Ερώτηση:
Ο φίλος μου είναι ανύπαντρος πατέρας και έχει έναν γιο 2 ετών με τον οποίον έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Ο φίλος μου είναι κατά πολύ μεγαλύτερος μου και πρόκειται να μείνουμε μαζί, οι τρεις μας, σαν οικογένεια, και αργότερα να παντρευτούμε. Το παιδί δεν έχει γνωρίσει μητέρα, στην ουσία ο πατέρας του είναι σαν μαμά του. Έχω δουλέψει σαν νταντά και βλέπω ότι έχει τις ίδιες αντιδράσεις που έχουν όλα τα παιδιά με τις μαμάδες τους. Πριν μερικούς μήνες που περάσαμε οι τρεις μας 2 μέρες με φώναζε «μαμά» -πίστευε πως είμαι η μαμά του. Και ο φίλος μου το εξήγησε πως δεν είμαι. Τώρα με λέει με το όνομά μου. Πώς μπορώ να χειριστώ καλύτερα την κατάσταση ώστε να μην πληγωθεί το μωρό; Πώς μπορώ να τον κάνω να δεχθεί την παρουσία μου αναίμακτα, χωρίς να σπάσω τον δεσμό πατέρα-παιδιού; Θέλω να γίνω καλή μητριά (ή μητέρα, καλύτερα, γι'αυτόν), αλλά θέλω να το κάνω σωστά.Απάντηση:
Βασική προϋπόθεση είναι η στέρεη σχέση με τον σύντροφό σας και ο χρόνος που θα επιτρέψει να δομηθεί μια οικογενειακή συνθήκη. Το συγκεκριμένο παιδί χρειάζεται μια μητέρα και θα θέλει πολύ την παρουσία σας στη ζωή του αρκεί κι εσείς να είστε βέβαιη για το αν θέλετε να παίξετε αυτό τον ρόλο. Το παιδί χρειάζεται σταθερότητα και ασφάλεια, αγάπη και σεβασμό στις ανάγκες του. Εφόσον δεν υπάρχει μητέρα θα θελήσει πολύ να γίνετε εσείς η δική του, έχει λαχτάρα για αυτό. Βεβαιωθείτε εσείς με τον εαυτό σας ότι μπορείτε και θέλετε να δεσμευτείτε μαζί του διότι να θυμάστε πάντα ότι τον έχουν εγκαταλείψει ήδη μια φορά.
Αν λοιπόν είστε σίγουρη για τον εαυτό σας και για την σχέση σας με τον σύντροφό σας φερθείτε του με όλη την αγάπη σας και την τρυφερότητα σας καθώς και με όρια για να νοιώθει ασφαλής. Φερθείτε του με ευγένεια και χαρά. Δείτε και αφουγκραστείτε τις ανάγκες του, μπείτε στην θέση του και από εκεί θα καταλάβετε πώς χρειάζεται να φερθείτε.
H σχέση του παιδιού με τον πατέρα δεν κινδυνεύει από την παρουσία σας, αντιθέτως, θα συμπληρώσει ο ρόλος σας κενά στην ψυχή του παιδιού. Επίσης αν μετά από κάποιο καιρό θέλει να σας λέει "μαμά", να το επιτρέψετε εφόσον η μητέρα του απουσιάζει εντελώς από την ζωή του.
* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.