Μπαμπά, θέλω smartphone
Ένα παιδί μπορεί να ζητήσει smartphone από τους γονείς του για διαφορετικούς λόγους. Σημαντικό στοιχείο είναι η μίμηση και το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να ανήκουν σε έναν κοινωνικό κύκλο στο σχολείο. Οπότε σε πολλές περιπτώσεις θέλουν απλά να αντιγράψουν αυτό που κάνουν οι συμμαθητές τους ή οι μεγαλύτεροι. Μπορεί, επίσης, να νιώθουν πως το χρειάζονται για κοινωνικούς λόγους μιας και από νεαρή ηλικία διευρύνουν τον κύκλο τους μέσα από τα social media ή και για εκπαιδευτικούς, μιας και τα smartphones έχουν applications που μπορούν να βοηθήσουν στον εκπαιδευτικό τομέα. Μια καλή εφαρμογή φωτογραφικής μηχανής ή κάποια applications με παιχνίδια μπορούν επίσης να δελεάσουν τα μικρά παιδιά.
Συναισθηματική ωριμότητα
Σύμφωνα με την ειδικευμένη παιδίατρο κα. Μαρία Παπαδάκη, είναι καλό τα παιδιά να μένουν όσο το δυνατό πιο μακριά από τα κινητά, καθώς αυτά λειτουργούν σε βάρος της ανάπτυξης των νευρικών κυττάρων ενώ διαθέτουν ακτινοβολία που μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή ή προβληματική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η ίδια πάντως προσδιορίζει την εφηβεία ως μια ηλικία όπου ένα παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητά του ένα smartphone, πάντα με καθοδήγηση και χωρίς ανεξέλεγκτη έκθεση. Από την άλλη, αρκετοί παιδίατροι ή παιδοψυχολόγοι δε θεωρούν πως τα smartphones είναι "μηχανήματα του διαβόλου", μιας και μπορούν να γίνουν βοηθητικά εκπαιδευτικά εργαλεία και επίσης να δώσουν τη δυνατότητα στους γονείς να «ελέγχουν» καλύτερα τα παιδιά τους μέσα στη μέρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό που απαιτείται είναι συναισθηματική ωριμότητα προκειμένου να γίνει συνετή χρήση του κινητού.
Συνθήκες ασφάλειας
Είναι σημαντικό οι γονείς να δείξουν ψυχραιμία και να κάνουν μια καλή κουβέντα με τα παιδιά τους προκειμένου να τους εξηγήσουν ποια είναι ακριβώς η χρήση των smartphones, ποιοι είναι οι κανόνες της ιδιωτικότητας, ποιες είναι οι συνέπειες της υπερέκθεσης και πώς το παιδί μπορεί να πλοηγηθεί στον χώρο του διαδικτύου χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η προσωπική του ασφάλεια. Είναι σημαντικό να μάθουν να μη μοιράζονται προσωπικές φωτογραφίες, να μη μιλούν με αγνώστους, να μην ανεβάζουν προσωπικά στοιχεία ή αριθμούς λογαριασμών. Οι γονείς μπορούν να φτιάξουν ένα υποτιθέμενο «συμβόλαιο» με τα παιδιά τους όπου να αναγράφονται όροι με το τι επιτρέπεται και τι όχι να κάνει ένα παιδί που χρησιμοποιεί smartphone.
Σημαντικό είναι, επίσης, οι γονείς να δίνουν το καλό παράδειγμα, χρησιμοποιώντας οι ίδιοι τα smartphones με σύνεση και χωρίς υπερβολές. Αν, για παράδειγμα, ένα γονιός έχει το smartphone την ώρα που τρώει με τα παιδιά του ή τα διακόπτει για να ασχοληθεί με κάποιο application, τότε σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να περιμένει ώριμη αντιμετώπιση από το παιδί. Τέλος, καλό θα ήταν, αντί να απαγορευθεί από τους γονείς εντελώς η χρήση smartphone, να γίνει η κατάλληλη συζήτηση μιας και οι ακραίες συμπεριφορές των γονιών μπορούν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε πολύ πιο ακραίες συμπεριφορές των μικρών παιδιών.