εντοπίζουν τις γυναίκες που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, έτσι ώστε να παίρνουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, είτε αφορά φαρμακευτική αγωγή, είτε αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Για όλα φταίει το γονίδιο
Όπως βρήκαν οι επιστήμονες του Imperial College London, μία στις 5 γυναίκες είναι φορέας μίας γονιδιακής μετάλλαξης η οποία διπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ενώ διαπίστωσαν ότι παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η μόλυνση και ορισμένες ορμόνες, επιδρούν καθοριστικά. Χάρη σε αυτή την ανακάλυψη, θεωρούν ότι είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα τεστ το οποίο θα ανιχνεύει τον καρκίνο αρκετά χρόνια προτού εκδηλωθεί. Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. James Flanagan, υποστηρίζει μάλιστα πως το τεστ θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στο κοινό σε διάστημα 5-10 ετών.
Στόχος η πρόληψη
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.380 γυναίκες διαφόρων ηλικιών, από τις οποίες οι 640 εμφάνισαν καρκίνο του μαστού. Κατά μέσο όρο, τα τεστ αίματος μπόρεσαν να προβλέψουν την εκδήλωση της ασθένειας 3 χρόνια πριν από τη διάγνωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, η πρόβλεψη αποδείχθηκε ακριβής 11 χρόνια αργότερα! Τα αποτέλεσματα ήταν ιδιαίτερα ξεκάθαρα σε δείγματα αίματος από γυναίκες κάτω των 60 ετών.
Ο Dr Flanagan δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εργαζόμαστε με σκοπό την πρόληψη. Αν μπορούμε να εντοπίζουμε τις γυναίκες με υψηλό κίνδυνο καρκίνου, μπορούμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της αποτροπής της ασθένειας, μειώνοντας σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων».
Και συνεχίζει: «Έχουμε βρει ένα δείκτη, πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο για να βρούμε κι άλλους και έτσι να έχουμε ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό τεστ».
Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Research.
Πηγή: Telegraph.co.uk