Πλύσιμο «δύσκολων» ρούχων
Αν συνηθίζετε να «πετάτε» όλα τα ρούχα και τα λευκά είδη στο πλυντήριο και να βάζετε την υψηλότερη θερμοκρασία για σίγουρη «αποστείρωση», μην απορείτε μετά που τα ρούχα καταστρέφονται. Οι παρακάτω συμβουλές και οδηγίες θα σας βοηθήσουν να μην χαλάσετε ποτέ ξανά τα ρούχα σας.
Γενικές οδηγίες:
1. Μην αφήνετε τα ρούχα να λερώνονται πολύ ή για πολλές ημέρες πριν τα πλύνετε, γιατί μετά θα είναι πιο δύσκολο να καθαρίσουν.
2. Γυρνάτε τα ρούχα από την ανάποδη πριν τα βάλετε στο πλυντήριο, για να μη φθείρονται τα χρώματα και οι υφές τους.
3. Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες των ρούχων αναφορικά με το πλύσιμο, το σιδέρωμα αλλά και λαμβάνοντας υπ'όψιν το ύφασμά τους.
Πώς να διαβάζετε σωστά τις ετικέτες
Δείτε κάποιες ενδεικτικά σύμβολα που υπάρχουν στις ετικέτες των ρούχων και πώς μεταφράζεται το κάθε ένα από αυτά:
Πώς πλένονται τα βασικά υφάσματα
Βαμβακερά: Τα βαμβακερά ρούχα είναι τα πιο ανθεκτικά σε κάθε είδος πλυσίματος, όχι όμως σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μπορείτε να τα πλύνετε με λευκαντικό μόνο αν αναγράφεται κάτι τέτοιο στην ετικέτα τους.
Μάλλινα: Τα μάλλινα ρούχα πλένονται κατά κανόνα στο χέρι σε χαμηλές θερμοκρασίες (και στο πλυντήριο μόνο εφόσον υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για μάλλινα). Γενικά, πάντως, αν πρόκειται για ρούχο από 100% μαλλί συνιστάται στεγνό καθάρισμα για να μη «μπει». Επίσης, απαγορεύεται η χρήση χλωρίνης.
Polyester: Τα ρούχα από πολυεστέρα είναι ευαίσθητα στην υψηλή θερμοκρασία. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να τα πλένετε με χλιαρό νερό και να τα σιδερώνετε σε χαμηλή θερμοκρασία.
Viscose: Τα ρούχα από viscose (π.χ. βραδινά φορέματα) είναι προτιμότερο να τα δίνουμε για στεγνό καθάρισμα.
Συμβουλές για πλύσιμο στο χέρι
Το πλύσιμο στο χέρι συνιστάται είτε αν έτσι ορίζει η ετικέτα του ρούχου, είτε αν πρόκειται για καινούργιο ρούχο με έντονο χρώμα και δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε να «βγει» το χρώμα στο πλυντήριο.
Πριν βάλετε το ρούχο στο νεροχύτη ή σε λεκάνη για πλύσιμο, διαλύστε στο νερό (στη θερμοκρασία που πιθανώς ορίζει η ετικέτα του ρούχου) μικρή ποσότητα απορρυπαντικού και ανακινείστε το νερό με το χέρι για να σχηματιστεί αφρός.
Στη συνέχεια βουτήξτε στο νερό το ρούχο και περιστρέψτε το απαλά. Δώστε προσοχή σε σημεία με λεκέδες (αν υπάρχουν), αφήστε το ρούχο να μουλιάσει μερικά λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με άφθονο νερό.
Επιχείρηση: Σιδέρωμα!
Οι περισσότεροι αντιπαθούμε το σιδέρωμα. Γνωρίζοντας, όμως, τους «κανόνες» του μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη.
Γενικές οδηγίες:
1. Δεν χρειάζονται όλα τα ρούχα σιδέρωμα. Πολλά από αυτά μπορούν να κρεμαστούν στη ντουλάπα, αφού έχουν στεγνώσει στην απλώστρα.
2. Δίνετε προσοχή σε ιδιαίτερα υφάσματα που εξορισμού δεν σιδερώνονται.
3. Η χρήση μαλακτικού στο πλύσιμο διευκολύνει το σιδέρωμα.
