Παίζοντας με τα χρώματα (χωρίς να λερωθείτε!)
Βρείτε λίγο ελεύθερο χώρο στο πάτωμα. Πάρτε τρεις μεγάλες διάφανες σακούλες για σάντουιτς, γεμίστε τις με υγρή μπογιά στα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο, μπλε) και κλείστε τις καλά. Στη συνέχεια τοποθετήστε στο πάτωμα τρεις λευκές κόλλες χαρτί. Πάνω από κάθε χαρτί τοποθετήστε μία σακούλα με χρώμα και στερεώστε τις στο πάτωμα κολλώντας τις με μονωτική ταινία. Το λευκό χαρτί πίσω από κάθε σακούλα βοηθά στο να φαίνεται καλύτερα το χρώμα όταν το παιδί παίζει με αυτό.
Τι εννοούμε «παίζει»; Το παιδί μπορεί είτε με τα δάχτυλα είτε με ένα ξυλαράκι, είτε με μπατονέτες να κάνει μουτζούρες, γραμμές, δαχτυλιές ή ότι άλλο σχήμα θέλετε πάνω στο κάθε χρώμα, ενώ το με ένα απλό άπλωμα η ομοιομορφία στο χρώμα επανέρχεται για ακόμα περισσότερο παιχνίδι!
Tip: Μπορείτε, αντί για μπογιά, να γεμίσετε τις σακουλίτσες με έγχρωμη σκόνη που θα βρείτε σε καταστήματα με υλικά για χειροτεχνίες.
Ζωγραφίζοντας με γκαζάκια
Αυτή κι αν είναι μία ιδέα που θα ενθουσιάσει τα πιτσιρίκια! Σε ένα μεσαίου μεγέθους διάφανο τάπερ (μεγέθους τόσο ώστε να μπορεί το παιδί να το κρατήσει) βάλτε ένα κομμάτι χαρτί, μερικές γυάλινες μπίλιες (γκαζάκια) και μερικές σταγόνες μπογιάς. Κλείστε το ταπέρ με το καπάκι και δώστε το στο παιδί να το... ταρακουνήσει, να το πετάξει στο πάτωμα, να το στριφογυρίσει και να παίξει όσο θέλει μαζί του!
Παρατηρήστε, και δείξτε στο παιδί, πως όσο κουνάει το τάπερ οι μπίλιες βάφουν με το χρώμα το χαρτί, ενώ τα χρώματα μπλέκονται μεταξύ τους σε όμορφα σχέδια. Ο δε ήχος που κάνουν οι μπίλιες μεταξύ τους και με το τάπερ θα ενθουσιάσει το παιδί!
Στάμπες με παιχνίδια
Τι αγαπούν τα παιδιά περισσότερο; Τα χρώματα και τα παιχνίδια τους! Τι πιο διασκεδαστικό, λοιπόν, από το να γεμίσετε έναν μεγάλο δίσκο με ακρυλική μπογιά (κατάλληλη για παιδιά), να απλώσετε σε όλο το τραπέζι λευκές κόλλες χαρτιού (κολλήστε τις με σελοτέιπ για να μην «κουνιούνται») και να αραδιάσετε μπροστά στο παιδί πλαστικά παιχνίδια, όπως τουβλάκια, πλαστικά ζωάκια, αυτοκινητάκια κ.λ.π. Στη συνέχεια δείξτε στο παιδί πώς να βουτά τα παιχνίδια μέσα στη μπογιά και να δημιουργεί στάμπες με το χρώμα πάνω στο χαρτί!
Το παιδί θα το καταευχαριστηθεί, ενώ το τελικό αποτέλεσμα, ένα τεράστιο κολάζ από χρώματα και σχήματα αναμειγμένα μεταξύ τους, θα σας ενθουσιάσει!
Tip: Φορέστε στο παιδί ρούχα που δεν σας νοιάζει να λεκιαστούν και που θα πάνε για πλύσιμο αμέσως μετά!
Δημιουργίες από βρεγμένο χαρτί
Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να απασχολήσει και να διασκεδάσει τόσο μικρά όσο και μεγαλύτερα παιδιά, καθώς περιλαμβάνει μαρκαδόρους, χαρτί από ρολό κουζίνας και νερό! Δεν αρκούν αυτά για παιχνίδι και χαρά;
Για να τελειοποιήσετε τις δημιουργίες σας μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε σύρματα πίπας (θα βρείτε εδώ) που θα λειτουργήσουν ως «κορνίζες» για τα έργα σας, καθώς και διάφορα διακοσμητικά για να κολλήσετε πάνω τους (χάντρες, κουμπιά, κορδέλες, αυτοκόλλητα κ.λ.π.)
Ζητήστε από τα παιδιά να κάνουν πολλά πολύχρωμα σχέδια πάνω στα φύλλα του χαρτιού (κύκλους, γραμμές, μουτζούρες κ.λ.π.). Όταν θα τα έχουν γεμίσει με χρώματα, βρέξτε το χαρτί είτε με ένα σφουγγάρι είτε με σπρέι. Φροντίστε κάτω από το πρώτο φύλλο που θα χρωματίζει το παιδί να έχετε τοποθετήσει πολλά ακόμα για να παρατηρείτε πώς το χαρτί απορροφά το νερό και πώς διασκορπίζονται τα χρώματα.
