Όλοι μαζί από νωρίς!
Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, το παιδί μπορεί να ξεκινήσει να βουρτσίζει τα δόντια του ήδη από τη στιγμή που θα αποκτήσει το πρώτο του δοντάκι. Υπάρχουν ειδικές οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες για την βρεφική ηλικία, τις οποίες βέβαια, μέχρι να αυτονομηθεί το παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιείτε εσείς για να του πλένετε τα δόντια αλλά και τα ούλα. Έτσι, όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε τη διαδικασία αυτή, τόσο πιο εύκολο θα είναι να συνηθίζει το παιδί στη διαδικασία του βουρτσίσματος, μεγαλώνοντας.
Φυσικά, είναι απαραίτητο, το βούρτσισμα των δοντιών να αποτελεί «οικογενειακή» υπόθεση, δηλαδή να βλέπει το παιδί πως είναι κάτι που κάνει ευλαβικά και συστηματικά όλη η οικογένεια, όπως είναι το πλύσιμο των χεριών ή το κόψιμο των νυχιών.
Βούρτσισμα σαν παιχνίδι
Όταν το παιδί θα έχει φτάσει σε ηλικία που να μπορεί μόνο ή με μικρή βοήθεια να βουρτσίζει τα δόντια του, φροντίστε να του αγοράσετε μία πολύχρωμη οδοντόβουρτσα, πιθανώς με κάποιον αγαπημένο του ήρωα, και μία οδοντόκρεμα κατάλληλη για την ηλικία του, με ευχάριστη γεύση. Η αγαπημένη του οδοντόβουρτσα θα αποτελεί σίγουρα κίνητρο για να κατευθύνεται πιο εύκολα το παιδί στον νιπτήρα...
Μία σου και μία μου!
Ένας έξυπνος τρόπος για να μάθετε στο παιδί να βουρτσίζει σωστά τα δόντια του είναι το καλέσετε να βουρτσίσει τα δικά σας, με τη δική σας οδοντόβουρτσα! Ταυτόχρονα μπορείτε να κρατάτε και εσείς τη δική του οδοντόβουρτσα και όποτε δεν τα καταφέρνει να του δείχνετε, με τη σειρά σας, πώς να το κάνει σωστά. Μέχρι την ηλικία των 6 ετών το παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να βουρτσίζει σωστά μόνο του τα δόντια του.
Μία ιστορία για την προστασία
Τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες! Από αυτές παραδειγματίζονται, κινητοποιούνται και λαμβάνουν ενεργούς ρόλους. Έτσι, μπορείτε να πείτε στα παιδιά την εξής ιστορία: Τα γλυκά έχουν ζάχαρη και η ζάχαρη έχει μέσα της πολύ μικρά ζουζουνάκια που τους αρέσει να τρώνε τα δόντια και να κάνουν σε αυτά τρύπες για να μένουν εκεί το βράδυ. Αν, όμως, μείνουν εκεί το βράδυ, το επόμενο πρωί οι τρύπες θα είναι λίγο πιο μεγάλες και τα δόντια σιγά-σιγά θα χαλάνε. Ο μόνος τρόπος για να διώχνουμε τα ζουζούνια από τα δόντια μας είναι με το μαγικό όπλο που λέγεται... οδοντόβουρτσα!
Παραμύθια που παροτρύνουν...
Η «Δόνα Τερηδόνα και το Μυστικό της Γαμήλιας Τούρτας», του Ευγένιου Τριβιζά (μάλιστα «ανεβαίνει» και ως κουκλοθεατρική παράσταση στην Παραμυθοχώρα), είναι από τα πιο επιτυχημένα παραμύθια στο να καταλάβουν τα παιδιά γιατί πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους: Μα για να έχουν το πιο λαμπερό χαμόγελο! Άλλο παραμύθι με το θέμα αυτό είναι το «Έξω απ΄τα δόντια», της Ιωάννας Μπουλοντούμη, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ το «Γιατί βουρτσίζω τα δόντια μου;» είναι βιβλίο που δίνει πιο πρακτικές απαντήσεις σχετικά με την υγιεινή των δοντιών.
Με κίνητρο την επιβράβευση
Η επιβράβευση είναι συνήθως το τελευταίο καταφύγιο των γονιών, προκειμένου να πείσουν το παιδί για να συνεχίσει να κάνει κάτι, και 9 στις 10 φορές αποτελεί και την πιο αποτελεσματική μέθοδο. Η επιβράβευση πρέπει να είναι καταρχήν λεκτική (δηλαδή, να λέει «μπράβο» ο γονιός στο παιδί που από μόνο του πάει να πλύνει τα δόντια του), αλλά και υλική (με «δωράκι» ευτελούς κόστους, βέβαια). Στη δεύτερη περίπτωση, μια επιτυχημένη ιδέα είναι να φτιάξετε σε ένα μεγάλο χαρτί ένα πινακάκι με όλες τις ημέρες του μήνα και να το κολλήσετε στο μπάνιο. Κάθε μέρα που το παιδί θα βουρτσίζει τα δόντια του (πρωί και βράδυ) θα του κολλάτε ένα ωραίο αυτοκόλλητο. Αν στο τέλος του μήνα (ή της εβδομάδας αν θέλετε να δώσετε μεγαλύτερο κίνητρο) έχουν συμπληρωθεί όλα τα «κουτάκια» από αυτοκόλλητα, το παιδί θα δικαιούται ένα δώρο!
Προσοχή: Αν το παιδί αρνηθεί να πλύνει τα δόντια του, μην το πιέσετε υπερβολικά και μη θυμώσετε -σκοπός δεν είναι το βούρτσισμα να γίνεται καταναγκαστικά, γιατί έτσι το παιδί δεν θα θέλει ποτέ να το κάνει. Δεν πειράζει αν μία φορά δεν βουρτσίσει τα δόντια, αρκεί να το κάνει την επόμενη. Φροντίστε η επόμενη να γίνει σε στιγμή που το παιδί θα έχει καλύτερη διάθεση.
Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών
Δεν αρκεί, φυσικά, μόνο να βουρτσίζουν τα παιδιά τα δόντια τους –πρέπει να το κάνουν και σωστά! Αν δεν έχετε ακόμα επισκεφθεί παιδοδοντίατρο, ο οποίος θα δείξει ακριβώς στο παιδί ακριβώς πώς πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του, μένει σε εσάς να δώσετε τα σωστά μαθήματα. Πόσοι, όμως, από τους γονείς ξέρουν πραγματικά πώς βουρτσίζονται σωστά τα δόντια;
Σύμφωνα με άρθρο του οδοντιάτρου κ. Γεώργιου Αλέξανδρου Κιμιωνή, οι κινήσεις της οδοντόβουρτσας πάνω στα δόντια πρέπει να είναι κυκλικές και όχι οριζόντιες, ενώ το βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά. Επίσης, τα δόντια πρέπει να καθαρίζονται τόσο από την εσωτερική όσο και από την εξωτερική πλευρά, η οδοντόκρεμα δεν πρέπει να καταπίνεται, ενώ οδοντικό νήμα μπορεί να χρησιμοποιεί το παιδί από τη στιγμή που δύο δοντάκια θα ακουμπούν οριακά μεταξύ τους.
Ακόμα πιο αναλυτικές πληροφορίες για το παιδικό βούρτσισμα των δοντιών θα βρείτε στο παρακάτω βίντεο (στα αγγλικά):
...ενώ στο site της Colgate θα βρείτε πολλές ακόμα πληροφορίες για τη στοματική υγεία των παιδιών –στα ελληνικά.