Yλικά:
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1 μικρό πράσο κομμένο κάθετα και μετά σε φέτες
1 κλωνάρι σέλερυ (περίπου 80 γρ. χωρίς τα φύλλα), σε φετούλες
1/2 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αχλάδια ώριμα με τη φλούδα, σε φέτες
1/4 θυμάρι ξερό
3 κούπες ζωμό λαχανικών
200 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
Eκτέλεση:
Λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και βάζετε το πράσο, το σέλερυ και το κρεμμύδι. Τα γυρνάτε λίγο να γυαλίσουν, αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε και χαμηλώνετε τη φωτιά ώστε να σοταριστούν μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 10 λεπτά). Προσέχετε μην αρπάξουν, δεν θέλετε να πάρουν χρώμα.
Ρίχνετε το αχλάδι και το θυμάρι, δυναμώνετε τη φωτιά σε μέτρια, ανακατεύετε για ένα λεπτό, και προσθέτετε το ζωμό. Όταν πάρει βράση η σούπα ρίχνετε και τα κάστανα. Αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 45-50 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμη και τα κάστανα έχουν μαλακώσει και διαλύονται εύκολα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, πολτοποιείτε τη σούπα με μπλέντερ. Δοκιμάζετε και διορθώνετε το αλατοπίπερο όσο θέλετε. Για να σερβίρετε, γαρνίρετε, αν θέλετε, με κρέμα γάλακτος και ψιλοκομμένα κάστανα.
Συνταγή: thefoodiecorner.gr
Σουφλέ πατάτας με μπεσαμέλ
Υλικά:
Για το σουφλέ:
3 φλιτζάνια γραβιέρα
Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
4 βραστές πατάτες
5-6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
Για την μπεσαμέλ:
7 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 κούπα γραβιέρα
Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
4 φλυτζάνια γάλα φρέσκο
6 κουταλιές βούτυρο
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τις πατάτες και τις βράζετε για 25 λεπτά. Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο να λιώσει και να ζεσταθεί. Στη συνέχεια σε μπολ ρίχνετε το γάλα και προσθέτετε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Αποσύρετε από την εστία και ρίχνετε 4-5 κουταλιές γραβιέρα τριμμένη, λίγο αλατοπίπερο, λίγο μοσχοκάρυδο και τέλος το αυγό και ανακατεύετε να ενωθούν καλά τα υλικά και είναι έτοιμη η μπεσαμέλ.
Έπειτα με ένα πινελάκι αλείφετε με λίγο λάδι ένα μέτριο πυρέξ και στρώνετε τις βραστές πατάτες κομμένες σε ροδέλες. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και ρίχνετε από πάνω το ζαμπόν ψιλοκομμένο και λίγη τριμμένη γραβιέρα. Από πάνω ρίχνετε τη μπεσαμέλ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Συνταγή: sidagi.gr
Σαλάτα με κοτόπουλο, σύκα και κατσικίσιο τυρί
Υλικά:
Λαχανικά πράσινα
500 γρ. κοτόπουλο στήθος
Μαρούλι
Λάχανο
Ρόκα
1 φλ. καρύδια
1 φλ. σταφίδες
Ρόδι
Κατσικίσιο τυρί
2 Σύκα
2 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. λεμόνι
Αλάτι - Πιπέρι
Εκτέλεση:
Ψήνετε το στήθος κοτόπουλου και στη συνέχεια το κόβετε σε κομμάτια. Σε ένα μπολ φτιάχνετε τη σαλάτα αναμιγνύοντας φύλλα μαρουλιού, λάχανου και ρόκας ή όποιο άλλο λαχανικό θέλετε, τα καρύδια, τις σταφίδες, τους σπόρους ροδιού, τα σύκα και το κοτόπουλο. Λίγο πριν σερβίρετε περιχύνετε τη σαλάτα με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Συνταγή: toarkoudi.gr
Ρολό κοτόπουλο πανέ
Υλικά:
Για το ρολό:
2 κουταλιές της σούπας φυλλαράκια θυμαριού
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
4 μεγάλα φιλέτα κοτόπουλο για ρολό
8 φέτες τυρί για τοστ
8 φέτες ζαμπόν για τοστ
2 χτυπημένα αυγά
Αλεύρι
Γαλέτα
Για τη σως:
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
Εκτέλεση:
Πλένετε καλά τα φιλέτα του κοτόπουλου, τα στεγνώνετε, τα βάζετε σε ένα μπολ και τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Αλατίζετε-πιπερώνετε και πασπαλίζετε με το θυμάρι. Μέσα σε κάθε φιλέτο βάζετε από 2 φέτες τυρί και ζαμπόν. Έπειτα τυλίγετε κάθε φιλέτο συγκρατώντας το με μια οδοντογλυφίδα και στη συνέχεια τα περνάτε από αλεύρι, αυγό και γαλέτα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς, βάζετε τα φιλέτα πάνω στη σχάρα του φούρνου με ένα ταψάκι από κάτω και τα ψήνετε για ½ ώρα και μέχρι να ροδίσουν καλά. Αμέσως μετά τα αναποδογυρίζετε και τα ψήνετε ακόμα 10 λεπτά.
Όσο ψήνονται τα φιλέτα ετοιμάζετε το λαδολέμονο. Μέσα στο μπλέντερ του μίξερ σας τοποθετείτε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.
Βγάζετε τα ψημένα φιλέτα από το φούρνο, αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε σε φετούλες. Τα σερβίρετε σε πιατέλα και τα περιχύνετε με το πικάντικο λαδολέμονο.
Συνταγή: sidagi.gr
Αλμυρή πίτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, μήλα και μανούρι
Υλικά:
80γρ. ελαιόλαδο εξτρα παρθένο
2 κρεμμύδια μεγάλα (κομμένα σε λεπτές φέτες)
3 μήλα (καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους)
2κ.σ καστανή ζάχαρη
Αλάτι - Πιπέρι μαύρο τριμμένο
60γρ. ξύδι
2κ.σ θυμάρι φρέσκο κομμένο
200γρ. μανούρι
1 φύλλο σφολιάτα ή κουρού
1κ.σ βούτυρο λιωμένο
1κ.σ παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση:
Ετοιμάστε τη γέμιση. Βάλτε μέσα σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και αφήστε το να ζεσταθεί. Προσθέστε το κρεμμύδι, τα μήλα και σοτάρετε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και συνεχίστε να σοτάρετε για 4-5 λεπτά ακόμα, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν.
Σβήστε με το ξύδι, προσθέστε το θυμάρι και αφήστε τα για λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσουν και να πιούν τα περισσότερα υγρά τους. Αφήστε τη γέμιση στην άκρη.
Ετοιμάστε την πίτα. Απλώστε το φύλλο σφολιάτας πάνω σε ένα πάγκο. Αδειάστε τη γέμιση στο μισό φύλλο και απλώστε την ομοιόμορφα αφήνοντας ένα περιθώριο γύρω-γύρω, περίπου 1,5 εκ.
Πασπαλίστε με το μανούρι και στη συνέχεια σκεπάστε την με το υπόλοιπο μισό φύλλο, κλείνοντας το σαν φάκελο. Πιέστε τις άκρες γύρω-γύρω για να κλείσουν καλά.
Αλείψτε με το λιωμένο βούτυρο το φύλλο και πασπαλίστε με τον παπαρουνόσπορο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το φύλλο και να πάρει χρώμα. Αφήστε την πίτα 5 λεπτά να σταθεί και σερβίρετε.
Συνταγή: thesout.gr