Στη συνέχεια αφήστε τα χαρτιά να στεγνώσουν καλά, κολλήστε τα μεταξύ τους με σελοτέιπ και, αν θέλετε, χρησιμοποιήστε σύρματα πίπας για να τα κορνιζάρετε (π.χ. σε σχήμα πεταλούδας, όπως στη φωτογραφία) και ό,τι διακοσμητικά θέλετε για να τα στολίσετε.
Ζωγραφίζοντας με τη φύση
Για την κατασκευή αυτή θα χρειαστείτε καταρχήν ένα «φυσικό» πινέλο, το οποίο θα είναι το κοτσάνι και τα κλωναράκια του μίσχου από κάποιο φυτό όπως αυτό της φωτογραφίας. Θα χρειαστείτε, επίσης, ακρυλική μπογιά ειδική για παιδιά, και πολλά λευκά φύλλα χαρτιού.
Τι θα κάνετε; Θα βάλετε μπόλικες σταγόνες μπογιάς σε πλαστικά πιατάκια, ώστε να μπορεί να βουτά το παιδί εκεί το «πινέλο» του και με αυτό να ζωγραφίζει τα χαρτιά! Η ιδέα αυτή είναι εξαιρετική για να απασχοληθεί το παιδί αν σκοπεύετε να περάσετε μία ολόκληρη μέρα στην ύπαιθρο.
Παιχνίδια με μπαλάκια
Στον έναν χρόνο το μωρό σας είναι πλέον σε θέση να παίξει με ένα μπαλάκι, να το κρατήσει καλά, ακόμα και να το κλωτσήσει. Με μερικά μπαλάκια, λοιπόν, σε μέγεθος τέτοιο ώστε να μπορεί το παιδί να τα κρατήσει καλά στο ένα του χέρι, μπορείτε να δοκιμάσετε απίθανα παιχνίδια! Πετάξτε μερικά μπαλάκια στο πάτωμα και ζητήστε στο παιδί να προσπαθήσει να τα κλωτσήσει! Αν δεν περπατά ακόμα μπορείτε να το κρατάτε εσείς κάτω από τις μασχάλες και να το κατευθύνετε προς αυτά.
Μπορείτε ακόμα, με τη βοήθεια του μπαμπά και μεγαλύτερων αδερφών, να βάλετε πολλά πολύχρωμα μπαλάκια πάνω στην κουβερτούλα του μωρού, να κρατήσετε την κουβερτούλα από τις τέσσερις μεριές και να την τινάσσετε έτσι ώστε τα μπαλάκια να χοροπηδούν. Το μικρό σας θα ενθουσιαστεί!
Ακόμα πιο απλό είναι να τοποθετήσετε ένα μεγάλο πλαστικό μπολ μπροστά στο παιδί, να του δώσετε μπόλικα πλαστικά μπαλάκια και να του ζητήσετε να τα πετά έτσι ώστε να μπαίνουν μέσα. Να πιάνει αυτά που πέφτουν έξω και να ξαναδοκιμάζει!
Ο αυτοκόλλητος κήπος
Μία ακόμα όμορφη ιδέα αν έχετε δύο μικρά παιδιά, τα οποία θέλετε να απασχολήσετε ταυτόχρονα είναι η εξής: Θυμάστε όταν ήμασταν μικρά που οι γονείς μας έντυναν τα βιβλία με αυτοκόλλητο ρολό; Λοιπόν, αυτά τα ρολά υπάρχουν ακόμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς ακόμα τρόπους. Μπορείτε, λοιπόν, να απλώσετε ένα μεγάλο τέτοιο κομμάτι στο τραπέζι της κουζίνας, στερεώνοντάς το με σελοτέιπ. Να αφήσετε την αυτοκόλλητη πλευρά του εκτεθειμένη και πάνω σε αυτήν να δώσετε στα παιδιά να κολλήσουν πολύχρωμα ξυλάκια χειροτεχνίας, πολύχρωμα χαρτάκια για cupcakes και πολύχρωμα πούπουλα (χειροτεχνίας), με σκοπό να δημιουργήσουν έναν μεγάλο αυτοκόλλητο κήπο.
Φυσικά εκεί πάνω μπορείτε να κολλήσετε ό,τι άλλο θέλετε, προκειμένου να σχηματιστούν όμορφα σχέδια, ενώ μπορείτε καθώς τα κολλάτε να λέτε στο παιδί μία όμορφη ιστορία, βασισμένη σε αυτά. Άλλωστε, στο τέλος μπορείτε να κρεμάσετε το «έργο» σε έναν τοίχο, στο δωμάτιο των παιδιών, και να τα αφήσετε να κολλήσουν ό,τι άλλο θέλουν εκεί!
Πηγή: kidsactivitiesblog