4. Τα νέας γενιάς σίδερα έχουν φωτεινή ένδειξη που σας ειδοποιεί για το πότε το σίδερο έχει τη σωστή θερμοκρασία για να σιδερώσετε.
5. Για να μην αλλάζετε συνεχώς θερμοκρασίες στο σίδερο, ανάλογα με τις «ανάγκες» του κάθε ρούχου, χωρίστε από πριν τα ρούχα σε στοίβες (π.χ. βαμβακερά, λινά, συνθετικά) και ξεκινήστε να σιδερώνετε αυτά που απαιτούν χαμηλότερο θερμοκρασία.
6. Αποφύγετε να ακουμπάτε το σίδερο σε αιχμηρά αντικείμενα, π.χ. κουμπιά ή φερμουάρ.
7. Σιδερώνετε τα ρούχα κατά προτίμηση από την ανάποδη, για να αποφύγετε τη «γυαλάδα» (ιδιαίτερα στα σκουρόχρωμα ρούχα). Στα ευαίσθητα υφάσματα που επιδέχονται σιδέρωμα προτιμήστε να ακουμπάτε από πάνω ένα πανί (π.χ. μία καθαρή μαξιλαροθήκη), για να μην ακουμπά το σίδερο απευθείας σε αυτά.
Οδηγίες σιδερώματος για πουκάμισα και παντελόνια
Σιδέρωμα πουκαμίσου: Για να κάνετε το σιδέρωμα πουκαμίσων λίγο πιο εύκολο ξεκινήστε όσο το πουκάμισο είναι ακόμα νωπό, παίρνοντάς το απευθείας από την απλώστρα (αν το διπλώσετε και το αφήσετε έτσι για μέρες θα είναι πολύ πιο δύσκολο να σιδερώσετε τα τσαλακωμένα σημεία).
Ξεκινήστε να σιδερώνετε το πουκάμισο από το κολάρο, πρώτα τη μέσα μεριά και μετά την έξω. Μετά κάνετε το ίδιο με τις μανσέτες. Στη συνέχεια, αφού ισιώσετε το ύφασμα με τα χέρια σας, σιδερώστε ένα-ένα τα μανίκια, ξεκινώντας από την εσωτερική πλευρά της μανσέτας και συνεχίζοντας προς την εξωτερική πλευρά.
Συνεχίστε απλώνοντας το πουκάμισο στη μύτη της σιδερώστρας, «φορώντας» τους ώμους εναλλάξ για να σιδερωθούν ομοιόμορφα και ολοκληρώστε με το κύριο μέρος του πουκαμίσου, το οποίο θα «κυλάτε» διαδοχικά πάνω στη σιδερώστρα, δίνοντας προσοχή στις ραφές.
Σιδέρωμα παντελονιού: Γυρίστε το παντελόνι από την ανάποδη και ελέγξτε την ετικέτα για τις οδηγίες σχετικά με το σιδέρωμα (π.χ. θερμοκρασία).
Ξεκινήστε από τη μέση του παντελονιού, τις τσέπες, το εσωτερικό του φερμουάρ, τις ραφές και τα στριφώματα. Στη συνέχεια απλώστε το παντελόνι κατά μήκος επάνω στη σιδερώστρα, με τα δύο μπατζάκια ενωμένα το ένα πάνω στο άλλο και ισιώστε προσεκτικά τις ζάρες με τα χέρια σας. Έπειτα, σηκώστε το ένα μπατζάκι, ακουμπήστε το στο πάνω μέρος του παντελονιού για να μείνει το κάτω μπατζάκι ελεύθερο και σιδερώστε το κάτω, ξεκινώντας από το στρίφωμα προς τον καβάλο. Αμέσως μετά γυρίστε το μπατζάκι από την ανάποδη και κάνετε το ίδιο.
Αφού έχετε τελειώσει με τα εσωτερικά και των δύο ποδιών, στρώστε τα απαλά και «πατήστε» τα εξωτερικά τους, ξεκινώντας τώρα από το πάνω μπατζάκι (προσοχή στα εξωτερικά μεταλλικά σημεία που μπορεί να φθείρουν το σίδερο). Όταν θα έχετε τελειώσει, κρεμάστε αμέσως το παντελόνι.