Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, Ο γιός μου είναι 2,5 ετών και έχει μεγάλη αδυναμία στον μπαμπά του. Όποτε βρίσκεται ο μπαμπάς του στο σπίτι εγώ δεν υπάρχω! Δουλεύει πολλές ώρες οπότε προφανώς του λείπει. Δουλεύω και εγώ πρωινά μέχρι τις 14.30 και μετά τον παίρνω από τη γιαγιά του. Με τη γιαγιά του είναι πολύ καλός. Έχω 2 μήνες που αναγκάστηκα να δουλέψω παραπάνω ώρες οπότε τον παίρνω από τη γιαγιά του στις 17.30. Όταν πάω να τον πάρω, με διώχνει και με αποκαλεί κακή μαμά. Όταν εγώ του λέω "εντάξει παιδί μου θα φύγω αφού το θέλεις, σ' αγαπώ πολύ" και ανοίγω την πόρτα να φύγω, έρχεται από πίσω μου και μου λέει «πού πας;». Όταν είναι μαζί μου προσπαθεί με κάθε τρόπο να μου κάνει τη ζωή δύσκολη με διάφορους παραλογισμούς. Τον έχω μαλώσει αρκετές φορές για κινήσεις, οι οποίες μπορεί να τον βλάψουν, αλλά γενικά νομίζω ότι είμαι πολύ ανεκτική. Είναι μία κατάσταση που με στενοχωρεί πάρα πολύ. Εχθές μ' έπιασε το παράπονο μετά από άρνησή του και με ρώτησε «γιατί κλαίς μαμά;». Εγώ του είπα ότι «κλαίω γιατί με διώχνεις συνεχώς και με λες κακή μαμά!» Δεν ξέρω αν έκανα καλά αλλά ήταν αυθόρμητο! Είμαι από Θεσσαλονίκη και χρειάζομαι κάποιον παιδοψυχολόγο να του μιλήσω από κοντά! Ευχαριστώ.Απάντηση:
Ο γιος σας δυσκολεύεται από την συμπεριφορά σας διότι τον ενοχοποιείται με την στάση σας. Τον βάζετε σε μια θέση να σας λυπηθεί και να νιώσει άσχημα που εξέφρασε το συναίσθημα του. Καλείστε να χωράτε τα αρνητικά του συναισθήματα χωρίς να του ρίχνετε βάρος. Αντέξετε όλα του τα συναισθήματα και όχι ο ίδιος τα δικά σας. Δώστε προσοχή στο να μην αντιστραφούν οι ρόλοι. Ζητάτε από το παιδί σας να δεχτεί τα δικά σας συναισθήματα και να κάνει πίσω τα δικά του χρεωμένος ενοχές. Γενικά παρατηρείστε την στάση σας απέναντι του διότι μάλλον του ζητάτε πολλά σε ένα ψυχικό επίπεδο και η δυσφορία του δεν σχετίζεται μόνο με τις δυο ώρες παραπάνω στην δουλειά. Δείτε σε τι ρόλο μπαίνετε. Ένα παιδί θυμώνει όταν η μητέρα του το κάνει να αισθάνεται ενοχές.
Είναι καλή η ιδέα σας να μιλήσετε σε ειδικό. Αν θέλετε να σας προτείνω συνάδελφο στην Θεσσαλονίκη μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου προσωπικά.
* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.