Η είσοδος
Τα δύσκολα αρχίζουν από την είσοδο του σπιτιού. Αν βρείτε τρόπους να αποθηκεύετε καθημερινά αντικείμενα σε αυτό τον χώρο, γλιτώνετε μεγάλο «βάρος» ακαταστασίας από το καθιστικό και τα δωμάτιά σας – σας θυμίζει τίποτα η εικόνα παλτών στοιβαγμένων στην πλάτη της πολυθρόνας και παπουτσιών μισοκρυμμένων κάτω από κρεβάτια;
Ξεκινήστε στήνοντας μία γωνία «της βροχής». Καλύψτε ένα μέρος του τοίχου με αδιάβροχο ύφασμα και καρφώστε κρεμάστρες πάνω του, όπου θα κρεμάτε τα μπουφάν και τα παλτά σας. Από κάτω, στρώστε ένα χαλάκι, όπου θα αφήνετε τα παπούτσια σας μόλις μπαίνετε. Έτσι, σε περίπτωση που βρέχει και επιστρέφετε στο σπίτι, αυτός ο χώρος της εισόδου θα είναι η πρώτη γραμμή «άμυνας».
Φροντίστε επίσης να έχετε ένα τραπεζάκι όπου θα αφήνετε τα κλειδιά, τα κέρματα και λοιπά αντικείμενα, τα οποία χρειάζεστε όταν πρέπει να βγείτε. Ακόμη, μία κρεμάστρα για τις τσάντες σας σε αυτό το σημείο του σπιτιού θα σώσει πολύ χώρο από την ντουλάπα σας.
Κρυφοί αποθηκευτικοί χώροι
Επενδύστε σε έπιπλα με συρτάρια και αποθηκευτικούς χώρους (π.χ. κούφιους καναπέδες), καθώς και τραπεζάκια που έχουν δεύτερη επιφάνεια στο κάτω μέρος τους, όπου μπορείτε να τοποθετείτε περιοδικά και εφημερίδες. Μετατρέψτε ένα συγκεκριμένο συρτάρι σε «σημείο φόρτισης», όπου θα κρατάτε οργανωμένους όλους τους φορτιστές και τα εξαρτήματα των συσκευών που σίγουρα πολλαπλασιάζονται μέσα σε κάθε νοικοκυριό.
Καλάθια και κουτιά
Αποτελούν οικονομικές και πρακτικές λύσεις για την αποθήκευση αντικειμένων στο σπίτι, και είναι… πασπαρτού:
- Σε κουτιά τα οποία θα βάλετε κάτω από πάγκους ή κρεβάτια μπορείτε να τοποθετήσετε τα παπούτσια των παιδιών σας, και να γράψετε τα ονόματά τους στο πλάι των κουτιών, ώστε να διατηρούνται σε τάξη.
- Σε κουτιά όπως αυτά στο πάνω μέρος της φωτογραφίας, μπορείτε να αποθηκεύετε ρούχα και αξεσουάρ που είναι off season. Για παράδειγμα, όταν μπει η άνοιξη θα τοποθετείτε εκεί τα κασκόλ, τα γάντια κλπ, μέχρι να ξαναέρθουν τα κρύα. Βάλτε τα κουτιά στο πάνω μέρος της ντουλάπας, και έτσι γλιτώνετε το 100% του όγκου που θα έπιαναν αλλού. Μην ανησυχείτε για τυχόν αντιαισθητική εικόνα: Υπάρχουν κουτιά σε κάθε χρώμα και σε πολλά ευφάνταστα σχέδια – άλλωστε ακόμη κι αν δεν βρείτε κάποια που να ταιριάζουν με τον χώρο σας, μπορείτε να φτιάξετε οι ίδιοι την εμφάνισή τους, «ντύνοντάς» τα με χαρτί περιτυλίγματος της αρεσκείας σας.
- Στον χώρο του μπάνιου, καλάθια σε διάφορα μεγέθη μπορούν να φανούν χρήσιμα, από χώρο για τα άπλυτα μέχρι θήκες για τα καλλυντικά σας ή τα κοσμήματά σας.
