Τι είναι οι κολικοί
Σύμφωνα με την παιδίατρο δεν υπάρχει συγκεκριμένη φυσιολογία στον κολικό. Πρόκειται ουσιαστικά για μια κατάσταση στη πρώιμη βρεφική ηλικία σε ένα κατά τ' άλλα υγιές μωρό.
Ηλικία και συμπτώματα
Οι κολικοί ξεκινούν από την 10η μέρα της ζωής ενός βρέφους και διαρκούν μέχρι και τον 3ο μήνα, ενώ συνήθως αργά το απόγευμα, δηλαδή από τις 6μμ έως τις 11μμ. Τα συμπτώματα είναι η έντονη ανησυχία, το σφίξιμο, το κλάμα, το κοκκίνισμα στο πρόσωπο και τα αέρια στην κοιλίτσα του μωρού. Μια κρίση κολικού μπορεί να διαρκέσει έως και 5 ώρες!
Αιτίες εμφάνισης
Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη οι κολικοί οφείλονται σε ένα ανώριμο πεπτικό και νευρολογικό σύστημα, αν και δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα η αιτία που τους προκαλεί. Σπουδαίο πάντως ρόλο παίζει το γεγονός ότι ο οργανισμός του νεογέννητου βρίσκεται σε φάση προσαρμογής, εξ' ου και τα συστήματα που ρυθμίζουν τη λειτουργία των εντέρων δεν έχουν αναπτυχθεί καλά. Δεν πρόκειται πάντως σε καμιά περίπτωση για κληρονομική εκδήλωση, αλλά αντιθέτως για κάτι "φυσιολογικό" που αφορά στο 90% των βρεφών παγκοσμίως.
Τρόποι αντιμετώπισης
Η κ. Παπαδάκη αναφέρει πως δεν υπάρχει μαγική συνταγή για τους κολικούς, ούτε κάποιο φάρμακο που να μπορεί να τους αντιμετωπίσει δραστικά. Αφού λοιπόν έχετε αποκλείσει κάποιο άλλο πρόβλημα του μωρού, όπως πείνα, αλλαγή πάνας, κρύο, ζέστη, εστιάζετε σε κάποιους τρόπους που μπορούν να ανακουφίσουν το μωρό (αλλά και εσάς τους ίδιους):
-Κάντε μασάζ στην κοιλιά του, με απαλές αργές και κυκλικές κινήσεις.
-Ένα ζεστό μπάνιο το βράδυ είναι ό,τι πρέπει για να μπορέσει το μωρό να χαλαρώσει.
-Κάντε το βόλτα στο δωμάτιο για νανούρισμα, κρατώντας το στην αγκαλιά σας.
-Νανουρίστε το κρατώντας το στην αγκαλιά σας.
-Κρατήστε τα ποδαράκια του λίγο λυγισμένα προς την κοιλιά, ώστε να βγουν τα αέρια και να ανακουφιστεί.
-Δοκιμάστε να του βάλετε να ακούσει κάποιον βουβό ήχο, π.χ. ο ήχος του απορροφητήρα ή της ηλεκτρικής σκούπας έχει παρατηρηθεί πως ηρεμεί τα μωρά.
-Προσέξτε το τάισμα, ούτως ώστε να «καταπίνει» το βρέφος όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα.
-Σε ποσοστό περίπου 10% οι κολικοί οφείλονται σε αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. Στην περίπτωση αυτή, το μωρό παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα, όπως έκζεμα στα μάγουλα, ξηροδερμία κ.ά. Αν υποπτεύεστε κάτι τέτοιο, μιλήστε με τον παιδίατρο σας.
Η κ. Παπαδάκη υπογραμμίζει πως δεν θα πρέπει να δίνονται αφεψήματα (χαμομήλι, τήλιο) στα μωρά και ειδικά σε αυτά που θηλάζουν. Το ίδιο ισχύει και για τις σταγόνες ή για άλλα φάρμακα που πωλούνται στα φαρμακεία, καθώς και για τα ειδικά γάλατα για κολικούς, μιας και δεν είμαστε σίγουροι για την εγκυρότητά τους. Το πιο σημαντικό είναι οι γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους προκειμένου εκείνος να τους κατευθύνει σωστά και να τους δείξει πώς να ξεχωρίζουν έναν κολικό από μια έκφραση υποβόσκουσας αλλεργίας ή μια πιθανή παλινδρόμηση. Με τον τρόπο αυτό δεν θα αγχώνονται και θα μπορούν να έχουν την υπομονή για να διαχειριστούν πιο ήρεμα μια κατάσταση κολικού.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κ. Παπαδάκη διασαφηνίζει πως οι κολικοί είναι μια διαταραχή στην οποία δίνεται συνήθως περισσότερη σημασία απ' όσο χρειάζεται μιας και δεν επηρεάζει την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού. Καλό είναι λοιπόν οι κολικοί να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και πολλή υπομονή.