Κενά… αέρος
Πριν ανεβάσετε τις κουβέρτες, τα παπλώματα και άλλα ογκώδη αντικείμενα στο πατάρι… ξεφουσκώστε τα. Προμηθευτείτε ειδικές σακούλες αποθήκευσης κενού αέρος (εντοπίσαμε με λιγότερα από 5€ στο CleverMarket.gr), οι οποίες λειτουργούν ως εξής: Διαθέτουν βαλβίδα, στην οποία προσαρμόζετε το στρογγυλό στόμιο της ηλεκτρικής σας σκούπας και αφαιρείτε έτσι τον αέρα από το εσωτερικό της. Έτσι, μπορείτε να μειώσετε τον όγκο του αντικειμένου μέχρι και 75% (δείτε πώς στο παρακάτω video).
Τα παιδία… αποθηκεύει
Αν το σπίτι έχει καταληφθεί από μικρά «τερατάκια» που μπορούν να προκαλέσουν το χάος εκ του μηδενός σε δύο λεπτά στο δωμάτιό τους, τότε χρειάζεστε επιπλέον μέτρα για ένα πιο εύκολα διαχειρίσιμο παιδικό δωμάτιο. Όπως βλέπετε στην φωτογραφία, η λύση είναι το χρώμα. Με άλλα λόγια, τα «αποθηκευτικά εργαλεία» των παιδιών πρέπει να είναι και τα ίδια –ή να θυμίζουν- παιχνίδια. Χρωματιστά κουβαδάκια για να συγκεντρώνονται μέσα όλα τα μικρά παιχνίδια, καλάθια και χαριτωμένες θήκες για τα σχολικά τους είδη, κατακόρυφα συρτάρια για τα βιβλία και τα τετράδιά τους είναι χρήσιμες και χρωματιστές λύσεις, που δεν θα φαίνονται «ξένα» και στα ίδια τα παιδιά.
Έπιπλα… transformers
«Σπαστά» τραπέζια για την κουζίνα, όπως αυτό εδώ από την ΙΚΕΑ είναι και οικονομικά αλλά και εξοικονομούν χώρο: Το διατηρείτε στην «μικρή» του μορφή για να μην πιάνει χώρο, και σε περίπτωση που χρειάζεστε μεγαλύτερη επιφάνεια ή που έρθει ένας έξτρα καλεσμένος για φαγητό, ανοίγετε το επιπλέον «φύλλο» και καλύπτετε με ένα τραπεζομάντιλο χωρίς κανένας να καταλάβει περί τίνος πρόκειται.
Κάτω από τον νεροχύτη
Ο χώρος που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για να φυλάμε καθαριστικά, κουβάδες, πανιά και λοιπά «αξεσουάρ υγιεινής» είναι συνήθως «παγίδα», αφού πάντα καταλήγουμε να στριμώχνουμε πράγματα εκεί και να πασχίζουμε να πάρουμε κάτι ελπίζοντας να μην πέσουν όλα σαν ντόμινο. Επίσης, αυτός ο τρόπος αποθήκευσης κάνει δυσκολότερο το έργο του καθαρισμού αυτού του χώρου, που ούτως ή άλλως είναι επιρρεπής στα καλέσματα της υγρασίας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βιδώσετε μεταλλικά ραφάκια στο εσωτερικό της πόρτας του ντουλαπιού (όπως στην φωτογραφία), ώστε να μπορέσετε να κρατάτε τα πάντα σε τάξη κάτω από τον νεροχύτη σας.
Η ντουλάπα
Τοποθετήστε γαντζάκια στο εσωτερικό της κάθε πόρτας της ντουλάπας σας, όπου μπορείτε να κρεμάσετε φουλάρια, γραβάτες, κασκόλ και ζώνες. Αν έχετε πολλά ζευγάρια παπουτσιών και τα στοιβάζετε μέσα στην ντουλάπα, χρησιμοποιήστε τα κουτιά των παπουτσιών και κολλήστε στην ράχη τους μία φωτογραφία τους ή σημειώστε ένα διακριτικό γνώρισμα, για να τα αποθηκεύετε κατακόρυφα και με τάξη, ώστε να τα βρίσκετε πιο εύκολα.
Πηγή: In2Life.gr